Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Alpinet lists - alpinet2k

Bookmark and Share

From: Zsolt TOROK <t...@indd.tim.ro>
Date: Fri, Jun 17, 2005, 5:59 pm
Subject: Re: [a] taxe de acces in diferite parcuri naturale sau nationale
Da, Radu Mititean a atras atentia asupra unui detaliu care era mai putin cunoscut publicului: diferenta dintre termenii "taxa" si "tarif". (a-propos de situatiile in care conteaza la ce anume ne referim, cum era subeictul legat de "ecologizare", care de fapt era de-a dreptul o salubrizare).

Am primit de la colegi numarul respectiv al cotidianului in care s-a publicat stirea. Este vorba de: cotidianul tulcean "Delta", din 15 iunie 2005, nr. 4077, pagina 20.

Aici sunt descrise pe scurt 5 trasee. Una in PNMM (traseul Cetatuia - Tutuiatu - Valea Morsu - Greci) si 4 in RBDD (3 in zona padurii Letea si una in padurea Caraorman).

Dupa cum scrie in ziarul respectiv, decizia pentru tarifele pe acele trasee a fost adusa de Comitetul Director al DS Tulcea. Cel putin in cazul PNMM aveam convingerea, ca trebuie oarecum bagata in seama si parerea Consiliului Stiintific al PNMM. Ramane de verificat acest lucru, deoarece s-ar putea ca si CS al PNMMM sa fi fost de acord cu introducerea unui tarif.

Va atrag insa atentia asupra a trei detalii:

1. Cu sau fara CS, tarifele au fost stabilite de Comitetul Director al Directie Silvice Tulcea. Nu avem deocamdata cunostinta despre faptul ca in Monitorul Oficial al Romaniei sa se fi publicat cuantumul tarifului aprobat de MMGA pentru traseul din Parcul National Muntii Macinului. Si aici vine problema "portitelor" juridice. Daca cititi pct. 1 din pasajul transmis de Radu Mititean, veti observa ca nu este precizat expres ca in cazul parcurilor nationale eventualul tarif este cu certitudine aprobat de MMGA (aceasta fiind autooritatea centrala pentru protectia mediului - la se refere expresia folosita in Legea 462/2001). Deoarece este urmata de formularea "dupa caz, de autoritatile administratiei publice locale". Deci trebuie sa fie probabil o decizie a Consiliului Judetean Tulcea (eventual de vreun consiliul local al unei/unor comune din zona, probabil Greci si/sau Luncavita). Ceea ce este clar insa: Directia Silvica Tulcea nu prea se incadreaza in definitia de "autoritate a administratiei publice locale". Aici ar fi deja o problema legata de modul in care Comitetul Director al Directiei Silvice Tulcea si-a autoatribuit o atributie care revenea fie MMGA, fie unui consiliu (judetean sau local).

2. In ceea ce priveste tarifele: cel pentru traseul din PNMM se achita fie la sediul din Tulcea, fie la cel din Macin al APNMM; cele pentru traseele din Letea si Caraorman se platesc la ghizii de la ocoalele silvice care au in gestiune zonele respective (adica OS Rosetti - pentru Letea, respectiv OS Rusca - pentru Caraorman). Insa in articolul din "Delta" apare si o prezentare a unei abordari mai aparte a problemei: DS Tulcea considera ca logica perceperea unui tarif si in cazul celorlalte arii protejate pe care le are in custodie, unde aparent ar exista deja stabilite zone tampon. Daca aveti posibilitatea sa verificati in HG 2151/2004, veti constata ca in aceast act normativ se precizeaza doar limitele ariilor protejate (exceptand Parcul National Buila-Vanturarita si 7 parcuri naturale, insa nici una dintre acestea nu sunt in judetul Tulcea). Adica DS Tulcea deja si-a stabilit zone tampon, inainte ca sa existe vreo referire la acest lucru in jurispudenta nationala. Mai mult decat atat, incearca sa perceapa tarife "de vizitare" a zonelor tampon (probabil stabilite chiar de DS Tulcea) care se vor plati direct la padurarii arondati zonelor vizitate!

3. In legatura cu modul de vizitare a ariilor naturale protejate aflate in gestiunea Directiei Silvice Tulcea, ideea care reiese din articolul publicat in cotidianul Delta ar fi urmatoarea: un vizitator se duce la ocolul silvic pe raza careia sa efla aria respectiva, stabileste detaliile legate de ghidul care il insoteste pe treaseu, plateaste tariful "de vizitare" si poate sa mearga pe traseul respectiv impreuna cu ghidul desemnat. Desigura aceasta inseamna ca daca se nimereste sa fie mai multe persoane sau grupuri interesate sa viziteze in aceeasi zi aceeasi arie, atunci grupurile sunt comasate pe cat posibil deoarece presonalul disponibil pentru a furniza serviciile de ghidaj sunt destul de reduse. In cazul in care sunt mai multe grupuri in acelasi timp, un ghid desigur nu va putea insoti chiar toate grupurile, si fie sunt desemnati si alti angajati RNP pentru ghidaj, fie acel ghid va sta eventual doar la unul din punctele de acces pe traseu. Astfel se justifica evitarea formularii "tarif de ghidaj" (adica tarif pentru un serviciu), fiind folosita expresia "tarif de vizitare" (in acest caz este vorba pur si simplu despre o suma de bani platita ca la gradinile zoologice, chiar muzee sau alte asemenea stabilimente, unde grupul nu este obligatoriu insotit de un ghid).

