Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Alpinet lists - alpinet2k

Bookmark and Share

From: Codruta <c...@home.ro>
Date: Mon, Aug 26, 2002, 2:35 am
Subject: @ Rosia Montana, presa, libera circulatie, chestii
Va aduc la cunostinta niste fapte care uimitor se petrec in Rosia Montana (Romania, tara care printre altele, doreste sa intre in Europa si in care lucruri de acest gen nu s-au petrecut nici pe vremea dictaturii Ceausescu).
Dupa cum stiti, in localitate un grup de persoane (Asociatia Alburnus Major), ajutat de mai multe organizatii de protectia mediului, drepturile omului samd (semnatare ale Declaratiei de la Rosia Montana) protesteaza
impotriva proiectului de exploatare al Rosia Montana Gold Corporation (RMGC).

Localitatea (si discutiile aprinse declansate pe teme de protectia mediului, patrimoniu cultural si natural si drepturile omului) a devenit un centru de interes atat pentru ONGuri cat repezentanti ai mass media, cat si pentru
diferite persoane particulare sau studenti in diferite domenii conexe. Membrii asociatiei Alburnus Major, au primit adesea vizite, in cursul carora au putut sa-si expuna motivele de protest precum si problemele.

Incepand de cel putin doua saptamani, Politia din localitate a instituit filtre permanente la intersectia drumului comunal cu soseaua nationala (Alba Iulia - Oradea). Acest lucru s-a petrecut in urma unei dispozitii a IJP Alba. Masinile care intra sau ies din localitate fara a avea numere cunoscute de politistii locali sunt trase pe dreapta iar soferilor li se cer actele si sunt intrebati in cue scop viziteaza localitatea. Pretextul? - faptul ca in comuna sunt foarte multe persoane cu multi bani, de pe urma vanzarilor caselor catre firma RMGC si ar exista posibilitatea ca acestea sa fie obiectul jafurilor (citez: "Cei doi subofiteri care vor sta acolo permanent nu vor lasa pe nimeni sa intre in Rosia Montana pana nu se asigura de intentiile acestora.";).
Tin sa reamintesc ca pe vremea mult mediatizatului "Caritas", pe cand se facea o reclama intensa in legatura cu "gentile de bani ridicate de depunatori", NU a fost instituita starea de asediu asupra Clujului. La fel, n-am auzit de filtre permanente in Constanta de exemplu (unde de atatea ori s-a constatat ca se consuma droguri sau se face trafic cu "carne vie";).

Verificarile politiei se extind si asupra grupurilor de turisti (chiar atunci cand sunt insotite de cadre didactice universitare) iar unele persoane pe care le vizitez zilnic impreuna cu colega mea, jurnalista Stephanie Roth, au fost interpelate de primarul localitatii cu cuvintele: "de unde stim ca (ele) nu pot comite vreo crima?".

Cel putin doi reprezentanti ai mass media cunoscuti de mine (unul membru activ, de altfel, al listei freeex) au fost supusi unor astfel de verificari (echipei ORF, post national de TV din Austria, i s-au verificat
bagajele INAINTE de a intra in comuna), iar unui grup insotit de cadre didactice din Cluj nu i s-a permis sa faca fotografii si i s-a spus sa faca IMEDIAT cale intoarsa, "ca sa n-aiba probleme".

Personal nu cunosc cazuri precedente in Romania, cu exceptia "huliganilor" de la Timisoara care au dat startul prabusirii regimului Ceausescu!

Doresc sa aflu:
- in ce masura acest lucru respecta "prezumptia de nevinovatie";?
- daca acest gen de fapte reprezinta sau nu o constrangere asupra unui drept
fundamental al omului (la libera circulatie)?
- Cum se impaca aceste lucruri cu dorinta Romaniei de a se integra in UE?
Care van fi efectul asupra imaginii Romaniei, cand reprezentantii unui post de TV dintr-o tara europeana sunt legitimati si luati la intrebari ca niste potentiali borfasi?
- Cum de este permis ca o comunitate de cetateni ai Romaniei sa fie artificial izolata, prin crarea unei atmosfere de tensiune fata de vizitatori?
- Care sunt metodele prin care politistii "se vor asigura de intentiile celor care intra in zona";?
- Din ce motiv Politia (care nu s-a sesizat asupra faptului ca "investitorul" din zona Frank Timis, a fost condamnat in Australia ca traficant de droguri) instituie astfel de filtre exact atunci cand urmeaza sa fie predat catre MAPM studiul de impact, in vederea dezbaterilor publice?

Acest mesaj se constituie intr-o sesizare pe care am intentia sa o transmit atat catre mass media din Romania si din strainatate cat si organismelor internationale.

Cu toate ca mesajul l-am trimis in nume personal, asociatia Alburnus Major este de acord sa sustina o astfel de sesizare.

Codruta Nedelcu

(p.s. Cel putin rautaciosenia mea recunoscuta, hmmmmm, a avut o parte de satfsfactie: echipa ORF a dorit sa aiba o intrevedere cu primarul din RM si l-a gasit ATAT de beat incat nici macar nu putea sa vorbeasca!!! Sper sa-l dea pe post, ca de intregistrat l-au inregistrat:-p

____________________________________________
Let me, at least, to know that she'll try
And she'll be a true love of mine

bombaniti la:
protest-ro-subscribe@yahoogroups.com






Nici Orange nu-i mai breaz ca Connex - ciupeste ca un gainar!

Pagina pe yahoogroups a grupului: http://groups.yahoo.com/group/protest-ro

Vizitati si viitorul site, la www.arin.fox.ro/protest
Faceti observatii si sugestii adminului de site la iulian@fox.ro (si insistati pana sunteti siguri ca v-a citit:-)
bombaniti ownerul la codruta_n@rol.ro (ceilalti moderatori n-au nici o vina, saracii:-)
The messages are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.



There are no comments for this message
Login or register to comment