Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Alpinet lists - alpinet2k

Bookmark and Share

From: Dan Farcas Hajzer <p...@yahoo.com>
Date: Tue, Nov 1, 2005, 4:06 pm
Subject: Re: [a] intrebare Retezat
Salut!
Am fost eu pe creasta Piule-Plesa urcand din Valea Scorotei (Stana Scorota) si-am coborat in Valea Jiului de Vest, putin inainte de Gura Butei, dar in 2 septembrie 1995!
Iti pot oferi cateva date din jurnalul meu.
Asadar:
Valea Jiului de Vest (Gura Scorotei) - Stana Scorotei 1h pe sub Biserica!
De la Stana Scorota urcare fara poteca, fara marcaj direct spre creasta Iara Ascutita 1796 m alt. la care ajungem dupa cca 40 minute de la plecare. INSA nu vei fi pe creasta Piule-Plesa! Creasta care te intereseaza coboara din Piule si se afla dincolo de abrupta caldare (care ''duce'' la Campului Mielului) deci vis-a-vis de creasta pe care te afli! In varful Piule aceste creste se intalnesc! Deci trebuie sa urmaresti linia crestei pana in Piule!
De aici (din Iara) inspre dreapta -nord pe creasta inca cca 45 minute pana in varful cel mai inalt al grupei Piule-Iorgovanul, pe Piule!
PE CEATA ar fi imposibil de gasit accesul spre Piule. Pentru ca nu exista nici o poteca, nimic. Noi am avut vreme senina si astfel aveam tot timpul (de pe Iara!) varful Piule la vedere.
Intr-adevar, noi luand-o putin sud (de deasupra Stanei Scorota) am ocolit si astfel am ajuns pe Iara (parea mai accesibila varianta aceasta pentru a ajunge in creasta!) Din creasta Iarei am vazut ca Piule a ramas undeva in urma, spre nord!
Poate, daca insistam sa urcam direct dinspre Stana Scorota ieseam mult mai aproape de Piule, dar ni sa parut putin c-am expusa panta.

Din Varful Piule spre Valea Jiului inspre Plesa deocamdata nu vor fi probleme de orientare, presupun ca si pe vreme rea. TREBUIE sa tii linia crestei, care pana in varful plat Plesa traverseaza trei (parca) varfulete calcaroase. Destul de mult jneapan pe creasta, dar nu pune prea multe probleme pentru a fi trecut. Portiunea Piule-Plesa seamana foarte mult cu creasta Vanturaritei (Curmatura din Oale-Vioreanu) insa-i putin mai ''lina''.. In schimb varful Plesa seamana cu platoul Builei.
Din Varful Piule 2081 metri pana pe Varful Plesa 1840 m alt. am facut 1.20 minute!
Din Plesa se schimba total peisajul! in fata se afla varful impadurit Dalma Mare 1671 m la care ajungem trecand printre brazi izolati, lespezi mari fara nici o ''poteca'' Fiecare se descurca cum poate-:)) Am ajuns cu oarecare probleme de trecere, pe varful Dalma Mare in 20 minute din Varful Plesa!

INSA, DE AICI incepe DEZASTRUL!!! Trebuie coborat spre Valea Jiului prin padure, la inceput sunt si blocuri de piatra prin padure) FARA nici o vaga poteca!!! Cu toate ca pe harta era trecuta o poteca nemarcata! Pe doar cca 3 km distanta coborarea-i ucigatoare mai ales cu rucsac! Tot timpul prin padure, nu vezi nimic doar ''simti'' undeva jos Valea Jiului. Dupa un anumit timp panta se mai domoleste, insa la inceput, la plecarea din Dalma Mare-i dezastru! Blocuri de stanca acoperite de frunze, de patru ori am alunecat cu toata atentia marita. Am injurat toti marcatorii de harti cat pentru un an intreg! 1 ora jumatate de coborat pe o panta nu cred mai lunga de 3 km! Am transpirat in timpul acesta mai mult decat in cele 5 ore de dinainte!
Posibil ca, sus pe Dalma Mare ar fi trebuit cautat ceva mai bine...poteca, dar la cat ne-am invartit in salbaticimea aceea nu vad unde sa fi fost!
Ce ramane o enigma, la un moment dat ajungem la un...drumeag, de carute!! (asta la cca 1 ora din varf Dalma Mare!) O luam pe el si cu toate ca conduce in ocolire multa (ai impresia ca te duce la Gura Butei inspre Cheile Butii) la un moment dat ne ''aseaza'' in.. Valea Jiului la cca 1 km de Gura Butei inspre Campusel! Mai precis in locul unde exista un ''podet'' metalic (hidro) vopsit in verde de masurarea nivelului raului. (Nu stiu daca m-am explicat bine) dar este o mica poienita acolo chiar langa drumul fost forestier spre Campusel(in 2002 era in asfaltare!) Trebuie trecut raul si undeva in padure o sa dati de drumul acesta!
IN 29 APRILIE 2002 am fost din nou la Campusel si in acest loc langa podetul hidro exista indicator turistic pe care scria:
PIULE 5 1/2 - 6 h marcaj banda galbena
Am ramas surprins, presupun ca au marcat traseul! Nu am avut timp sa-l controlez, insa ce era sigur, trecea raul si urca la inceput pe drumul alcela pe care am coborat noi 7 ani mai devreme!
Locul acesta se afla la 3.6 km din centru Campu lui Neag (masurat auto de de la birt/ statie autobuz)

In concluzie! Daca-i marcat intr-adevar acest traseu nu vor fi probleme, dar daca NU...greul va fi sa ajungi pe Dalma Mare, apoi pana la Stana Scorota nu vad probleme!

