Comentarii înscrise de Gergely Iosif
[1-20] [21-40] [41-60]<  61-80 din 1093
  > [81-100] [101-120] [121-140] >>
FotografieComentariuData
Lumânare...în adâncuri...
Livius Almajan
nu am cuvinte ((O)) exelent 7/7!!!
10 Feb
pierduti...in spatiu
Buduran Simona Elena
exelenta capedopera...7/7 felicitari!
7 Feb
Coborând in Avenul de la Fundătura Hobeni -78m
Cătălina Nedelcu
La multi ani!!!:-D
1 Feb
Dedicație pentru Iulius Carebia (din trilogie)
Livius Almajan
frumos...
1 Feb
Bătrânul Țarcu
nicolae baltateanu
frumos panorama felicitari:D
31 Ian
Underwater
Dan IzvoreanuAdministrator Alpinet
...deacord cu Claudiu:-D
30 Ian
Limba pesterii
Dan IzvoreanuAdministrator Alpinet
Unele gururi sunt festonate, fenomen care se pare ca este datorat curgerii neegale a apei, cu limbi mia proeminente și porțiuni retrase.

Gururile sunt una dintre cele mai întâlnite formațiuni de peșteră, după scurgerile stalagmitice, stalactitele și stalagmitele.:D
30 Ian
Valea Pietrele
Iulius Carebia
exelent, e de top
29 Ian
Moonlight Shadow
Iulius Carebia
exelenta felicitari:-o (((O)))
29 Ian
Pietrele
Iulius Carebia
frumoasa zi/foto...:-)
29 Ian
One of the seven wonders
Iulius Carebia
cool very nice panorama:-D 7/7
29 Ian
Stalagmita de gheata
Dan IzvoreanuAdministrator Alpinet
O stalagmita este un tip de speleotemă ce se formează pe planșeul peșterilor crescând de jos în sus datorită apei picurate și depunerea carbonatului de calciu.
Dimensiunea și forma stalagmitelor diferă în funcție de raportul dintre debitul apei de alimentare Astfel dacă apa vine în cantitate mare, ea se poate împrăștia pe o suprafață mai mare formând o stalagmită robustă. Un aport redus de apă va da naștere la stalagmite cu diametru mic dar înalte...:-D
29 Ian
Schelet de urs
Păduraru Ioan
În multe peșteri din Europa sunt expuse schelete de Ursus spelaeus, de examplu în Heinrichshöhle din Hemer sau Dechenhöhle din Iserlohn, Germania. În România, cea mai renumită peșteră în care s-au dsecoperit numeroase fosile ale acestei specii este Peștera Urșilor.
29 Ian
Schelet de urs
Păduraru Ioan
Schimbările climatice sunt cele care au provocat dispariția ursului de peșteră, susțin oamenii de știință. Ursul vegetarian a murit de foame în timpul Epocii de Gheață, când sursa sa principală de hrană a dispărut. Datările cu carbon ale oaselor de urși de peșteră sugerează că aceștia au dispărut acum aproape 30.000 de ani, perioadă care coincide cu mari schimbări climatice.

Anthony Stuart, paleontolog la Muzeul de Istorie Naturală și profesor la Universitatea din Viena, a folosit o tehnică de datare cu radiocarbon a fosilelor descoperite în situri din întreaga Europă, pentru a stabili cu acuratețe perioada exactă a dispariției urșilor de peșteră.

Ursul de cavernă (Ursus spelaeus) a trăit în Europa, din Spania până la Urali. El nu s-a deplasat mai departe de Urali, în est, sugerând că nu era adaptat zonelor cu temperaturi extreme.

Deși cântărea până la 450 de kilograme, ursul de cavernă era complet vegetarian, față de urșii din ziua de azi, și probabil a rămas fără hrană atunci când climatul s-a răcit și vegetația a dispărut.

În aceeași perioadă a dispărut din Europa hiena pătată (Crocuta Crocuta), precum și alte mamifere mari ca mamutul lânos (Mammuthus primigenius), cerbul uriaș (Megaloceros giganteus) și leul de peșteră (Panthera spelaea), care au mai supraviețuit câteva sute de ani și au dispărut după ce ghețarii s-au retras în timpul perioadei Holocen.

La dispăriția marilor mamifere au contribuit probabil și Neanderthalii și alți oameni primitivi, care i-au vânat excesiv. Nu există dovezi că oamenii au vânat și urșii de peșteră.

Din contră, aranjarea cranilor și oaselor urșilor din peșteri de către triburi sugerează că oamenii îi considerau sacri pe urșii cavernelor.

Cele mai multe fosile de urși au fost găsite în peșteri denumite după ei, ceea ce ar putea însemna că ei le ocupau permanent și nu le foloseau doar pentru hibernare
28 Ian
-
Radu Ponta
exelenta captura felicitari...7/7
12 Ian
gata de plecare
georgel curte
La multi ani!:-P
7 Ian
Eclipsa
Maria Moldovan
Maria, La Multi Ani! :-D si ture cat mai frumoase cu soare :-o
7 Ian
Dupa o sedinta foto in pestera
Attila Varodi
La multi ani! :-D
7 Ian
A fost odata
dan coman
catunul Casa de Piatra :-D
27 Dec
"Balenova" Peștera
Claudiu Szabo
exellent 7/7!
22 Dec
Comentarii înscrise de Gergely Iosif
[1-20] [21-40] [41-60]<  61-80 din 1093
  > [81-100] [101-120] [121-140] >>