Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Alpinet lists - alpinet2k

Bookmark and Share

From: HERMANNSTADT <r...@alpinet.org>
Date: Fri, Jun 11, 2004, 2:09 am
Subject: @ WAR: Defrisari masive si restrictii in Crai
Comentarii primite la mesajul "Defrisari masive in Crai" gasiti la
http://www.alpinet.org/bin/alpinet/forumcomentarii.php? lng=ro&categ=stire&id=1934
(impreuna cu textul initial).

Cum aceste comentarii sint pertinente, m-am gindit sa le fac si aici cunoscute...

Intrati pe pagina de mai sus, sint convins ca topicul nu se va opri
aici... Vad cu o adevarata spaima ca optica unui reprezentant al unui Insp.
de Mediu legata de Fagarasi incepe sa prozeliteze
(e un cuvint fortat dar nu gasesc altul acum) in masa!!!... Serios,
mi-e frica: daca nu vom avea o pozitie, vom plati cu bani grei accesul
pe munte, ascultati bine ce va spun!

Nu-mi ramine decit sa trec in opozitie fatisa in acest caz: nu am de gind
sa stau cu miinile incrucisate, nu am de gind sa ramin doar pe traseele
marcate, dus de mina sau condus de punctul rosu, la propriu si figurat!
... nu am de gind sa platesc 50000 lei cind merg la munte, pentru servicii
pe care eu nu le cer!...

da, sint in stare sa mobilizez toata comunitatea alpinet in favoarea
libertatii de a vedea un loc, lasat acolo de Dumnezeu si nu
construit/concesionat de cineva trecator pe acest pamint

... va rog sa semnati si sa mediatizati intens initiativa si petitia
celor de la Societatea de Speologie, sa se stie ca va fi razboi
pe aceasta tema... daca asa se intelege protectia muntelui:(...

http://www.snsro.ro/campanie.php? id=text&i=1

am vrut doar sa se stiu cum stam:(... si acum, va invit sa discutam!
... vorba emisiunii aleia frantuzesti: "asta trebuie comentata"...

citez si accentuez citeva cuvinte de bun simt, luate din comentarii, sa se
intipareasca bine in gindurile celor ce vor decide:

=============================================
"Restrictionarea accesului pe potecile nemarcate este un sacrilegiu adus pasiunii unor oameni care iubesc acest munte si il protejeaza dupa puterile lor.
Riscul face parte din viata ca si apa pe care o bem. Cine vrea sa traiasca fara sa-si asume riscuri nu a inteles nimic din ce a trait pana acum; ar fi bine sa renunte la orgolii si sa mai intrebe pe cei intre care vietuieste.
Muntele nu trebuie sa devina un obiect de neatins pt. a fi protejat; iar daca nu functioneaza bunul simt asta ar trebiu sa ne puna pe ganduri despre vremile in care traim.
Cei care au grija de parc nu au vocatie daca s-au gandit ca astfel au grija de Crai. Intr-o lume in care dorim sa functioneze doar legile oficiale nu SI bunul simt oamenii ajung niste "legume" fals zambitoare si goale pe dinauntru.
Bogdan Perju"
=============================================

Cu prietenie,
radu serban--
www.scout.ro/sibiu
www.alpinet.org







Comentarii primite de "Defrisari masive in Crai"

[11.06] Cum ramane cu traseele de alpinism din abruptul vestic? Accesul la ele se face de multe ori pe poteci nemarcate.
In cazul Bucegilor, telecabinele si drumurile se acces auto au stricat tot. Inaintea lor totul era ok. Cel putin, asta stiu de la tatal meu. Interesant este ca cei mai curati munti pe care i-am vazut sunt exact aceia care nu au nici o restrictie dar nu au nici cabane sau telecabine sau alte moduri facile de acces. Ex. Tarcu, Godeanu, Lotrului, Cibin..... Cine este de vina pentru mizerie, gunoaie.... Turismul?. In parte si el, dar cred ca mai mult modul de a fi al romanilor, adica al nostru. Deci sa inteleg ca se incearca metoda: "Daca nu putem sa-i civilizam mai bine-i legam".
Inscris de Cristian Georgescu

