Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Alpinet lists - alpinet2k

Bookmark and Share

From: partheniu cezar <c...@yahoo.com>
Date: Thu, Jun 14, 2007, 12:32 am
Subject: [a] RT Piatra Craiului 8-10.06.2007 Braul Rosu-Sudica-Lanturi
RT Piatra Craiului 8-10.06.2007
Plaiul Foii - Braul Rosu &#8211; Creasta Sudica &#8211; Lanturi &#8211; Plaiul Foii (cu variante pe Creasta Nordica &#8211; braul Cioranga &#8211; Plaiul Foii / ref. Grind &#8211; Zarnesti pt. cei care au putut sa continue tura sau pt. cei care s-au retras din calea ploii)

"Plecat-a gasca noastra/In Piatra Craiului/Plecat-am sa invingem/Puterea muntelui"

Participanti la tura: echipa initiala &#8211; Iuliana, Cezar, Laurentiu, Cristina, Marius, Florin (ultimii din Floare de Colt Brasov); temporar &#8211; Mihai Zidaru, Dan, Mihaela

Dupa mai multe discutii cu prietenii in care programam ture pentru we ce tocmai a trecut, am ajuns ca in loc sa facem muntii Capatanii, Omu, Vanturis sau alte planuri, sa gasesc printr-o intamplare fericita parteneri de tura pentru Piatra Craiului printre alti prieteni mai vechi de munte. Asadar joi seara am hotarat cu Iuliana sa mergem alaturi de o echipa din Floare de Colt Brasov (Laurentiu, Cristina, Marius,
Florin) in Piatra Craiului.

Ziua 1- vineri &#8211; 08.06.07

Cam la ora 19.00 m-am intalnit cu Iuliana in Bucuresti si am plecat spre muntii dragi (sofer Iuliana). Drumul a fost insa destul de aglomerat si n-am putut merge prea repede. Inainte de Predeal am facut stanga spre Rasnov. Dupa Paraul Rece am avut surpriza de a gasi un ursulet simpatic pe marginea soselei, care cersea de mancare la fiecare masina si nu numai la fiecare masina, dar cum dadeai geamul jos ca sa ii faci poza, el stia ca poate i se arunca ceva si venea repede cu botul la geamul masinii. Mai departe am trecut prin Rasnov (cred ca de 3 ori am tot intrat si iesit din
localitate) si Zarnesti. Mi s-a parut destul de lung Zarnestiul pana sa pornim spre Plaiul Foii. Din Zarnesti, juma de ora de drum destul de prost, cu multe gropi, ne-a dus in sfarsit la cabana de la bazele iubitului nostru Crai. Am mancat cate ceva de seara si ne-am culcat (eu in cort si Iuliana in masina ca sa n-o deranjeze sforaitul meu). Deh, experienta din turele trecute in care eu dormeam si ea citea si se uita la poze in speranta ca imi voi schimba pozitia de somn.

Ziua 2 &#8211; sambata &#8211; 09.06.07

Ne-am trezit destul de devreme, pe la 6.30 din cauza soarelui f. puternic, si pana la 10.00 am reusit cu greu sa mancam de dimineata, sa pornim la drum si sa lasam o parte din bagaj in masina (de ex eu luasem pioletul si coltarii pt orice eventualitate, dar am declarat ca sunt prea grei si ca nu ne aventuram pe padini si pe vai). Iuliana a vorbit cu Laurentiu si am hotarat sa o luam inainte ca mergem mai incet si sa ne intalnim pe drum cel mai departe la Marele Grohotis, de unde se facea intrarea in Braul Rosu. Am pornit usurel spre Spirlea (BR), si tot incet am mers fiindca Iuliana avea o mica indigestie. ATENTIE!!! Luati apa de la izvorul din valea Spirlei. Nu mai gasiti apa dupa acest izvor.

La Spirlea am plecat spre Marele Grohotis pe BR, iar dupa 15 minute de la refugiu am ajuns la intersectia marcajelor pe &#8220;La lanturi&#8221; si pe la Marele Grohotis. Stupoare!!! BR in trei directii (de unde am venit, spre vf. &#8220;La om&#8221; &#8211; Lanturi si spre Marele Grohotis &#8211; Saua Funduri). Noroc ca harta si memoria ne ajuta. Facem dreapta pe sub Umerii Pietrei Craiului pana in saua Tamasel unde se schimba marcajul in TA. Pe drum am dat de 2 limbi inghetate de zapada prin care a trebuit sa facem trepte sau sa le ocolim pe la limita de jos a zapezii (acum inghetata bocna). In acele momente stateam si ne gandeam daca am facut bine lasand pioletul, macar un piolet sa fi avut cu noi, nu de alta, dar nu stiam ce ne va astepta mai departe. Am trecut de Padina Lancii (cu fir de zapada inghetata pe talvegul vaii) si am ajuns la Marele Grohotis, unde am facut o mega-hiper-pauza sa-i asteptam pe cei in FDC Brasov. Ei se trezisera mai tarziu si ajunsesera pe la 10.30 la Plaiul Foii cu masina, deci mai aveau ceva de mers ca sa ne ajunga din urma.

