Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Alpinet lists - alpinet2k

Bookmark and Share

From: Dinu Mititeanu <d...@cluj.astral.ro>
Date: Thu, Jan 22, 2004, 10:30 pm
Subject: @ Serial despre AVALANSE part I b.
AVALANSELE (I b)



de Dinu si Radu Mititeanu



Moto: Avalansa cea mai putin periculoasa este cea care nu omoara pe nimeni



Este stiut ca, spre deosebire de fenomenele naturale dorite (ploaia asteptata deseori sa ne ude ogoarele, sa ne spele orasele, zapada sa ne acopere gunoaiele), avalansele sunt fenomene nedorite, reprezentate de deplasarea prin alunecarea sau curgerea pe pantele muntilor a unor mase de zapada, care antreneaza uneori in miscare si pietre, stanci, arbusti etc. Ele sunt temute, caci fac uneori victime omenesti. In muntii nostri, victimele avalanselor sunt mai ales turistii, schiorii, alpinistii, asa cum am precizat anterior. In muntii mai mari (Alpi, Anzi, Himalaya) si avalansele sunt pe masura acestora, ele producand deseori catastrofe, acoperind sosele, cai ferate si mijloacele de transport surprinse in zona, dar si catune, cartiere si chiar orasele. In statul Washington din SUA, in 1910, o avalansa cazuta peste o linie ferata a tarat in prapastie doua trenuri de persoane. In acelasi an, in Canada, au murit intr-o avalansa 62 de muncitori care dezgropau un tren acoperit de o avalansa anterioara. In 31 mai 1970, o avalansa uriasa, declansata de un cutremur, a acoperit in intregime oraselul Yungay din Peru, facand 18.000 (!) de victime, dupa ce in 10 ianuarie 1962 fusese "iertat" de o alta avalansa uriasa, pornita de sub varful Huascaran, care, dupa ce a parcurs 16 km, a facut 4000 de victime in 9 mici localitati vecine.

In tarile alpine, localitatile, casele, cabanele se construiesc in functie de datele privind avalansele, transmise de generatiile anterioare (verbal sau prin arhive) sau de statisticile oficiale. Primariile poseda harti cu ierarhizarea zonelor de risc. Sunt locuri favorabile avalanselor, unde acestea sunt frecvente, unde nu se construiesc locuinte, cabane, iar soselele sau liniile ferate se realizeaza in zona respectiva cu tunele, copertine etc. Dar avalanse uriase pot ajunge si in locuri ce par "sigure". In 20 ianuarie 1981, in departamentele Savoia si Isere din Franta, avalansele au distrus peste 100 locuinte, biserici, anexe gospodaresti, amplasate in acele locuri de 300 - 400 de ani.

Daca se intampla totusi foarte rar ca oamenii sa fie surprinsi de avalanse in cladiri sau in mijloace de transport, alpinistii, schiorii si drumetii ce abordeaza muntii inzapeziti pot fi frecvent panditi de acest risc si cad victime mai des. De obicei sunt 1-2 odata, dar putem avea si mari accidente.... In 1937, in Nanga Parbat (muntii Karakorum), 16 alpinisti germani si serpasi au fost ingropati in somn in tabara a IV-a. Conul avalansei avea 400 m lungime si 150 latime....

In tarile cu avalanse frecvente, s-au creat servicii speciale. Unul din cele mai vechi si cunoscute este cel elvetian de langa Davos (Weissfluchjoch), fondat in 1935. In SUA, el se afla in Muntii Stancosi, la Fort Collins (statul Colorado), in Franta la Grenoble. Pana si tari cu munti mici (Scotia) au servicii de specialitate. Aceste institutii dispun de o retea de statii, unele cu specialisti, altele automate, de senzori amplasati in sol etc., care culeg o serie de parametri privind zapada (grosime, numar de straturi, temperatura lor, structura, coeziunea dintre straturi), locul, ora, cauza declansarii avalanselor, viteza de deplasare, distanta parcursa, marimea conului avalansei, tipul avalansei etc. De asemenea sunt fisate cazurile cu victime si analizate apoi statistic. Concluziile stau la baza masurilor de reducere a numarului de victime, atat a celor datorate catastrofelor (avalanse peste sosele, cai ferate, localitati), cat si de reducere a numarului de schiori, turisti si alpinisti morti in avalanse. O statistica pe 35 de ani da media de 75 de morti / an numai in Alpii Elvetieni. In Alpii Francezi, o statistica pe 28 ani da media de peste 100 persoane/an surprinse de avalanse, cu o medie de 30 morti / an. In iarna 1996 / 1997 au fost 23 de morti in avalanse in Alpii Francezi, dar au fost si ani "negri": sezonul 1969/1970 si 1980/1981 cu cate 57 morti..... In SUA avalansele fac 20-30 victime / an (19 in sezonul 1997/1998). Cifrele sunt in descrestere de la an la an, dar nu numeric ci doar procentual, raportat la numarul total (in continua crestere) de turisti, schiori si alpinisti.