Din cate retin, de pe varful Piule sa cobori direct spre Dragsanu-Buta-Plaiul Mic nu atat ca-i abrupt dar este o ''mare''...mare de jneapan, presupun ca...foarte, foarte, greu de trecut!
Pe varful Piule nu exista nici o tabla, era doar un par de lemn de cca 1 metru inaltime. Poate ciobanii sa-l fi pus!

De la Stana Scorota poti urca inspre Saua Scorotii 1925 m (in spatele varfului Scorota 2021 m) prin caldarea superioara Scorota (caldarea dintre varfurile Scorota la sud si Dragsanu la nord, caldarea dinspre stanga de la stana!) pe o poteca ciobaneasca.
Din Saua Scorotei cobori in cca 10 minute la izvorul ''La Bolborosi'' granita geologica intre Piule-Iorgovanul si Retezat.
Din Saua Scorotei te poti abate spre sud, fara poteca pana pe abruptul varf Scorota in nici zece minute. Faine privelisti si loc unic sa privesti imensa stanca BISERICA din alt unghi (din spate) intr-adevar de aici doar varful i se vede!
De ''La Bolborosi'' 20 minute pana pe Varful Capatana Albelor 1940 m / apoi inca 25 minute pana in Saua Stanuletii Mici sub Iorgovan. De aici In 6 minute poti urca pe Piatra Iorgovanului 2014m

De ''La Bolborosi'' 1870 m alt. putin pe sub varful Dragsanul 2080 metri pana in Saua Plaiul Mic 1h
De aici inca 20 minute pana la Gura Bucurei (Poiana Pelegii)


Sa aveti VREME FAINA si salutati ''regii'' Gugu, Iorgovanul, Oslea, Piule, Retezatul si din partea mea!
dan



Adrian Glavan <aglavan@kepler-rominfo.com> wrote:
Buna listasi,

o sa plec intr-o tura in Retezat cu niste prieteni (joi dimineata). ne-am
gandit sa urcam prin Campul lui neag/Gura Butei si sa facem un traseu care
banuiesc ca e mai putin conventional. Traseul pleaca din Gura Butei si merge
pe (o) creasta, mai mult sau putin paralel cu drumul (forestier?) spre
cabana Buta. Traseul trece prin (citesc de pe harta): Piatra scobita, Vf
Plasa, Vf Piule, Seaua Scorota (Iepii), Vf Scorota, si apoi se uneste cu
banda rosie care vine dinspre Retezat prin Vf Buta si merge spre vf Piatra
Iorgovanului.

Am zis ca e mai putin conventional petntru ca il regasesc pe doar 2 din cele
5 harti ale Retezatului pe care le am eu. In plus, nu pare sa fie marcat.
Si acum intrebare (intrebarile de fapt)
A fost cineva (recent) pe acolo? Daca da, ne-ar fi folositoare cateva
detalii gen cum sa nu ratam intrarea pe poteca, daca sunt ceva bifurcatii
care ne-ar putea incurca, cam cat de dificil este, durata estimata...
O sa avem harta & busola si avem si oarece experienta, asa ca presupun ca
ne-am descurca noi pana la urma, dar niste sfaturi ne-ar ajuta mult,
evident.

Multzam fain,
Adi
The messages are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.


Links to the Mountain Guide:
Muntii RETEZAT - Platoul Rades-Zlata  
Muntii RETEZAT - Curmatura Fagetel  
Muntii RETEZAT - Saua Pelegii  
Muntii RETEZAT - Valea Scocul Jiului De Vest  
Muntii RETEZAT - Casa De Vanatoare Campusel  
Muntii RETEZAT - Valea Jiului De Vest  
Muntii RETEZAT - Cheile Butei  
Muntii RETEZAT - Campul Lui Neag  
Muntii RETEZAT - I.F. Buta  
Muntii RETEZAT - Cabana Buta  
Muntii RETEZAT - Saua Retezatului  
Muntii RETEZAT - Custura Bucurei  
Muntii RETEZAT - Varful Piatra Iorgovanului  
Muntii RETEZAT - Saua Stanuletii Mici  
Muntii RETEZAT - Varful Retezat  
Muntii RETEZAT - Curmatura Gorovii  
Muntii RETEZAT  
Muntii ALMAJULUI si LOCVEI  


There are no comments for this message
Login or register to comment