Dupa ce a vb. Iuliana cu Laurentiu, ii spune ca sunt destul de aproape si sa ii asteptam, tocmai treceau de Umerii PC si cam in 15 minute au ajuns, am facut cu cunostinta cei ce nu ne cunosteam (de fapt Iuliana si Laurentiu pusesera tura asta la cale, restul ne alaturaseram din varii motive), am mancat cate ceva si am pornit mai departe pe Marele Grohotis in sus. Din Grohotis am urcat la intrarea spre Braul Rosu: panta destul de inclinata pana la o saritoare pe care ceilalti au reusit sa o urce cu rucsacii. La mine a fost nevoie sa-mi traga rucsacul cu cordelina si apoi sa urc si eu fara rucsac. Multumesc pentru ajutor colegilor. Am urcat mai departe in dreapta, prin iarba pe o panta la fel de inclinata ca cea de mai devreme (cca 40-45 de grade). De aici incolo peretele Pietrei Craiului ne va insoti pret de vreo 2-3 ore. Am urmarit peretele de stanca si poteca ascunsa de multe ori pe sub jnepeni. Binenteles ca ne-am oprit de cateva ori pentru poze cu peisaje si flori. Cu multa sensibilitate Cristina a aprins o lumanare in memoria unui fost coleg de club si de munte care a murit si al carui masiv preferat era Craiul. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace! Am mers mai departe trecand si de valea lui Ivan (iarasi cu zapada pe firul vaii) si am ajuns in Valea Urzicii in marcajul TA pe care-l parasisem mai devreme. Aici am inceput sa urcam spre creasta, dar peste 5 minute a inceput sa ploua cu grindina; ne-am mai rasfirat, fiindca ne-am pus haine de ploaie, si fiecare a continuat in ritmul propriu spre creasta.

Ceilalti au urcat mai repede si au coborat la refugiul din saua Funduri, dar Cristina ramasese ultima la 5 minute in spatele meu, a ratat curba spre creasta si a mers mai departe vreo 50 de metri; ne-am strigat reciproc si i-am spus sa se intoarca la primul stalp.
A vazut marcajul si am reusit amandoi sa ajungem la refugiu pe poteca nemarcata pe care o stiam eu, in timp ce colegii de la refugiu au folosit fluierul ca sa auzim directia. La refugiu am intalnit niste cunostinte mai vechi: Mihai Zidaru si Dan in grupul carora mai era si Mihaela si Lucian cu inca 2 tipe pe care nu le stiam (in total 6 in refugiu). La refugiu am ajuns cam la ora 19.00; ne-am schimbat hainele ude, am mancat cu totii si spre apus am plecat putin pe sudica sa vedem apusul si cerul senin care era un adevarat spectacol.

Noi, echipa initiala, am fost pe creasta mai putin Cristina careia ii era cam frig si a preferat sa stea in refugiu. Eu si Dan am mers pe inca un varf in plus fata de ceilalati ca sa vada un perete ceva mai inclinat pe care urma sa mergem duminica si ca s-o linisteasca pe Mihaela careia ii era foarte frica.
Dupa cateva poze superbe la apus am revenit toti in refugiu si pe la 22.00 ne-am bagat toti in sacii de dormit. Fiindca era putin loc si eram inghesuiti, eu am ales sa pun izoprenul pe jos sub priciuri si sa dorm acolo. Au ras mai toti de mine, dar cred ca m-am odihnit cel mai bine nefiind inghesuit. Si in plus mai erau si niste pietre sub izopren care mi-au facut un masaj destul de bun. Restul s-au chinuit cu picioare puse unele peste altele, era putin loc la picioare si mult loc la cap, cadrul de dormit fiind semicircular; destul de neplacut, a.i. a doua zi toti erau cam chiauni de somn si nu aveau chef sa plece nicaieri.

Ziua 3 &#8211; duminica &#8211; 10.06.07

Ne-am trezit cu totii undeva pe la ora 6.00. Toti se plangeau ca n-au dormit bine! Ce sa le fac eu? Lucian cu cele doua fete au plecat spre Brusturet cam intr-o juma de ora, in timp ce noi am mancat de dimineata, ne-am mai uscat hainele jilave pe brazi si la 8.00 a.m. pornit cu totii spre creasta si apoi pe sudica (PR). Eu am ramas cam ultimul (motivul: poze), dar m-au asteptat la locul mai inclinat sa-i ajut cu cordelina. Dan si Mihai au pornit mai repede si in scurt timp erau mult inaintea noastra; de fapt, in afara de mine si Mihaela, toti pornisera destul de repede, dar ne-au asteptat pe varful Grind. Eu si cu Mihaiela ne-am mai lungit la povesti si poze si nu ne-am grabit, asa ca abia in patru ore am ajuns cu totii la refugiul Grind 2. Dan si Mihai erau deja pe Piscul Baciului, iar Dan s-a intors si el la refugiu spunand ca vrea sa coboare pe &#8220;La Lanturi&#8221;.