In anii cand participam la consfatuirile anuale ale sefilor de echipe Salvamont, am incercat sa fac un studiu statistic privind accidentele grave si mortale in muntii nostri, inclusiv privitor la avalanse. N-am avut insa acces la toate rapoartele scrise ale colegilor, caci erau.... secrete!. Se pare insa ca numarul de victime in avalanse tinde sa creasca: Echipamentul alpin (pioleti, coltari, saci cu puf etc.) nu se mai pot obtine doar prin asociatiile sportiveca inainte de '89 ci il poate achizitiona oricine. Acest lucru este binevenit caci a dus la cresterea rapida a numarului alpinistilor si al performantelor in domeniu. Dar competenta si experienta alpina nu se gaseste de vanzare la nici un magazin! Cand intalnesc tineri alpinisti autodidacti pe munte, mi-amintesc ca celebrul Lionel Terray spunea ca "Cel mai periculos fapt in alpinism este inconstienta tineretii". Dupa moartea unora dintre acesti tineri, cei care le-au cunoscut intentiile, cabanierii sau cei care i-au intalnit pe traseu sunt acuzati - uneori cu vehementa - de rude, de ziaristi - ca nu i-au lamurit, ca nu i-au oprit cu forta (RP 12 / 85, 8 / 87, RP 3 / 88 si 9 / 88). Este insa atat de greu sa o faci. Cu cat sunt mai novici intr-ale muntelui, cu atat sunt mai orgoliosi, mai dornici de a-i epata pe prieteni (si prietene) cu "victoria" lor. Avalansele capricioase si perfide pandesc si uneori pacalesc si pe asii care au mici fisuri in pregatire darmite pe cei cu "crevase" in materia "stiinta muntelui".

In articolele viitoare vom "sonda in avalanse" pentru a vedea conditiile de formare si declansare, tipurile de avalanse, metode de aparare, tactici de evitare, sanse de supravietuire, metode de cautare a victimelor si de acordare de prim-ajutor si alte aspecte medicale, logistice etc.

Desi bazate pe tratate si reviste, pe experienta personala si discutii cu specialisti, materialele ce vor urma vor reprezenta un simplu ABC teoretic. Niciodata nu vom sti totul despre avalanse. Dar ca sa le evitam trebuie sa invatam cat mai multe despre ele.

---000
The messages are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.


