Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Alpinet lists - alpinet2k

Bookmark and Share

From: Alfasoft <a...@alphanet.ro>
Date: Sun, Apr 30, 2006, 7:38 am
Subject: [a] În controversatul dosar Taul Stiol Mesagerul de Bistrita 25 04 2006
In controversatul dosar Taul Stiol,
Un baimarean face treaba conducerii Parcului National Muntii Rodnei


In timp ce administratia Parcului National Muntii Rodnei lucreaza de foarte multa vreme la un plan de management stiintifico-fantastic pentru administrarea arealului de mai bine de 46.000 hectare peste care a fost inscaunata, culmea, un particular, un cetatean din Baia Mare, se judeca cu cei care au distrus unul dintre reperele PNMR, respectiv Taul Stiol, adica izvorul Bistritei Aurii.

Nu-i prima oara cand altcineva face treaba unei conduceri platite din banii contribuabililor.



Primarul budozerist

Pentru ca cititorii nostri sa inteleaga despre ce este vorba, facem un scurt istoric al dosarului pentru care vom folosi titlul generic Dosarul Taul Stiol. In toamna anului 2002, primarul localitatii Borsa, judetul Maramures, Gavrila Grec, trimite un buldozer care sa niveleze calea de acces spre lacul glaciar denumit Taul Stiol, pentru a mari caldarea acestuia in vederea amenajarii aici a unui lac de agrement. Acelasi primar incerca, in virtutea unor fonduri neramburasabile, sa-si traga la izvoarele Bistritei Aurii o microstatiune turistica, si asta in plin Parc National si in bataia de joc a legilor ariilor protejate existente si la acea data. Norocul nostru ca niste iubitori ai muntelui au fost martori ai dezastrului. Un control demarat in regim de urgenta de organele abilitate in protectia mediului constata abuzul si stopeaza maretul proiect.

Ulterior, singurul care a facut demersuri peste demersuri pentru ca zona distrusa de buldozerul lui Grec sa fie refacuta a fost un particular din Baia Mare, impatimit iubitor al muntelui, Lucian Petru Goja.



Un baimarean care iubeste muntele se lupta cu Justitia

La cei 55 de ani pe care ii are, Lucian Petru Goja obisnuiesti sa-si ia, in timpul sau liber, rucsacul la spinare, plecand pe trasee mai mult sau mai putin stiute, pentru a se bucura de frumusetile naturii. Unul dintre locurile pe care el le frecventeaza cu asiduitate este arealul Muntii Rodnei. Intr-un fel asa se poate explica obsesia lui benefica pentru noi, de a se bate cu justitia pentru ca natura sa nu mai fie batjocorita. Altfel, la intrebarea de ce a facut recurs la hotararea Judecatoriei Viseul de Sus, el raspunde ca acolo a fost un simulacru de proces si pentru ca este convins ca nimeni n-a citit cele cateva sute de pagini de documentatie pe care le-a anexat la dosarul acestui caz, dar mai ales pentru ca atat procurorii, cat si judecatorii isi bat joc de legislatia din domeniul protectiei mediului.

Argumentele sale sunt nenumaratele demersuri catre toate institutiile abilitate ale statului privind vandalizarea Taului Stiol si a pajistii din apropierea acestuia, in timp ce nimeni nu a miscat un deget pentru stabilirea vinovatiei lui Grec; ba acesta chiar a fost scos basma curata din afacerea cu casele de vacanta.

In cel mai recent demers al sau, adresat Tribunalului Maramures in urma cu o saptamana, el solicita respectuos ca, in baza probelor administrate in cauza prin hotararea pe care o va pronunta, sa se dispuna admiterea recursului declarat impotriva sentintei penale nr. 35 din 6.02.2006 a Judecatoriei Viseul de Sus, care il scotea nevinovat pe Gavrila Grec, casarea acestei hotarari pentru netemeinicie si nelegalitate, si sa se rejudece cauza pe fond. De asemenea, sa se admita plangerea formulata impotriva rezolutiei Parchetului de pe langa Tribunalul Maramures si sa ceara procurorului redeschiderea urmaririi penale la adresa fostului primar de Borsa, Gavrila Grec.



Izvoarele Bistritei Aurii

Lacul glaciar alpin Izvorul Bistritei Aurii sau Taul Stiol este situat in caldarea nordica a Gargalaului - 2159 m. Anterior actiunilor de distrugere brutala cu buldozerul, avea o forma triunghiulara si era inconjurat spre sud de un brau de jnepeni, de pajiste alpina spre NV, de bolovani megalitici si sisturi cristaline, toate acestea dandu-i un aspect de foetaj.



Conducerea PNMR spune

ca s-a votat... refacerea taului

Contactata referitor la trenanta problema a refacerii Taului Stiol, directorul Administratiei Parcului National Muntii Rodnei, Doina Jauca, ne-a declarat, referitor la recursul inaintat de Lucian Petru Goja pentru rezolvarea ariei protejate din subordinea APNMR, ca Directia Silvica Bistrita-Nasaud s-a constituit in parte civila alaturi de baimarean si i-a angajat acestuia un avocat, avand in vedere ca APNMR nu are personalitate juridica. Referitor la aria protejata distrusa de fostul primar de Borsa, ea a spus ca, in decembrie 2005, Consiliul Stiintific al PNMR a votat pentru refacerea integrala a lacului glaciar si a florei distruse. Adica, pe intelesul tuturor, bine ca buldozerul n-a apucat sa distruga mai mult din parc si bine ca, pentru protejarea naturii de care beneficiem cu totii, unii dintre cetatenii scumpei noastre patrii se bat cu mainile goale.
Florica DURA
The messages are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.


Links to the Mountain Guide:
Muntii RODNEI - C.F.R. Borsa  
Muntii RODNEI - Poiana Borsa  
Muntii RODNEI - Saua Stiol  
Muntii RODNEI - Valea Baia  
Muntii RODNEI - Compl.Turistic Borsa  
Muntii RODNEI - Sub Varful Stiol  
Muntii RODNEI - Saua Gargalau  
Muntii RODNEI - Oras Borsa  
Muntii RODNEI - Sub Varful Gargalau  
Muntii BISTRITEI - Valea Bistritei  
Muntii RODNEI  
Muntii BISTRITEI  
Muntii ANINEI si Munceii DOGNECEI  
Muntii RETEZAT  


A photo [Not found]

An article [Not found]

A trail
Cabana Pietrele-Valea Stanisoarei-Saua Retezatului-Varful Retezat

 



There are no comments for this message
Login or register to comment