La refugiu mai ramaseseram eu, Iuliana si Cristina din echipa initiala, Mihaela si Dan care ni se alaturasera din saua Funduri. Planul era sa asteptam sa treaca norii negri si grei si sa coboram pe La Lanturi dupa ce trece ploaia de dupa-amiaza. Ceilalti colegi de tura, Laurentiu & co plecasera mai departe pe Nordica imediat ce au ajuns la refugiu. Mergeau in forta si noi chiar ii tineam in loc, mai ales ca unii nu erau asa in forma de maraton pe creasta Pietrei Craiului cu rucsac in spate. Au facut in consecinta, conform relatarilor ulterioare 1h30min pana la ref. Ascutit
(Lehmann) si de aici au coborat pe braul Cioranga si pe la Malul Galben in Plaiul Foii. Ploaia cu grindina ne-a tinut vreo 3 ore in refugiu pana am reusit sa prindem o fereastra printre nori. In acest timp a venit si un tip, Catalin din Brasov, solitar pe &#8220;lanturi&#8221; care pana la urma a coborat cu o parte din noi prin Prapastiile Zarnestilor. Mihai plecase in jos spre ref Grind ca sa prinda mijloc de transport din Zarnesti. Dan, Mihaela si Cristina erau nehotarati ce sa faca din cauza ploii, le era cam teama sa nu fie prea riscant pe Lanturi si pana la urma au ales varianta cea mai usoara la momentul
respectiv: coborarea la ref. Grind, apoi pe &#8220;La table&#8221; si prapastiile Zarnestilor pana in localitatea omonima. Asa ca pe la 15.10 au plecat spre Piscul Baciului pentru a-si urma traseul, iar la 19.30 au ajuns in Zarnesti, mergand destul de repede pe drumul forestier.

Eu si Iuliana am luat decizia de a cobori pe Lanturi orice ar fi, pt. ca lasasem masina la Plaiul Foii. In cel mai rau caz, daca ploua non stop, am fi coborat si noi spre seara prin ref. Grind de jos, dar cu complicatii mari ca sa recuperam masina de unde o lasasem. Ca urmare, eu cu Iuliana am inceput la 15.15 coborarea pe Lanturi (BR). Stanca umeda ne-a determinat sa punem manusile pentru aderenta mai buna si pt. a nu ne agata in tot felul de resturi de la lanturi. Primul lant din hornul de iesire in creasta ne-a aratat cat ne solicita westwand-ul Pietrei
Craiului: stanca era uda, manusa aluneca si ea pe lant si fereastra de vreme buna nu stiam cat va dura.
Iuliana a mers destul de repede (intr-o ora facusem cam jumatate din traseu), temandu-se de ploaie si pe buna dreptate, pt. ca la un moment dat cand ajunsesem pe firul vaii incepuse sa picure. E incredibil cum am urmat amandoi fiecare serpentina a traseului, de teama sa nu dam de stanca umeda si sa alunecam; am preferat poteca batuta, acolo unde era poteca, fiind f. atenti insa la descatararea pasajelor care in urcare le stiam banale, dar care la coborare cu rucsac in spate si dupa ploaie erau cam inselatoare. Ne-au uimit pe amandoi cate pasaje nu mai tineam minte din traseu, si doar am facut amandoi traseul in urcare si fara rucsaci mari acu&#8217; aproape doi ani, la intalnirea Alpinet de langa Plaiu Foii. La un moment dat am trecut eu in fata, fiindca Iuliana obosise de atata maraton pe Lanturi; era un grohotis destul de inclinat si cablurile pareau sa dispara in gol; era obosita, si de somn si de alergatura si de solicitare in traseu si a zis ca se mai odihneste putin. Nu mai aveam mult de mers, asa ca ne-am permis sa ne tragem sufletul si sa mai bem inca din apa care ne ramasese.
Cu grija am coborat pana deasupra Zaplazului unde a inceput sa iasa soarele, ultimul horn inclinat facandu-l pe vreme buna si cer senin. Evident ca vremea se imbunatatise cand noi am terminat partea dificila a traseului si putea sa dea si cu zapada acuma. Am constat amandoi ca nici un pasaj nu este simplu la coborare, si solicita mare atentie, mai ales cand ai si rucsac in spate. Vechiul grohotis de dupa Zaplaz cam incepe sa se umple de iarba; il coboram repede, iar la baza peretelui am facut o pauza pentru doua guri de apa. Aici am fost socati de limba de zapada ce incepea chiar de la peretele vertical; ne intrebam de unde oare o fi venit atata zapada.
Raspunsul: de undeva de sus!

