Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Alpinet lists - alpinet2k

Bookmark and Share

From: Radu Serban <r...@alpinet.org>
Date: Thu, Apr 26, 2007, 9:40 am
Subject: [a] PE CALE DE DISPARIÞIE
REVISTA PRESEI: http://www.sibianulonline.ro


http://www.sibianulonline.ro/articol/ziar/sibiu/pe-cale-de-disparitie/15156/399/
PE CALE DE DISPARITIE
de Laura BUCIU

Ultimul vultur cu barba din judetul Sibiu a fost impuscat la inceputul secolului trecut, in 1929

Peste 19.000 de specii de plante si 5.000 de specii de animale de pe Glob sunt clasificate ca fiind pe cale de disparitie. Alte cateva mii de specii ajung in pragul disparitiei in fiecare an, inainte ca biologii sa le poata identifica.

13 specii de pesti, 15 specii de reptile, 11 de amfibieni si 47 de mamifere sunt protejate in judetul Sibiu si au fost incluse intr-un program de conservare, intrucat viata lor este pusa in pericol de influenta mediului inconjurator. Cu alte cuvinte, de noi, oamenii. De fiecare dintre noi.

Uriasul din Fagaras, ucis

Una dintre pasarile care au insemnat cel mai mult pentru fauna judetului de-a lungul timpului a fost zaganul, numit si vulturul cu barba. "Gigantul" de peste un metru inaltime avea aripi de peste 3 metri. "Fiecare pereche avea nevoie de un teritoriu de 200-400 de metri", a explicat, pentru SIBIANUL, Ionel Stelian Naicu, directorul de la Protectia Mediului Sibiu.

Zaganul se hranea cu fragmente de os gasit, pe care le arunca de la o inatime foarte mare, le spargea si apoi cobora sa le manance. Ultimul exemplar a trait pana in 1929 in Muntii Fagaras, unde a fost impuscat. "In afara de faptul ca erau vanati, adesea erau otraviti de ciobani, care puneau stricnica in momelile pentru lupi", explica Naicu.

Tot cam in aceleasi conditii au disparut vulturul plesuv brun si sur.

Vulnerabile

Alte specii de animale au devenit vulnerabile in fata mediului. "Sunt vulnerabile si necesita masuri specifice de protectie", a declarat, pentru SIBIANUL, Mihai Petrescu, ecolog la compartimentul de Biodiversitate, de la Agentia pentru Protectia Mediului Sibiu.


Fagarasii poarta una dintre cele mai mari comori de flora si fauna ale Romaniei. De exemplu, stiati ca cei mai multi ursi pe care ii are Europa isi au barlogul pe teritoriul Sibiului?

Ursul (foto), rasul, lupul, vidra, liliacul comun si liliacul mic cu potcoava, izvorasul cui burta galbena, tritonul comun si tritonul carpatic, zglavoaca, mrena, petrocul, croitorul mare al stejarului, croitorul fagului, radasca, fluturele, croitorul cenusiu, gandacul sihastru sunt animale pe care Europa ne roaga acum sa le protejam, pentru ca de pe restul continentului au disparut. "Drenarea zonelor umede, transformarea pasunilor si fanetelor in teren arabil, amenajarea cursurilor de apa, braconajul, vanatoarea, distrugerea si culegera intentionata a cuiburilor si oualelor din natura, turismul neorganizat, comertul cu specii amenintate si multe, multe altele pun in pericol de disparitie foarte multe specii", a mai spus Ionel Stelian Naicu.

Practic, specialistul ne avertizeaza ca fiecare dintre noi amenintam cu exterminarea animalele care traiesc in jurul nostru.

Veninoase de Sibiu

Pe teritoriul judetului traiesc 15 specii de reptile. Doar doua dintre ele sunt veninoase: vipera cu corn, din Muntii Cindrel si Lotru si vipera neagra din Fagaras, Cindrel si Lotru. Cu toate ca sunt unele dintre cele mai periculoase reptile veninoase, deoarece intepatura lor poate ucide un om, specialistii Agentiei pentru Protectia Mediului spun ca viperele romanesti, in general, au un comportament bland. "Sunt mai curand rezervate, timide si fug de apropierea omului. Reactioneaza doar atunci cand sunt deranjate sau lovite", spune directorul APM Sibiu.


--
Ginduri bune,
Radu Serban
__________________________________________________
http://scout.alpinet.org
http://doilasuta.scout.active.ws
The messages are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.


Links to the Mountain Guide:
Muntii FAGARASULUI - Transfagarasan  
Muntii FAGARASULUI - Saua Galbena  
Muntii FAGARASULUI - Strunga Ciobanului  
Muntii LOTRU (STEFLESTI) - Gura Vaii Galbena  
Muntii LOTRU (STEFLESTI) - Barajul Vidra  
Muntii CINDREL (CIBIN) - Piscul Vulturilor  
Muntii CINDREL (CIBIN) - Saua Fantana Neagra  
Muntii CINDREL (CIBIN) - Comuna Poiana Sibiului  
Muntii CINDREL (CIBIN) - Varful Lui Mihai  
Muntii CINDREL (CIBIN) - Cantonul De Vanatoare Tortura  
Muntii CINDREL (CIBIN) - Cantonul Silvic Serbanei  
Muntii CINDREL (CIBIN) - Poiana Stanii Cindrelu  
Muntii CINDREL (CIBIN) - Varful Cindrel  
Muntii CINDREL (CIBIN) - Saua Cindrel  
Muntii CINDREL (CIBIN) - Saua Serbanei  
Muntii FAGARASULUI  
Muntii LOTRU (STEFLESTI)  
Muntii CINDREL (CIBIN)  
Muntii ANINEI si Munceii DOGNECEI  


There are no comments for this message
Login or register to comment