Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Alpinet lists - alpinet2k

Bookmark and Share

From: Zsolt TOROK <t...@indd.tim.ro>
Date: Tue, Jan 17, 2006, 8:36 pm
Subject: [a] stire a la Ierevan despre Parcul National Muntii Macinului
Se mai mira unii ca o scriu din cand in cand ca este bine sa te feresti de jurnalisti ca de dracu.

Mai jos aveti o stire de azi, 17 ianuarie 2006, aparut intr-un cotidian (cred ca este Romania Libera, deoarece parca asa imi aduc aminte ca la editia din Constanta scrie Amihulesei, semnatarul articolului de mai jos).

Pai, stirea este adevarata, in sensul ca pana in urma cu vreun ani si ceva se executau dinamitari in perimetrul exploatarii de granit care functiona normal pana atunci in baza unui HG anterior altui HG care a modificat limitele Parcului National Muntii Macin astfel incat cei de la societatea respctiva s-au trezut in ilegalitate peste noapte.

Insa stiu din discutiile de la un sir intreg de sedinte ale Administratiei Parcului National Muntii Macin, ca administratia respectiva era impotriva continuarii exploatarii prin dinamitare si nu vreoia sa aprobe sub nici o forma acest mod de extractie a granitului, chiar daca o parte din unitatea respectiva era in afara perimetrului parcului, dar in imediata vecinatate a acestuia.

La fel si partea cu schitul (in fine, manastirea) la care face referire jurnalistul.

Pai, in primul rand: acel primordiu de lacas de cult cu siguranta ca este in afara limitei parcului.

OK, este in apropierea granitei parcului, dar in afara ei.

In al doilea rand: sunt extrem de curios daca vreo directie silvica este abilitata sa emita autorizatii de constructie.

As avea mari dubii in acest sens.

Un punct de vedere sau o aprobare pentru a fi construit ceva in zonele adminsitrate de o unitate silvica, da, dar asta este cu totul alta chestiune.

Pe deasupra, daca este si in afara perimetrului administrat de o Directie Silvica, atunci organele silvice in cel mai bun caz pot sa formuleze un punct de vedere legata de o constructie din vecinatatea zonei pe care o gestioneaza.

Si cum mama (sau matusa Tamara) putea Directia Silvica Tulcea sa concesioneze un teren pe care il are in proprietate de fapt Consiliul Local Macin?

Hai sa fim seriosi!

Bine, formularea jurnalistului este asa de dibace la acest detaliu incat lasa in ceata toati cititorii daca nu sunt atenti macar putin la ceea ce scrie respectivul.

Adica, n-as vrea sa ma intelegit gresit, nu vreau sa iau apararea Adminsitratiei PN Muntii Macin sau RNP-ului, dar da-o-ncolo de treaba!

In ceea ce priveste introducerea turistilor in padurile Letea si Caraorman, poate nu strica de mentionat in treacat ca turisti erau introdusi "pe sest" si de catre cealalta administratie, la vremea in care inca nu incheiasera protocolul cu Directia Silvica Tulcea.

Bun, ceea ce banuiesc insa este faptul ca odata cu aparitia OUG care inlocuieste total fosta Lege 137/1995 (Legea Mediului), acum toata lumea se pune contra RNP-ului pe toate liniile banuind ca administrarea parcurilor mai mari de 4000 ha (si parca toate sunt cem peste aceasta cifra) va trece obligatoriu la o structura in subordinea preconizatei Agentii Nationale care tine de MMGA (ministerul mediului), nu de MAPDR (ministerul care include si padurile).

Daca pana acum a fost mai degraba o relatie de tipul "lasa-ma sa te las" intre cei de la "mediu" si cei "de la paduri", acum se pare ca primii incep sa se simta pe cai mari si au impresia ca schimbarea subordonarii structurilor administrative este panaceul universal care rezolva de la sine toate problemele care persista de ani de zile.

N-as fi chiar asa de convins de chestia asta.

Parca vad ca istoria se repeta si vom auzi din nou acele sintagme cu "nu putem rezolva problemele deoarece sunt mostenite de la cei care erau inainte sa venim noi".

Ca ideea de tipul asta a fost sustinuta destul de mult timp de guvernele postrevolutionare, apoi de CDR care dadea vina pe PDSR, apoi de PSD care dadea vina pe CDR, apoi de D. A. care da vina pe PSD (cazul cel mai proaspat, de inceput de saptamana, fiind cel al sistemului de sanatate, respectiv al spitalelor, care "au acumulat datoriile cele mai mari din istorie in 2004, dar noi am reusit sa le stingem in 2005". Perfect, mai ce bine, ne-am linistit! Inseamna ca acum omul nu ar mai trebui sa aiba emotii daca are nesansa sa se imbolnaveasca si sa fie internat la spital, nu? Sau cel putin asa ar reiesi din spusele actualilor guvernanti).

Toate cele bune!

17 ianuarie 2006

ZsoltUrmeaza fenomenala stire:In zonele strict protejate ecologic

Se pune capat abuzurilor silvicultorilor

Marti 17 Ianuarie 2006

Noua Lege a protectiei mediului aduce modificari semnificative in privinta administrarii ariilor protejate. Va fi constituita o Autoritate nationala in cadrul Ministerului Mediului, care va avea in subordine administratiile locale ale ariilor ce au statut de rezervatii naturale sau parcuri nationale.

Se pune astfel ordine in privinta administrarii zonelor silvice, aflate pana acum in grija directiilor silvice judetene. Nu este un secret pentru nimeni ca silvicultorii au practicat veritabile jafuri in zonele aflate sub protectie ecologica. In apropierea orasului Macin, Administratia Parcului National Muntii Macinului a aprobat functionarea a doua cariere de piatra in care s-au efectuat mai multe puscari masive, desi aceste exploatari se aflau intr-o zona strict protejata din punct de vedere ecologic. A fost nevoie de interventia comisarilor Garzii de Mediu pentru ca puscaturilor din Parcul National Muntii Macinului sa li se puna capat. Patronii carierelor s-au adresat Justitiei pentru a cere reactivarea exploatarilor miniere si obtinerea unor daune interese. Tot pe teritoriul acestui parc ecologic, administratorii de la Directia Silvica Tulcea au autorizat construirea unei manastiri care se intinde pe cateva hectare, fara sa concesioneze acel teren calugarilor. Pamantul a fost atribuit in mod gratuit calugarilor de catre Primaria Macin, desi administratia locala nu are vreun act de proprietate asupra acestor munti.Fara trasee turistice

Directia Silvica Tulcea administreaza, pe langa cele 11.000 hectare silvice din Muntii Macinului, si 5.150 hectare de paduri din Delta Dunarii aflate sub protectie ecologica stricta. Silvicultorii tulceni au facut, si in acest caz, compromisuri ecologice majore. Intre acestea amintim deschiderea padurilor Letea si Caraorman pentru activitati turistice de masa. Este vorba despre organizarea unor trasee turistice. Doar interventia dura a conducerii Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii a oprit sacrilegiul din cele doua paduri. Asta dupa ce silvicultorii de la Letea si de la Caraorman introdusesera deja sute de turisti in zonele strict protejate.

Un articol de Neculai Amihulesei
The messages are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.


Links to the Mountain Guide:
Muntii MACINULUI - Macin  
Muntii MACINULUI  
Muntii LATORITEI  
Muntii SEMENIC si Munceii NEMANULUI  


There are no comments for this message
Login or register to comment