Incercam sa aflam unde sunt colegii de tura care continuasera pe creasta (asta se intampla la cca ora 18.00); stiam ca sigur i-a prins ploaia cu grindina si ceata si nu mai stiam nimica de ei. Iuliana a incercat ingrijorata sa il sune pe Laurentiu, insa semnalul era destul de prost. Dupa cateva incercari bune, in sfarsit raspunde la capatul celalalt al firului, dar conexiunea era destul de proasta. Se intelege insa doar ca sunt bine, sanatosi si intregi si ca mai au putin pana la Plaiu Foii. Le spune ca si noi am coborat cu bine si ca suntem in siguranta, am scapat si de plaoie si de tunete si fulgere si ca o dam de vale. Mai departe am coborat spre Spirlea pe BR si apoi mai departe in viteza spre izvor, spre care evident setea ne-a grabit. De la izvor am coborat cu ceva viteza si totusi plictisiti pana la Plaiu Foii.
Chiar inainte insa de cabana ne-au rugat niste &#8220;turisti&#8221; sa-i ajutam sa scoata masina din rapa in care intrasera. Deh, zicem noi in gandul nostru, daca vii cu masina in poiana la munte pentru un gratar si natura te respinge, mai iti cade masina si in rapa. Ii ajutam insa si ajungem intr-un final la Plaiu Foii. Ne-am schimbat de haine si am mancat cate ceva si pe la 21.00-21.10 am pornit spre Zarnesti sa recuperam colegii de tura (Dan si Mihaela). La intoarcere am condus eu, pt. ca Iuliana nu prea avea chef de atentie non stop la volan, ci ramasese visatoare la traseu facut in we. La 21.30 plecam cu totii din Zarnesti spre Bucuresti pe traseul pe care am venit (Rasnov-Predeal-Ploiesti-Bucuresti). Putin dupa ora 00.00 am ajuns in Bucuresti si ne-am indreptat fiecare spre casa lui.

Multumesc pentru tura frumoasa si reusita care m-a facut sa ma reindragostesc de Piatra Craiului. Sper sa revin cat mai curand aici.

Cateva poze din tura la
www.cezarpart.evonet.ro/albume.htm

Numai bine, Cezar Partheniu & echipa
The messages are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.


Links to the Mountain Guide:
Munceii INTORSURII - Intorsura Buzaului  
Munceii INTORSURII - Satul Valea Mica  
Muntii FITIFOI (PREDEAL) - Sanatoriul Climateric  
Muntii FITIFOI (PREDEAL) - Predeal - Valea Joitei  
Muntii FITIFOI (PREDEAL) - D.N. 73A Predeal - Piriul Rece  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Casa de Vanatoare Piatra Craiului  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Refugiul Zorelelor  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Refugiul Sperantelor (Cioranga Mare)  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Cabana Garofita Pietrei Craiului  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Valea Padina Lancii  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Podul La Riul Mare Spre Magura  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Poiana Grind  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Cabana Brusturet  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Valea Lui Ivan  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Marele Grohotis  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Varful Tamasel  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Mt. Tamasel  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Refugiul Spirla  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Mt. Padina Popii  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Valea Pietrelor  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Varful Piatra Mica  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Curmatura Pietrei Craiului  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Valea Padina Hotarului  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Prapastii  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Piscul Curmatura  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Brina Caprelor (Craiului)  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Refugiul Diana  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Padina Sindileriei  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Padina Lui Man  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Zarnesti  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Stina Din Funduri  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Saua Funduri  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Refugiul Virful Ascutit (Lehmann)  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Varful Padina Popii  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Varful Predealul  
Muntii PIATRA CRAIULUI - La Table  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Refugiul Grind  
Muntii PIATRA CRAIULUI - La Lanturi  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Sub Zaplaz  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Cabana Plaiul Foii  
Munceii INTORSURII  
Muntii FITIFOI (PREDEAL)  
Muntii PIATRA CRAIULUI  
Muntii ANINEI si Munceii DOGNECEI  


A photo [Not found]

An article Workshop fotografie, submitted by Maria Bularca -
Programul workshop-urilor de fotografie cu Mihai Moiceanu pentru 2006 s-a incheiat. In tot acest an, workshop-urile au adunat participantii de toate varstele, cu ocupatii diferite, cu camere foto diferite, dar cu o pasiune comuna: fotografia

A trail [Not found]



There are no comments for this message
Login or register to comment