[11.06] Nu Mircea, nu indemn pe toata lumea sa le foloseasca. Chiar ieri am scris pe lista Alpinet2k, la care cred ca esti si tu abonat, ce recomand unor turisti (chiar daca sint experimentati) sa faca pt prima data in Crai =poteci marcate. Dar sper ca recunosti ca nu poti face la nesfirsit NUMAI poteci marcate. In citeva ture mai lungi le-ai face pe toate. Daca ar fi sa insumez timpii necsari pt parcurgerea TUTUROR marcajelor din zona de creasta/abrupt inclusiv cu legaturile dintre ele nu cred ca as aduna mai mult de 10 zile. Hai sa zic ca mai revii pe citeva care te-au impresionat in mod deosebit dar apoi ce faci? O pauza de 5 ani?-poate mai uiti din frumusetile locului si doresti apoi sa revii. Eu zic ca este firesc ca peste un anumit nivel/experienta orice turist sa doreasca sa mearga si pe trasee nemarcate. Atunci de ce "placerea" asta de a transforma totul in rezervatii stiintifice? Pot sa inteleg pastrarea neatinsa a unei zone restrinse dar nu a 50% din zona de abrupt!
a masivului si inca partea cea mai frumoasa. Nu aici sta pericolul degradarii mediului ci in defrisari, mizerie si betzii in jurul cabanelor. Imi place sa cred ca macar 90% din cei ce intra cu buna stiinta pe nemarcate (nu cei care se ratacesc sau o iau aiurea fara sa stie in ce se baga) au grija ca Muntele sa ramina la fel in urma trecerii lor (daca nu chiar mai curat-cunosc destule cazuri de drumeti care string PET-uri si alte mizerii de pe poteci). Stiu ca nu pot fi totdeauna usor deosebiti dar eu cred ca merita efortul. Sintem de aceiasi parte a baricadei: vrem un munte curat, cit mai putin mutilat de om si care sa ramina asa si nepotilor.
Inscris de Titus Hen

[11.06] Restrictionarea accesului pe potecile nemarcate este un sacrilegiu adus pasiunii unor oameni care iubesc acest munte si il protejeaza dupa puterile lor. Riscul face parte din viata ca si apa pe care o bem. Cine vrea sa traiasca fara sa-si asume riscuri nu a inteles nimic din ce a trait pana acum; ar fi bine sa renunte la orgolii si sa mai intrebe pe cei intre care vietuieste. Muntele nu trebuie sa devina un obiect de neatins pt. a fi protejat; iar daca nu functioneaza bunul simt asta ar trebiu sa ne puna pe ganduri despre vremile in care traim.
Cei care au grija de parc nu au vocatie daca s-au gandit ca astfel au grija de Crai. Intr-o lume in care dorim sa functioneze doar legile oficiale nu SI bunul simt oamenii ajung niste "legume" fals zambitoare si goale pe dinauntru.
Abia astept sa ma reintorc in Crai!
Inscris de Bogdan Perju

[11.06] In Piatra Craiului au fost retrocedate paduri. Noii proprietari si-au creat structuri silvice private (OS Papusa, OS Dragoslavele), asupra carora sunt exercitate presiuni foarte mari din partea autoritatilor locale pentru a obtine venituri din vanzarea de lemn. Din cauza suprafetelor mici pe care le detin, aceasta presiune este materializata prin taierile pe care le-ati mentionat, si care nu o sa totalizeze 20000 mc, ci probabil de vreo 3-4 ori mai mult. O sa fie un dezastru. Administratia parcului a intocmit deja un material care a ajuns la Ministerul Agriculturii, si ca urmare saptamana viitoare o sa fie efectuat un control in zona. Rugamintea noastra este ca in asemenea cazuri sa copiati mailul si la office@pcrai.ro, iar sesizarea o puteti trimite in scris, la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Daca primesc 10 pe luna, poate ca si masurile o sa fie mai puternice. Daca doriti sa primiti si raspuns, trebuie sa va semnati.
Referitor la traseele nemarcate, asa este. Sunt usor surprins ca un iubitor al muntelui indeamna pe toata lumea sa le foloseasca. Abruptul vestic al Piatrei Craiului este propus in planul de management al parcului pentru rezervatie stiintifica, fiind cea mai importanta zona din punct de vedere al florei, faunei si geomorfologiei. Din punctul nostru de vedere (al administratiei parcului) exista deja suficiente trasee marcate in zona, ca sa te poti bucura de priveliste. Daca doriti sa devina ca platoul Bucegilor, indemnati in continuare turistii sa foloseasca aceste trasee. Totodata, din datele de la Salvamont Zarnesti, 90% din accidentele mortale din Piatra au loc pe aceste trasee nemarcate. Este forte greu sa faci o diferentiere intre turistii care beau apa si arunca pet-ul si cei care il baga la loc in rucsac, sau intre cei intregi la minte si cei cu tendinte suicide, de aceea cred ca aceste trasee trebuie anti-promovate cat mai mult, lucru pe care dvs. nu il faceti, din pa!
cate.
Inscris de Verghelet Mircea

