Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Alpinet lists - alpinet2k

Bookmark and Share

From: Lupei Iulian <p...@yahoo.co.uk>
Date: Mon, Aug 26, 2002, 3:12 am
Subject: Re: @informatii Hasmas
In martie 1999 am facut acest traseu, dar in sens invers(Piatra Singuratica-Lacu Rosu). Nu stiu daca te intereseaza exact linia crestei, pentru ca traseul cel mai scurt nu o urmeaza. Din Lacu Rosu ai 3 variante:
1. Lacu Rosu-Pasul Pangarati(pe DN 12C spre Gheorghieni)-Vf. Ciofronca-Poiana Alba-Vf. Hasmasu Mare-Cab. Piatra Singuratica-banda rosie(8-10h)-traseul urmeaza creasta principala a Hasmasului, dar e ocolitor si de aceea nu l-am ales nici eu.
2. Lacu Rosu-Vf. Ucigasul-Vf. Hasmasu Negru-Poiana Alba-Vf. Hasmasu Mare-Cab. Piatra Singuratica-cerc albastru(Lacu Rosu-Poiana Alba) apoi banda rosie si albastra(Poiana Alba-Cab. Piatra Singuratica): 7-8h-traseul urmeaza o creasta secundara desprinsa din Poiana Alba ce se continua pana in Cheile Bicazului(Saua Varascau). Oricum eu nu l-am ales nici pe acesta(am fost fortat de timp si vreme).
3. Lacu Rosu-Valea???-Poiana Alba-Vf. Hasmasu Mare-Cab. Piatra Singuratica(banda albastra): 7-8h(eu am facut 8h 45' iarna, mers lejer, deci se pot "scoate" si 7h). Acesta a fost traseul ales de mine. Si acum cate ceva despre descrierea lui: din Lacu Rosu se mai merge 1-2 km pe DN apoi, pe stanga se desprinde un drum forestier(pacat ca nu mai retin denumirea vaii!) pe care se continua vreo 30-45 min. pana la o casa (canton?). De aici poteca paraseste firul vaii, urcand lent spre stanga pana la liziera padurii. De aici urmeaza o portiune pe curba de nivel(prin padure)-vreo 20 min. care te scoate pe o pasune intinsa. Se continua tot pe curba de nivel inca vreo 20 min. si se ajunge la o intersectie de poteci(marcata cu stalp indicator): cele 3 trasee de care pomeneam mai sus: dreapta banda rosie spre pasul Pangarati, stanga cerc albastru spre Lacu Rosu prin Vf. Hasmasu Negru si Ucigasu si poteca care trebuie urmata inainte pe banda albastra. Se urca 20 min un mic "prag" si se ajunge in intinsa Poiana Alba, presarata cu stane si adaposturi pentru animale. Poteca se largeste mult si ne ia cam 30-40 min. sa traversam Poiana Alba. Spre stanga se vede o panta intre 2 palcuri de padure(iarna semana cu o partie de schi) pe care se continua urcusul, ceva mai accentuat. Dupa 30-45min.iesim deasupra padurii. Priveliste superba. Ne aflam chiar pe creasta principala, la baza "movilei" Vf. Hasmasu Mare(1792m). Se continua printre jnepeni pitici inca 15 min. Eu nu am urcat pe varf(zapada 30-50 cm.!-atunci cand am fost eu pe acolo) dar nu cred sa fie greu deloc-inca vreo 100-150m dif. de nivel). Traseul ocoleste varful pe fatada stanga, taind drept pana la liziera padurii. Se continua inca 15 min si se ajunge din nou pe creasta principala.(parasita cand am inceput sa ocolim varful). De aici se continua in coborare usoara, cand prin padure, cand prin golul alpin inca 1h pana la Cabana Piatra Singuratica.
Despre marcaj: des pe portiunea Cab. Piatra Singuratica-Vf. Hasmasu Mare, foarte rar Vf. Hasmasu Mare-intersectia din Poiana Alba, destul de des pana la Lacu Rosu.
Despre Cabana Piatra Singuratica: locuri la priciuri, putina lume, nimic de mancare(de fapt absolut nimic de cumparat). De aici pana in Balan: 2-3 h(coborare continua).
Poate s-a mai schimbat ceva de trei ani de cand am fost eu, cine stie? Oricum, eu nu am regretat ca am facut traseul, privelisti frumoase si Piatra Singuratica e un fel de Pietrele Doamnei la o "scara" ceva mai mica.
Vreme buna si tura faina!
Pifanu'

Stefan Zghibarcea <szghibarcea@tgh.ro> wrote: salut!
imi puteti spune unde se poate campa in zona Lacului Rosu?
Am auzit ca in curte la vila Raza Soarelui se poate pune cortul.
As vrea informatii (daca se poate detaliate) despre drumul pe creasta Hasmasului, incepand de la Lacul Rosu pana la Piatra Singuratica.
Va multumesc,
Stefan
The messages are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.

Other messages in the same thread:
SubiectAutorData
 @informatii HasmasStefan ZghibarceaAug 22, 2002
   Re: @informatii HasmasLupei IulianAug 26, 2002

Links to the Mountain Guide:
Muntii HASMAS - Balan  
Muntii HASMAS - Sub Varful Hasmasu Negru (1773)  
Muntii HASMAS - Popasul Turistic Lacu Rosu  
Muntii HASMAS - Saua Ciofronca  
Muntii HASMAS - Cheile Bicazului  
Muntii HASMAS - Lacu Rosu  
Muntii HASMAS - Creasta Cupas  
Muntii HASMAS - Cabana Cheile Bicazului  
Muntii HASMAS - Pasul Pangarati (Bicaz)  
Muntii HASMAS  


A photo [Not found]

An article [Not found]

A trail
Cabana Cheile Bicazului-Poiana Cupas-Creasta Cupas-Muchia Fighes

 There are no comments for this message
Login or register to comment