Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Alpinet lists - alpinet2k

Bookmark and Share

From: Hiker <h...@home.ro>
Date: Sun, Mar 27, 2005, 5:12 pm
Subject: [a] RT: Seaca Claii, etc
Salut!

24 martie, joi
Dupa o noapte de munca, am ajuns in Busteni la 11.30. Era soare, cald, atmosfera de primavara.
Dupa echipare, la 12.30 intru in Valea Seaca a Jepilor. Disting ceva urme de om si bineinteles si de avalanse. Merg la pilet si bat de ski. Zapada e numa buna de mers si imediat ajung la saritoarea mare(vara de 25m, in 2 trepte). Fara coltari inaintez gre la iesirea din saitoare, dar ma descurc si apoi ma hotarasc sa-i leg. Asa merge mai bine, cistig repede altitudine. Cad mereu granule de gheata iar in peretele claitei se aud pietre. Pe ultima parte sint naucit, stiu doar ca trebuie sa ajung sus si apoi pe Hornul cu Flori.
16.00 Saua Claii Mari, ~1800m. Urme de ursache. Iau o gustare, incerc sa ma linistesc si apoi studiez brina spre Horn. Rezultat: zapada uda ce sta sa plece si deci expunere mare la zbor necontrolat spre Busteni.
16.30 urmez urmele de urs spre V Comorile de sub perete(care nu ies in platou) si apoi urc pe Culmea dintre Comori, si SURPRIZE, SURPRIZE...o groapa jagarita in zapada si la 15m o grota-birlog in prete cu urme evidente de mos martin. Grabesc pasul si intru in Comorile de Mijloc. Aud o voce ca de om. Dar zaresc o oratanie(ris de la departare?), fluier si fuge.
Apoi o vad mai aproape si o recunosc: vulpea. Continui obosit pe vale, se intuneca, tzin o fatza din dreata pe la niste jnepeni. Vad o gramada de liniute-crapaturi in zapada. Risc dar trebuie sa ajung in platou. Ajung pe Brina de Sus, vad crucea dar nici o cale mai usoara de acces spre platou, mai ales fara lanterna.
Sint la un pas de a bivuaca in zapada. Studiez directia unei eventuale avalanse si prind o culme care ma scoate exact la fosta casuta a teleschiului de pe buza platoului-vf Jepii Mici. E ora 8 seara. Scot zapada din adapost si apoi topesc zapada. Se porneste un vint infiorator. Vad cab Caraiman si Babele luminate.

25 martie, vineri
Ora 6 - trezirea, vintul s-a oprit si asta-i bine. La 6.30 plec spre Piatra Arsa si Canton. Zapada inghetata si deci nu inot in virfurile jnepenilor. Sint urmarit de ciini.
7.20 Canton Jepi; imi leg coltarii pt ca nu stiu ce zapada e pe lanturi. Fac niste poze, studiez Brina de Sus, valea PH si zapada care acopera intreg balconul. Trecerea peste lanturi(care acum nu se mai zaresc) este banala.
8.20 Pna Rindunica(sub lanturi). Merg putin pe poteca si apoi cobor pe primul vilcel al Comorilor Mari pina la o confluenta cu o saritoare mai jos cu 50m. De aici intru in poteca, traversari expuse pe zapada inghetata(de asta data fara coltari).
10.00 Canton La Gratar. Cer noros, coboara prima telecabina.
10.45 gara. Il astept pe Panciu care trebuie sa soseasca pe la ora 12. Intre timp ies ca shopirla la soare. Ce ciudat ma simt in plastici printre bustenari!
In sfirsit, vine Panciu, mai facem cumparaturi si o pornim spre Munticel. Afara s-a incalzit asha ca urcam in tricou. De la troita apare zapada. Renuntam la Albisoara Crucii pt ca Panciu n-are coltari prea buni. Mergem spre Pna Costilei.
~15.30 Pna Costilei, ne lasam bagajele in Stina, gustam ceva mincare si ne echipam sa mergem pe prima vale de dupa Malin, probabil V Seaca a Costilei. Urme de urs. Gasim un culoar in padure si urcam cu gindul ca sintem pe valea propusa...mai sus ne punem coltarii, cramponam, panta creste la 60grade si iesim la obirsie. E prea scurta ca sa fie Seaca sau v Verde...si nici sa fi ajuns pe Br cu Jnepeni. Avem vedere spre Malin si probabil v Coltilor/Hornului.
La ora 18 coborim; intii cu fata la panta si apoi normal.
Ora 19 - Stina; se intuneca si noi avem doar o lanterna care nu vrea sa lumineze. Noroc cu primusul, cu o feshtila si cu lumina de la radiu. La 10 noaptea dam stingerea.

26 martie, simbata
~5.45 ma trezesc sa pun de topit zapada si ceaiuri. Nu reusesc deloc sa-l trezesc si pe Panciu(cu muzica nu merge, nici cu vorba buna, asta e!)
7.15 Bucurie! Mi se trezeste coechipierul. Dar plecam pe la 8.30 spre Malin prin V Poienitei. Sintem bucurosi ca sint ceva urme. Pe vilcel luptam cu zapada flesca, treptele se sparg, ne afundam, gresim putin iesirea din vilcel(dar corectam), in fine...ne epuizam.
Dupa 1h30 sosim la Hormul Mare (Pamintos). Nu mai are rost sa facem Malinul pt ca zapada e grea iar eu trebuie sa ajung neaparat seara in Busteni. Asha ca nu mai scot sfoara pt rapelul de 30m. Coborim dezamagiti iar in Pna Costilei zarim deja primii turisti in promenada.
La ora 1 sintem la troita si mergem la gara. Panciu isi ashteapta jumatatea ca sa urce la Caraiman. Eu ramin sa admir abrupul si sa simt inceputul de primavara la munte.


VREMURI BUNE!
Dan Alexe
0244-562873 & 0724-878714
WEB: http://hiker.home.ro
http://hikerph.eu.alpinet.org
E-MAIL: hiker@home.ro


Dan Alexe, hiker
0244/562873
hiker@home.ro
www.hiker.home.ro
The messages are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.


Links to the Mountain Guide:
Muntii HARGHITA si PLATOUL VULCANIC - Paraul Cald  
Muntii HARGHITA si PLATOUL VULCANIC  


A photo [Not found]

An article [Not found]

A trail
Comuna Vlahita-Bazinul De Apa-Pepiniera Silvica-Poiana Piatra Altarului

 



There are no comments for this message
Login or register to comment