Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Alpinet lists - alpinet2k

Bookmark and Share

From: Radu Serban <r...@alpinet.org>
Date: Wed, Jan 10, 2007, 3:13 pm
Subject: [a] Cearta la inaltime
http://www.monitorulsb.ro/cms/site/m_sb/news/7227.html
Cearta la inaltime
Autor: (M. L.)
Salvamontistii sibieni s-au mobilizat, la sfirsitul saptaminii trecute, pentru a opri un grup de tineri care doreau sa urce pe crestele Fagarasilor, in zonele cu acces interzis, datorita pericolului de avalansa. Printre temerari se aflau si citiva salvamontisti bucuresteni, care erau convinsi ca pot infrunta muntele, ignorind orice avertismente sau rugaminti ale salvamontistilor sibieni. Turistii erau bine echipati, dar, desi citiva dintre ei erau salvamontisti din Bucuresti, riscurile la care se expuneau erau foarte mari, datorita pericolului de avalansa si datorita faptului ca nu cunosteau acesti munti", spune slt. Alexandru Costea, purtator de cuvint in cadrul IJJ Sibiu. Discutiile au degenerat in cearta, iar salvamontistii sibieni au cerut ajutorul jandarmilor montani. In cele din urma, oamenii legii au calmat spiritele si i-au convins pe certareti sa renunte la ascensiune.

http://www.monitorulsb.ro/cms/site/m_sb/news/7218.html
Avalanse la Bilea
Autor: Liviu BREZAE
Salvamontistii sibieni spun ca, in zona Bilea, s-au inregistrat patru avalanse de mici dimensiuni
Salvamontistii sibieni au declarat ca, in ultima saptamina, s-au produs patru avalanse de mici dimensiuni in zona Bilea Lac si ii avertizeaza pe turisti sa nu se aventureze sa schieze in zonele inalte. Dupa ce meteorologii au trimis deja o avertizare pentru zona Fagaras, unde riscul de avalansa este de gradul IV, pe o scara de la I la V, salvamontistii stau cu ochii in patru si ii urmaresc pe impatimitii sporturilor de iarna. In prezent, la Bilea Lac, zapada a ajuns la un nivel de aproape un metru si 50 de centimetri.
Placi de zapada
Potrivit sefului Serviciului Salvamont Sibiu, Adrian David, stratul de zapada este putin stabilizat si este posibil ca o avalansa sa porneasca de la o supraincarcare slaba, fara sa fie nevoie de o greutate foarte mare. In zona Balea s-au produs deja avalanse in zona inferioara lacului, iar vintul a modificat grosimea stratului de zapada nou depus. In aceste conditii, s-au format asa-zisele placi de zapada care au o instabilitate foarte mare, chiar daca par stabile, iar o anumita miscare poate determina ruperea si alunecarea lor. Recomandam turistilor sa nu se abata de la traseele si locurile amenajate pentru sporturile de iarna", spune David.
Salvamontul sibian asigura permanenta tot timpul saptaminii, atit in zona Bilea, cit si la Paltinis. Adrian David mai spune ca in ultimele zile nu au avut loc accidente grave in zona montana.

--
Ginduri bune,
Radu Serban
The messages are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.


Links to the Mountain Guide:
Muntii FAGARASULUI - Refugiul Scara  
Muntii FAGARASULUI - Valea Paltinul  
Muntii FAGARASULUI - Valea Scara  
Muntii FAGARASULUI - Caldarea Paltinu  
Muntii FAGARASULUI - Cabana Bilea Lac  
Muntii FAGARASULUI - Valea Bilea  
Muntii FAGARASULUI - Cabana Bilea Cascada  
Muntii FAGARASULUI - Compl.Turistic Sambata  
Muntii FAGARASULUI - Mt. Paltinu  
Muntii FAGARASULUI - Varful Paltinu  
Muntii FAGARASULUI  
Muntii GARBOVEI  
Muntii ANINEI si Munceii DOGNECEI  


Comments
By Sorin Bezdedeanu - submitted on Fri, Jan 12, 2007, 9:26 am
Chiar m-a distrat si m-a pus pe ganduri sintagma "salvamontisti bucuresteni". Ce eficienta are un serviciu Salvamont dintr-un oras aflat la cca. 150 km distanta de primul masiv montan? Sau, daca un cutare salvamontist are punctul de lucru "operativ" la Sinaia, Busteni etc., nu l-as numi, lexical, salvamontist bucurestean. E impropriu. Cel mult bucurestean de origine si cu raza de operare cutare. Sau pun eu prea multe intrebari si in realitate chestia cu salvamontistii bucuresteni e o gargara ca atatea altele, care trebuie lasate asa cum sunt?:-?
Comments for this message
Login or register to comment