Links to the Mountain Guide:
Muntii MACINULUI  
Muntii POIANA RUSCA  
Muntii ZARAND  
Muntii METALIFERI  
Muntii TRASCAU  
Muntii MUNTELE MARE  
Masivul VLADEASA  
Muntii PADUREA CRAIULUI  
Muntii GUTAI  
Muntii TIBLES  
Muntii RODNEI  
Muntii SUHARD  
Muntii STANISOAREI  
Munceii NEAMTULUI  
Muntii CALIMAN  
Muntii CEAHLAU  
Muntii GIURGEU  
Muntii HASMAS  
Muntii HARGHITA si PLATOUL VULCANIC  
Muntii NEMIRA  
Muntii VRANCEI  
Muntii CIUC si NASCALAT  
Magura CODLEI si Muntii PERSANI  
Muntii BARAOLT  
Muntii POSTAVARU  
Muntii PIATRA MARE  
Muntii BUCEGI  
Muntii PIATRA CRAIULUI  
Muntii BIHOR  
Masivul IEZER-PAPUSA  
Muntii FAGARASULUI  
Muntii CAPATINII  
Muntii LOTRU (STEFLESTI)  
Muntii CINDREL (CIBIN)  
Muntii PARING  
Muntii VALCAN  
Muntii MEHEDINTI  
Muntii CERNEI  
Muntii RETEZAT  
Muntele TARCU si Muntele MIC  
Muntii SEMENIC si Munceii NEMANULUI  
Muntii ANINEI si Munceii DOGNECEI  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Cabana Garofita Pietrei Craiului  
Muntii MACINULUI - Cabana Muncitoreasca Mitrofan  
Muntii BUCEGI - Ref. Salvamont  
Muntii POIANA RUSCA - Compl.Turistic Valea Lui Liman  
- Compl.Turistic Valea Lui Mihai  
Muntii ZARAND - Monumentul Turistilor  
Muntii METALIFERI - Popasul Turistic Brazi  
Muntii TRASCAU - Cheia Vaii Pietrelor  
Muntii TRASCAU - Cheile Intregalde  
Muntii TRASCAU - Cabana Intregalde  
Muntii MUNTELE MARE - Pietrele Marunte (1733)  
Masivul VLADEASA - Pietrele Albe  
Muntii BIHOR - Avenul Acoperit  
Muntii BIHOR - Sub Varful Biserica Motului (1456)  
Muntii BIHOR - Comuna Arieseni (popasul Turistic)  
Muntii BIHOR - Dealul Pietrele  
Muntii PADUREA CRAIULUI - Tabara Suncuius  
Muntii GUTAI - Compl.Turistic Suior  
Muntii GUTAI - Compl.Turistic Izvoarele  
Muntii TIBLES - Sub Varful Pietrei (1074)  
Muntii RODNEI - Tabara Valea Blaznei  
Muntii RODNEI - Compl.Turistic Borsa  
Muntii SUHARD - Popasul Turistic Runc  
Muntii STANISOAREI - Dealul Bisericii  
Munceii NEAMTULUI - D.N. 15 (langa Fostul Motel Cristi)  
Muntii CALIMAN - Varful Pietrele Rosii (1681)  
Muntii CALIMAN - Satul Poiana Negrii  
Muntii CALIMAN - Ref. Salvamont Bradu Ciont  
Muntii CEAHLAU - Statiunea Turistica Durau  
Muntii GIURGEU - Gheorgheni (POP. Turistic Km 4)  
Muntii GIURGEU - Biserica Lazarea  
Muntii HASMAS - Popasul Turistic Lacu Rosu  
Muntii HARGHITA si PLATOUL VULCANIC - Casele Ciba  
Muntii HARGHITA si PLATOUL VULCANIC - Satul Racu (scoala Generala)  
Muntii NEMIRA - Popasul Turistic Slanic-Moldova  
Muntii VRANCEI - Cabanele Giurgiu  
Muntii CIUC si NASCALAT - Tabara Valea Uzului  
Magura CODLEI si Muntii PERSANI - Compl.Turistic Codlea  
Muntii BARAOLT - Satul Aita Medie  
Muntii BIHOR - Pietrele Herculane  
Muntii POSTAVARU - Bisericuta Paginilor  
Muntii POSTAVARU - Ref. Salvamont  
Muntii POSTAVARU - Prapastia Lupului  
Muntii POSTAVARU - Cartierul Noua  
Muntii POSTAVARU - Cartier Temelia  
Muntii POSTAVARU - Magazinul Star (sub Tampa)  
Muntii POSTAVARU - Pietrele Lui Solomon  
Muntii PIATRA MARE - Prapastia Ursilor  
Muntii BUCEGI - Tabara Caprioara  
Muntii BUCEGI - Cabana Caminul Alpin  
Muntii BUCEGI - Muchia Pietrei Arse  
Muntii BUCEGI - Hotel Alpin  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Podul La Riul Mare Spre Magura  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Valea Pietrelor  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Curmatura Pietrei Craiului  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Prapastii  
Muntii BIHOR - Creasta Muntilor  
Masivul IEZER-PAPUSA - Ref. Salvamont Batrina  
Masivul IEZER-PAPUSA - Refugiul Salvamont Batrina  
Masivul IEZER-PAPUSA - Tabara Nucsoara  
Muntii FAGARASULUI - Casele Oticu  
Muntii FAGARASULUI - Orasul Victoria  
Muntii FAGARASULUI - Compl.Turistic Sambata  
Muntii FAGARASULUI - Sub Varful Chica Pietrelor  
Muntii CAPATINII - Satul Pietreni  
Muntii CAPATINII - Pietrele Lui Bot  
Muntii LOTRU (STEFLESTI) - Casele Negovanul  
Muntii CINDREL (CIBIN) - Casele Tartarau  
Muntii CINDREL (CIBIN) - Tabara Santa  
Muntii PARING - Sub Varful Pietrele Albe  
Muntii VALCAN - Schitul Locuri Rele  
Muntii VALCAN - Complexul Turistic Bucium  
Muntii VALCAN - Popasul Turistic Bumbesti  
Muntii VALCAN - Saua Dilma Cazuta  
Muntii MEHEDINTI - Podul Natural Ponoarele  
Muntii MEHEDINTI - Varful Pietrele Albe  
Muntii CERNEI - Mt. Pietrele Albe  
Muntii RETEZAT - Cabana Pietrele  
Muntele TARCU si Muntele MIC - Compl.Turistic Muntele Mic  
Muntii SEMENIC si Munceii NEMANULUI - Varful Pietrele De Moara  
Muntii SEMENIC si Munceii NEMANULUI - Satul Borlovenii Vechi  
Muntii SEMENIC si Munceii NEMANULUI - Compl.Turistic Semenic  
Muntii ANINEI si Munceii DOGNECEI - Compl.Turistic Crivaia  
Muntii ANINEI si Munceii DOGNECEI - Satul Stancilova  
Muntii ANINEI si Munceii DOGNECEI - Tabara Poneasca  
Muntii ANINEI si Munceii DOGNECEI - Tabara Minis  


A photo
Smarald de Făgăraş, submitted by Cristea Melinda

An article [Not found]

A trail [Not found]



There are no comments for this message
Login or register to comment