[10.06] Ar trebui sa ne organizam si sa luam masuri.
Am putea (eventual printr-o organizatie) de mediu sa cumparam terenul respectiv si astfel sa oprim defrisarea.
Sau putem sa replantam suprafata defrisata.
Cu putin bun simt si ceva organizare am putea face multe.
Aveti ceva idei cum putem ajuta?
Sorin
Inscris de Sorin Cristescu

[10.06] Porcii!!! Astora trebuie sa li se ia gatul ca in China. Pentru un pumn de dolari efemeri care a doua zi s-au dus oricum pe apa Sambetei, idiotii astia sunt in stare sa-si vanda si parintii. Bine ca am plecat, ca pana acum infundam puscaria de 3 ori. "Noi nu ne vindem tara"... mai tineti minte? Mult noroc, sa scapati cat mai repede de ciuma asta.
Inscris de Konrad Beti

[10.06] Defrisari de padure si restrictionarea accesului celor ce iubesc Muntele... Solutii de protejare groaznice si nesimtite! Cine le da lor dreptul sa ne distruga pasiunile si visele frumoase???
Inscris de Mihai Cernat
The messages are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.

Other messages in the same thread:
SubiectAutorData
 @Defrisari masive si restrictii in CraiThomasJun 11, 2004
   Re: @Defrisari masive si restrictii in CraiAdy S.Jun 11, 2004
     Re: @Defrisari masive si restrictii in CraiThomasJun 11, 2004
   @ WAR: Defrisari masive si restrictii in CraiHERMANNSTADTJun 11, 2004
   Re: @Defrisari masive si restrictii in CraiRunceanu AndraJun 11, 2004
   Re: @Defrisari masive si restrictii in CraiMihai CernatJun 11, 2004
   din nou apel: Re: @Defrisari masive si...OvidiuJun 11, 2004

Links to the Mountain Guide:
Muntii PIATRA CRAIULUI - Casa de Vanatoare Piatra Craiului  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Cabana Garofita Pietrei Craiului  
Muntii BUCEGI - Ref. Salvamont  
Muntii HARGHITA si PLATOUL VULCANIC - Pepiniera Silvica  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Curmatura Pietrei Craiului  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Brina Caprelor (Craiului)  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Zarnesti  
Masivul IEZER-PAPUSA - Ref. Salvamont Batrina  
Masivul IEZER-PAPUSA - Refugiul Salvamont Batrina  
Masivul IEZER-PAPUSA - Varful Papusa  
Muntii FAGARASULUI - Transfagarasan  
Muntii FAGARASULUI - Caldarea Sambetei  
Muntii FAGARASULUI - Cabana Valea Sambetei  
Muntii FAGARASULUI - Compl.Turistic Sambata  
Muntii CINDREL (CIBIN) - Cantonul Silvic Piatra Alba  
Muntii PADUREA CRAIULUI - Platoul Carstic Imasul Batranului  
Muntii CINDREL (CIBIN) - Valea Frumoasa  
Muntii CINDREL (CIBIN) - Valea Cibin  
Muntii CINDREL (CIBIN) - Cantonul Silvic Muncel  
Muntii CINDREL (CIBIN) - Cantonul Silvic Stramba  
Muntii CINDREL (CIBIN) - Varful Lui Mihai  
Muntii CINDREL (CIBIN) - Platoul Diavolului  
Muntii CINDREL (CIBIN) - Varful Frumoasa  
Muntii CINDREL (CIBIN) - Cantonul Silvic Serbanei  
Muntii CINDREL (CIBIN) - Cantonul Silvic Niculesti  
Muntii CINDREL (CIBIN) - Saua Serbanei  
Muntii CINDREL (CIBIN) - Cantonul Silvic Muncel  
Muntii GODEANU - Varful Godeanu  
Muntii GODEANU - Sub Varful Godeanu  
Muntele TARCU si Muntele MIC - Lacul Tarcu  
Muntele TARCU si Muntele MIC - Varful si Statia Meteo Tarcu  
Muntele TARCU si Muntele MIC - Compl.Turistic Muntele Mic  
Muntii BUCEGI  
Muntii HARGHITA si PLATOUL VULCANIC  
Muntii PIATRA CRAIULUI  
Masivul IEZER-PAPUSA  
Muntii FAGARASULUI  
Muntii PADUREA CRAIULUI  
Muntii CINDREL (CIBIN)  
Muntii GODEANU  
Muntele TARCU si Muntele MIC  
Muntii ANINEI si Munceii DOGNECEI  
Muntii ALMAJULUI si LOCVEI  


There are no comments for this message
Login or register to comment