Una din solutiile acestei dileme privind rezolvarea situatiei ar fi ca gestionarii ariilor respective sa intanda o franghie care sa lege punctele de acces (de la cele doua capete ale unui traseului) si "tariful de vizitare" sa includa si pretul inchirierii unei perechi de catuse cu care vizitatorii vor fi legati de franghie, astfel incat ei se vor duce de-a lungul acesteia fara ca ghidul RNP de la punctul de acces sa aiba emotii ca vreun vizitator se va abate de la traseul oficial trasat in zona de tampon pe care le-au stabilit deja in acele arii protejate. In acest fel, vizitatorul "este lansat" de la punctul de acces pe traseu, il parcurge fara abateri, iar la capatul celalalt va fi al doilea angajat RNP care va avea cheile de la catuse, pe care le va recupera de la vizitator (dupa cum probabil ati observat, tariful "de vizitare" include taxa de chirie a catuselor, deci acestea nu pot fi duse acasa drept suveniruri, obiectele respective fiind in inventarul angajatilor RNP).

Toate cele bune!

17 iunie 2005

Cu stima,

Zsolt Torok

Tulcea

----- Original Message -----
From: CLUBUL DE CICLOTURISM NAPOCA
To: alpinet2k@yahoogroups.com
Sent: Friday, June 17, 2005 3: 54 PM
Subject: Re: [a] taxe de acces in diferite parcuri naturale sau nationale


Nu ai inteles bine.
PCT 2 NU S-A SCOS!
EL A RAMAS NEMODIFICAT!
OUG 236 / 2000 astfel cum a fost modificata prin Legea 462 / 2001 are
urmatoarea redactare la Art. 23:

=============================================
(1) Pentru completarea resurselor financiare necesare bunei
administrari a ariilor naturale protejate potrivit planurilor de
management
si regulamentelor administratorii acestora pot institui un sistem de
tarife
ce se aproba de autoritatea centrala pentru protectia mediului sau, dupa
caz, de autoritatile administratiei publice locale.

(2) Tarifele se platesc de persoanele fizice si juridice care
beneficiaza de
bunurile, serviciile si activitatile specifice desfasurate in ariile
naturale protejate.

(3) Sumele provenite din tarifele ce se instituie potrivit alin. (1) se
vor
utiliza de catre administratorii ariilor naturale protejate, exclusiv
pentru
administrarea si protejarea bunurilor patrimoniului natural ce fac
obiectul
prezentei ordonante de urgenta.

(4) Cuantumul tarifelor stabilite de catre autoritatea publica centrala
pentru protectia mediului se publica in Monitorul Oficial al Romaniei,
Partea I."
=============================================

Prin urmare se pot cere bani numai in schimbul beneficierii de anumite
"bunuri, servicii si activitati specifice". Termenul TARIF est esential,
pentru ca inseamna ca platesti ceva ce ti se asigura, nu doar pentru ca
esti acolo sau treci pe acolo. E cu totul altceva termenul de TAXA.

De aceea raman la ideea mea de mai demult ca in momentul de fata "taxa
de vizitare" care se percpe la intrare in Ch. Turzii sau in Ceahlau sunt
abuzive. La fel si taxele luate sub alt pretext de ex. cand vrei sa
treci pe langa Giurgiu pe soseaua nationala care duce spre Bulgaria sau
pentru accesul in Mamaia sau "taxele de salubritate" sau "de
dezinfectie" in punctele de frontiera consider ca sunt abuzive si ar
trebui atacate si anulate in instanta....

Radu Mititean
The messages are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.

Other messages in the same thread:
SubiectAutorData
 Re: [a] taxe de acces in diferite parcuri...Bogdan TimisescuJun 16, 2005
   Re: [a] taxe de acces in diferite parcuri...Zsolt TOROKJun 17, 2005

Links to the Mountain Guide:
Muntii MACINULUI - Macin  
Muntii MACINULUI - Comuna Greci  
Muntii MACINULUI - Saua Tutuiatu  
Muntii MACINULUI - Luncavita  
Muntii POIANA RUSCA - Satul Rusca Montana  
Muntii POIANA RUSCA - Varful Rusca (1355)  
Zona CHEILOR TURZII - Izvorul Romanilor  
Zona CHEILOR TURZII - Cabana Cheile Turzii  
Muntii CEAHLAU - Satul Ceahlau  
Muntii MACINULUI  
Muntii POIANA RUSCA  
Zona CHEILOR TURZII  
Muntii CEAHLAU  
Muntii SEMENIC si Munceii NEMANULUI  
Muntii ANINEI si Munceii DOGNECEI  


There are no comments for this message
Login or register to comment