Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Alpinet lists - alpinet2k

Bookmark and Share

From: HERMANNSTADT <r...@alpinet.org>
Date: Mon, May 31, 2004, 10:55 pm
Subject: @ Muscatura de vipera inseamna moarte sigura
http://www.expres.ro/transilvania/? news_id=156405

Muscatura de vipera inseamna moarte sigura
Ciprian Iancu
Marti, 01 Iunie 2004

Un copil de 10 ani muscat de o vipera sta intins pe un pat de spital intr-o sectie de primire a urgentelor. In jurul sau, asistentele si medicii se invirt fara sa-i poata face nimic. Copilul nu intelege de ce nu-l ajuta nimeni. Dupa 10 minute, limba i se umfla foarte tare si nu mai poate articula nici un cuvint. O asistenta medicala isi sterge pe furis o lacrima din coltul ochiului. Doctorul de garda iese din rezerva si incepe sa tipe disperat Sa-i ia dracu pe toti sefii prosti de pe lumea asta!.
In unitate nu exista ser antiviperin, iar doctorii si asistentele nu pot face absolut nimic decit sa se uite cum copilul se stinge din viata sub ochii lor. Aceasta scena se petrecea cu aproape 10 ani in urma in Spitalul Municipal Hunedoara. Dupa 10 ani se poate intimpla oricind, in aproape orice alt spital din judetul Hunedoara dupa cum aveam sa constatam in urma unei verificari sumare.

Se uita la pacient cum moare

EvZ a sunat intii la sectia de primire a urgentelor a Spitalului din Hunedoara si a intrebat simplu: In acest moment, aveti ser antiviperin la indemina, am fost pasati la sectia de boli infectioase, desi muscatura de vipera nu se incadreaza in aceasta categorie. Am ajuns apoi la sectia de reanimare unde o asistenta a raspuns: Nu stiu daca avem. Cred ca este ser antiviperin. Incertitudinea avea sa se transforme in certitudine in cazul Spitalului Judetean Deva. Aici ni s-a raspuns ca nu exista ser antiviperin in tot spitalul, dar s-a adaugat ca s-a facut o comanda pentru achizitionarea unor fiole. Aceasta este situatia intr-un spital judetean aflat la mai putin de un kilometru distanta de Dealul Cetatii Devei, zona frecventata mai ales de tineri si copii, perimetru in care traiesc zeci de vipere cu corn, al caror venin ucide un adult in aproximativ o ora si jumatate de la momentul muscaturii.
O alta zona populata de vipere este cea a cetatilor dacice din Muntii Orastiei. Mai ales vara, turistii vin in numar mare aici. Daca unul dintre ei are ghinionul sa fie muscat de o vipera viata lui atirna de un fir de ata. Aceeasi intrebare am adresat-o si personalului de la Sectia de urgente a Spitalului Municipal din Orastie, iar raspunsul a venit sec: Nu avem ser antiviperin. Daca vine un pacient muscat de vipera, nu putem face nimic altceva decit sa ne uitam la el cum moare.

Raspunsuri care te lasa rece

Raspunsul sincer dat sub protectia anonimatului de o asistenta a Urgentei din Orastie avea sa fie corectat mai tirziu de Otilia Sfetcu, director adjunct al Directiei de Sanatate Publica Hunedoara: La nivel judetean exista un stoc de fiole cu ser antiviperin. Din acest stoc se acopera toate solicitarile de la spitalele din judet, in cazul in care acestea nu dispun de acest antidot. Problema este ca, la noi in tara nu se mai fabrica serul respectiv. El este cumparat la preturi foarte mari, de citeva milioane de lei pe fiola, din strainatate.
Cu toata stradania autoritatilor in domeniu de a ne convinge ca nu exista motive reale de ingrijorare, vom recurge la exemplu simplu: In situatia in care o persoana este muscata aproape de Cabana Riusor din Retezat, cea mai apropiata de orasul Hateg, ca sa ajunga la spitalul din localitate are nevoie de cel putin o ora si jumatate. Daca spitalul nu dispune in acel moment de fiola salvatoare, pina cind serul antiviperin ajunge de la Deva la Hateg mai trece o ora, iar omul moare cu zile. Veninul de vipera devine fatal, daca antidotul nu este administrat in cel mult doua ore.
The messages are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.

Other messages in the same thread:
SubiectAutorData
 @ Muscatura de vipera inseamna moarte siguraHERMANNSTADTMay 31, 2004
   Re: @ Muscatura de vipera inseamna moarte siguraTorok ZsoltJun 1, 2004

Links to the Mountain Guide:
Muntii RETEZAT - Saua Retezatului  
Muntii RETEZAT - Varful Retezat  
Muntii RETEZAT  
Muntii ALMAJULUI si LOCVEI  


Comments
By Danut Ianc - submitted on Mon, Apr 11, 2005, 10:59 pm
Sunt de acord cu cazul de mai sus si este foarte trist. Numai eu stiu cat a trebuie sa umblu sa fac rost de o fiola de ser antiviperin. Dar pana la urma am REUSIT.



Din Zagreb (ca I. Cantacuzino nu mai fabrica) dar il am. O doza dar exista si se poate folosi la nevoie.



Daca este nevoie: 0745-230071
Comments for this message
Login or register to comment