Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Alpinet lists - alpinet2k

Bookmark and Share

From: Radu Serban <r...@alpinet.org>
Date: Mon, Dec 4, 2006, 10:39 am
Subject: [a] Dorin Bogdan
Din pacate oamenii buni pleaca din aceasta lume prea repede. Insa
Bogdan cu siguranta a lasat o lume mai buna decit a gasit-o!
Dumnezeu sa ii odihneasca sufletul!
Sintem cu adevarat tristi, ne-a fost deseori un bun prieten,
alaturi de noi, in Expeditiile Pronatura.
Il vom pastra in amintirile noastre!

Cercetasii sibieni.



http://www.monitorulsb.ro/cms/site/m_sb/news/5548.html

Mort in misiune

Autor: Margareta LUPU
Un salvamontist sibian a murit, simbata, in zona Bilea Lac. In virsta de 49 de ani, Dorin Bogdan a alunecat intr-o ripa, in timp ce incerca sa recupereze echipamentul unui turist pe care il salvase cu doua zile in urma.

Muntele si-a luat din nou tributul. Un salvamontist experimentat a platit cu viata incercarea de a-si face datoria. Nenorocirea s-a petrecut pe creasta Saua Caprei, simbata dupa-amiaza. Dorin Bogdan a incercat sa recupereze echipamentul unui turist pe care il salvase cu doua zile in urma. S-a dezechilibrat si a cazut intr-o ripa zeci de metri. S-a lovit cu capul de stinci si a murit pe loc. Desi colegii sai au solicitat interventia elicopterului SMURD Tg. Mures, acesta nu a putut ateriza din cauza vintului foarte puternic. In urma barbatului au ramas sotia si un copil.

Misiune aparent banala

Simbata, in jurul orei 14, salvamontistul Dorin Bogdan, impreuna cu colegul sau, se aflau in serviciul de patrulare in zona Bilea Lac. Aveau misiunea de a recupera de pe creasta Saua Caprei echipamentul unui turist salvat in urma cu doua zile. Parea o misiune banala, numai ca, pe la jumatatea drumului, au mai primit un apel de urgenta. S-au despartit. Dorin Bogdan a continuat ascensiunea, iar camaradul sau a plecat pentru a raspunde celuilalt apel. Barbatul nu avea decit sa ia echipamentul si sa coboare. Din pacate, salvamontistul s-a dezechilibrat si a cazut zeci de metri intr-o ripa, lovindu-se de stinci. Zona respectiva nu punea nici un fel de probleme din punct de vedere al dificultatii. Era intr-adevar o panta inclinata, dar nu era o zona de mare risc. Zapada insa era inghetata. Totusi, nu ne putem inchipui cum s-a putut intimpla", spune Adrian David, purtator de cuvint in cadrul Serviciului Salvamont Sibiu. Scena a fost privita cu infrigurare si groaza de mai multi tur
isti, care au sunat imediat la 112.

Fara sperante

De indata ce au aflat ca este vorba despre un coleg de-al lor, salvamontistii sibieni au cerut sprijinul elicopterului SMURD Tg. Mures. Elicopterul a ajuns la scurt timp la locul nenorocirii, dar nu a putut ateriza. Am solicitat sprijinul elicopterului SMURD, dar, din nefericire, pentru colegul nostru a fost prea tirziu. De altfel, elicopterul SMURD nici nu a putut ateriza din cauza vintului foarte puternic. A incercat de vreo patru ori, dar in zadar", povesteste salvamontistul Adrian David. In cele din urma, trupul neinsufletit al salvamontistului a fost transportat cu telecabina, de la Bilea Lac la Bilea Cascada, dupa care a fost preluat de masina Serviciului de Medicina Legala Sibiu.

Intre pasiune si saracie

Dorin Bogdan avea 49 de ani si lucra ca salvamontist voluntar in cadrul Serviciului Salvamont Sibiu din anul 1992. Era casatorit si avea un baiat. In urma cu aproximativ doua luni, cind salvamontistii voluntari si-au dat demisia din cadrul Serviciului, Dorin Bogdan a ales sa ramina si sa lucreze in continuare alaturi de vechii camarazi. A facut-o din doua motive: lipsa banilor, deoarece era somer si avea un copil de crescut, dar si din pasiune pentru meseria pe care o practica de atitia ani.

Regretat de colegi

A fost unul dintre cei mai buni colegi pe care i-am avut. Un suflet cald, saritor, mereu bine-dispus. Dintre salvamontistii voluntari a avut cea mai buna activitate. Moartea sa ne-a indurerat profund pe toti", spune salvamontistul Adrian David. Dorin Bogdan va fi inmormintat marti, de la ora 12, in Cimitirul Municipal Sibiu.

www.ziaruldesibiu.ro

Cazut prada muntelui

A salvat zeci de vieti in cei peste 30 de ani de cariera si a sfarsit tragic in timp ce vroia sa recupereze schiurile unui turist accidentat acum doua zile. Pentru o clipa, muntele nu i-a mai tinut partea. I-a intors spatele in momentul ce urma sa se dovedeasca fatal. In ciuda experientei sale, salvamontistul a alunecat pe stratul de gheata format peste zapada, s-a lovit la cap de o stanca si nu a mai avut nici o sansa. Pentru colegii lui, dar si pentru turistii care il cunosteau, Dorin Bogdan este un erou.

