Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Alpinet lists - alpinet2k

Bookmark and Share

From: Gabriel Teodorescu <g...@pcnet.ro>
Date: Wed, Oct 9, 2002, 10:30 am
Subject: @ Fw: IM MEMORIAM
A murit, la Innsbruck, IRINA ZAHARESCU SCHAPIRA.....
A murit MOTANUL!
A murit fata care aducea atata savoare grupului nostru! De-acum incolo nu ii vom mai auzi "strigatul de lupta" (ceva intre Tarzan si Ciocanitoarea Woody), strigat care ne facea cunoscuta sosirea ei la refugiu, inca de la izvor...
O lunga si grea suferinta au dus-o, in final, pe "Muntele Vesnicei Cataraturi", acolo unde imi place sa cred ca se duc toti alpinistii care mor....
Om de o deosebita sensibilitate, scria poezii si avea in pregatire o carte de amintiri despre alpinisti. Pentru a isi masca sensibilitatea, afisa de multe ori (in special fata de baieti) o masca de fiinta foarte extrovertita. Cu fetele insa, se purta foarte natuural.
Inainte de a practica alpinismul, fusese doi ani la rand campioana de poatinaj artistic. In patinaj exista o pirueta care ii poarta numele. Patinatorul, angajat in vartejul ametitor al piruetei, apleaca capul mult pe spate. Spectatorilor le apare ca sportivul nu mai are cap...
Studia sportul cu foarte multa seriozitate, si isi pregatea fiecare tura cu foarte minutios. Irina nu improviza nici-odata.
Ea ne-a invatat sa ne hranim rational, adecvat turei pe care urma sa o facem. Dan Vasilescu imi povesteste recent ca la ultima intalnire cu ea i-a tinut o lunga prelelegere asupra pregatirii fizice a alpinistilor, prelegere care cuprindea ultimele descoperiri medicale in domeniu.
Atunci cand am cunoscut-o, se antrena impreuna cu M. Sp. Grigore Enache (Ceaca). Nu vreau sa detaliez, dar am vazut programul ei de pregatire de atunci adoptat de catre "sanatisti" precum Tapiru, Sandila, s.a.m.d.
In 1968, cand pregateam Meridionalii, ne-a fost de un mare ajutor. Din pacate, desi facuse impreuna cu noi tot programul de pregatire, nu a putut sa participe.
De obicei mergea in echipe feminine, spunand ca nu crede ca in echipele mixte, femeile parcurg in mod "fair" traseele. In echipe feminine, a parcurs majoritatea traseelor de dificultate extrema de la noi. Accepta insa, "faute de" sa mearga si in echipe mixte.
Un amanunt: la refugiu era singura persoana care isi punea cearsaf (alb si curat, calcat!) in interiorul sacului de dormit....
In 1970 s-a casatorit cu Dorel Schapira, un alt foarte mare alpinist. Au plecat in acelasi an in Austria, unde s-au stabilit la Innsbruck.
Ca mai toate marile alpiniste casatorite cu alpinisti, dupa casatorie a facut echipa aproape exclusiv cu sotul ei. Impreuna au parcurs "tot ce se putea catara" din regiunea Innsbruck-ului si din Dolomiti. In Oberlandul Bernez le-a scapat numai Eigernordwand-ul.
Un cancer nemilos, a zmuls-o dintre noi.
Dumnezeu sa o odihneasca!
The messages are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.


Links to the Mountain Guide:
- Varful Capul Vitei  


There are no comments for this message
Login or register to comment