Voluntar
Dorin avea 48 de ani si era voluntar la Serviciul Salvamont de zeci de ani. A fost singurul care, dupa ce voluntarii sibieni au intors armele asupra fostei conduceri, a continuat sa urce pe munte alaturi de angajatii Salvamont, pentru a salva vieti. Era un impatimit al muntelui si tocmai de aceea salva vieti fara sa ceara nimic in schimb. A salvat zeci de turisti si vroia sa faca acelasi lucru pana in ultima clipa a vietii sale. Asa a si fost. Ultimul turist salvat de Dorin Bogdan trebuia sa plece sambata de la Balea Lac, sanatos spre casa. Dorin pornise, impreuna cu partenerul sau cu care era de serviciu, in patrulare spre Saua Caprei, unde turistul salvat isi lasase schiurile. Nu a vrut sa-l lase sa plece fara ele... dar muntele si-a cerut tributul.
"Este cel mai tragic eveniment de cand sunt eu la Salvamont. Era un om cu multa experienta. A urcat cu un coleg cu care asigura serviciul de patrulare in zona Balea, spre Saua Caprei. Au primit un apel de urgenta pentru a interveni la un accident minor. Colegul lui a coborat iar Dorin a continuat sa urce dupa schiurile turistului. Se pare ca a alunecat pe gheata formata peste stratul de zapada si s-a lovit la cap", spune Adrian David, directorul Serviciului Salvamont Sibiu.

Tragedie
Salvamontistii au sunat imediat la Targu Mures, la Serviciul SMURD, pentru a ii ruga sa le trimita urgent elicopterul. Vantul batea insa foarte tare, iar elicopterul nu a putut ateriza in siguranta. Tragedia i-a cutremurat pe colegii lui Dorin Bogdan. Cu totii il priveau ca pe un om pe care se pot oricand baza si de la care aveau tot timpul ce invata. Acum, el a devenit eroul lor, la fel ca si pentru multi turisti.
Intreaga echipa de la Salvamont a urcat la Balea Lac, acolo unde si-a pierdut viata Dorin, pentru ca niciunuia nu ii venea sa creada. O alta echipa de salvatori montani a ramas in zona Balea pentru a asigura patrularea in locul colegului lor.

Gabriela ROMAN

Data aparitiei: 2006-12-04


http://www.tribuna.ro/index.php? id=372&no_cache=1&tx_ttnews[year]=2006&tx_ttnews[month]=12&tx_ttnews[day]=04&tx_ttnews[tt_news]=4145&tx_ttnews[backPid]=372

Fotografia lui Bogdan:
http://www.tribuna.ro/uploads/pics/sangepoza_pag1a.jpg

De pe munte, a urcat la Cer

Sibianul Dorin Bogdan, unul dintre veteranii Salvamontului sibian, unul dintre cei mai experimentati salvatori de la noi, si-a pierdut viata, sambata, in zona Balea Lac. Salvamontistul a urcat in partea superioara a Lacului Balea pentru a recupera echipamentul unui turist care se accidentase joi si pentru a indruma un grup de turisti ce stationa cam de mult timp in zona. Nimeni nu a vazut exact ce s-a intamplat, insa se pare ca s-a dezechilibrat, a alunecat, iar in cadere s-a lovit de stanci, lucru care i-a fost fatal. Accidentul s-a petrecut in jurul orei 14.00, in timp ce Dorin Bogdan era de serviciu, in patrulare, impreuna cu colegul sau Nicolae Mustea.

Adrian David, seful Serviciului Salvamont Sibiu, spune ca astfel de accidente sunt rare, iar ultimul caz a fost in anul 1980, cand un salvamontist sibian si-a pierdut viata in timpul unei avalanse. Probabil este una dintre cele mai grele meserii, o meserie pe care daca o alegi iti trebuie mult curaj si mult echilibru. Salvamontistii stiu ce ii asteapta acolo sus, insa dorinta de a-i salva pe altii le da forta sa nu se teama. Fiecare dintre salvatorii montani stie ca orice actiune de salvare se poate sfarsi cu bine, asa cum se intampla in cele mai multe situatii. Dar stie, de asemenea, ca muntele nu iarta, ca nu poti sa-l invingi si ca se poate sa fie ultima ascensiune. Iar pentru Dorin Bogdan, salvamontistul voluntar de 49 de ani, asa a fost sa fie. A urcat mai sus de munte. Pana la ceruri.

Serviciul de Salvamont Sibiu trebuie sa acopere cea mai intinsa zona montana din Romania si unele dintre cele mai dificile trasee si este format din cativa salvamontisti angajati si din voluntari. Una dintre cele mai ample actiuni este cea de patrulare pe timp de iarna, cand in zonele cu aflux mare de turisti, Balea Lac sau Paltinis, un echipaj sta permanet in zona pentru a interveni in cazul in care apare o problema. De-a lungul anilor, salvamontistii au salvat zeci de vieti, au adus jos, in siguranta, turisti care, fara priceperea lor, ar fi avut putine sanse de supravietuire. Fie ca a fost in miezul zilei, sau in toiul noptii au sarit in ajutorul celor a caror viata depindea de ei.


--
Ginduri bune,
Radu Serban
__________________________________________________
http://scout.alpinet.org
The messages are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.



There are no comments for this message
Login or register to comment