Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Alpinet lists - alpinet2k

Bookmark and Share

From: ARIN <a...@gmail.com>
Date: Thu, Jul 19, 2007, 10:32 am
Subject: [a] Fw: [Mediu] SOS URGENT - MINA DITRAU
Dragi prieteni,

Asociatia Transilvania Verde are nevoie de ajutor!
Este vorba despre o zona de munte - si precizez ca in Ditrau s-a desfasurat un referendum cf. caruia peste 90% din locuitori au fost impotriva investitiei.

Va las mai departe mesajul lor.

Codruta


From: Green Transylvania


Stimati colisteni!

Va cer ajutorul in impiedicarea unei investitii miniere de la Ditrau, jud. Hargita. Nu stiu daca ati mai auzit de caz, este un caz gen Rosia Montana, numai ca mult mai mic. Totusi pana acuma au mers destul de bine lucrurile si prin impiedicarea acestui proiect, putem realiza un precedent de urmat. Pe 21 iunie va fi dezbaterea publica pe PUZ.

Firma cu capital italian S. C. Ditrau Mining Corporation S. R. L incearca de ani de zile sa deshida o cariera la Ditrau pentru exploatarea sienitelor nefelinice. Investitia de cinci milioane de euro ar asigura 26 de noi locuri de munca pentru localnici. In schimb ar distruge si ar stramuta o jumatate de munte prin exploatare de suprafata, ar transporta 8 milioane de tone de roca prin comuna, deteriorand carosabilul si imobilele situate de-a lungul drumului utilizat, ar afecta comunitatea locala cu poluarea aerului cu praf, gaze de esapament si zgomot, ar aduce prejudicii agricultorilor si crescatorilor de animale domestice, ar distruge turismul local aflat intr-un proces de dezvoltare.

Va rog mult daca sunteti de acord sa semnati contestatia de mai jos in numele organizatiilor pe care le reprezentati sau chiar si ca persoane fizice, si sa trimiteti la APM Harghita prin fax sau emil (Fax: 0266-310041; 0266-312454, Email: office@apmhr.ro), cel tarziu pana la 12.00, vineri, 20 iulie. Daca mai aveti si alte observatii, sugestii, comentarii va rog sa introduceti, sau daca nu sunteti de acord cu unele fraze din textul initial sa le scoateti/modificati. Totodata va rog sa ne instiintati si pe noi la adresa de mail greentransylvania@greentransylvania.ro daca ati trimis contestatia si despre eventualele modificari ca sa putem realiza o imagine cate contestatii o sa soseasca la APM-HR.

Va multumesc mult in numele meu si in numele comunitatii locale de la Ditrau,

Csongor Kovacs
Asociatia Transilvania Verde

=====
Catre:

Agentia pentru Protectia a Mediului Harghita
530211 - Miercurea Ciuc, Str. G. Cosbuc, nr. 43
Fax: 0266-310041; 0266-312454
Email: office@apmhr.ro


CONTESTATIE


referitor la Raportul de Mediu pentru Planul Urbanistic Zonal Ditrau privind realizarea activitatii de exploatare a sienitelor nefelinice din perimetrul de exploatare Valea Ditraului - Muntele Mare, elaborat de S. C. ProExtra S. R. L. pentru beneficiarul S. C. Ditrau Mining Corporation S. R. L.


Prin prezenta solicitam neacordarea avizului de mediu pentru Planul Urbanistic Zonal in vederea exploatarii sienitelor din zona extravilana a Comunei Ditrau din urmatoarele considerente:


1. Planul Urbanistic General al comunei Ditrau evidentiaza la prioritati privind protectia zonelor naturale interzicerea desfasurarii oricaror activitati ce pot duce la modificarea sau degradarea aspectului initial in scopul conservarii biodiversitatii si a habitatelor naturale. Totodata, protejarea cadrului natural existent este mentionata la subcapitolul Necesitati si Optiuni ale Populatiei. Din raportul de mediu pentru PUZ rezulta ca activitatea de exploatare in cariera a sienitelor nefelinice are impact negativ asupra factorului de mediu VEGETATIE, FAUNA, aer, apa, sol, subsol si asupra gospodariilor si respectiv a factorului uman. Conform legii nr. 350 din 6 iulie 2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismului, Planul Urbanistic Zonal este un document inferior Planului Urbanistic General cu care trebuie sa fie corelat, conditie ce in cazul de fata nu se indeplineste.


2. Dorim sa va atragem atentia ca din punct de vedere cronologic, conform HG nr. 1076 din 8 iulie 2004 privind stabilirea procedurii de realizare a evaluarii de mediu pentru planuri si programe, initial ar fi trebuit efectuata evaluarea de mediu pentru PUZ (SEA) si apoi evaluarea de mediu pentru proiect (EIA). In cazul proiectului minier propus la Ditrau, prima data a fost depus Raportul privind evaluarea de mediu (EIA), astfel incalcand procedura de realizare a evaluarii de mediu. Acest fapt dovedeste ca investitorul fie nu cunoaste actele normative aferente existente in vigoare, sau a incercat voit sa evite acest foarte important pas, care implica decizia comunitatii locale. Inversarea cronologica a procedurii pune la indoiala corectitudinea investitorului, si dovedeste ignoranta fata de locuitorii comunei Ditrau si nerespectarea legislatiei in vigoare.


3. Dorim sa va atragem atentia ca nu au fost aplicate etapele de elaborare a PUZ reglementate in Ordinul Ministerului Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului nr. 176/N din 16 august 2000 pentru aprobarea reglementarii tehnice "Ghid privind metodologia de elaborare si continutul cadru al Planului Urbanistic Zonal indicativ GM-010-2000". Mai exact: informarea populatiei privind intentia de elaborare a unui PUZ, consultarea populatiei, prezentarea proiectului PUZ de catre beneficiar, acceptarea de catre Consiliul Local a propunerilor populatiei, si avizarea de principiu a proiectului de PUZ.


4. Dorim sa va aducem la cunostinta ca dupa consultarea publica din 17 septembrie 2006 referitor la Raportul la Studiul de Evaluare a Impactului produs Asupra Mediului de Exploatarea Sienitelor Nefelinice din Perimetrul Valea Ditraului - Muntele Mare pe data de 01 octombrie 2006 la Ditrau a fost organizat un referendum de catre Consiliul Local pe tema proiectului minier. Din cei 4.906 de cetateni cu drept de vot au participat la scrutin 54, 55 %, referendumul fiind legal constituit. Conform rezultatelor oficiale, procentul voturilor contra deschiderii minei a fost de 96, 77 %. Prin prezenta cerem luarea la cunostinta a pozitiei oficiale a comunitatii locale si respectarea acesteia.


5. Economia localitatii Ditrau este specifica regiunilor montane, fiind o economie rurala mixta, formata din agricultura bazata pe cultura cartofului, pe cresterea animalelor, exploatarea pasunilor naturale si a padurilor, prelucrarea lemnului precum si diferite mestesuguri, respectiv dezvoltarea turismului. Consideram ca industria miniera nu se potriveste in aspectul economic actual si nici nu dorim modificarea acestui aspect. Avand in vedere ca economia noastra este bazata pe folosirea responsabila si durabila a resurselor naturale regenerabile nu suntem de acord cu nici un impact negativ asupra factorilor de mediu in "LIMITE ADMISIBILE" cauzate de industria miniera, aceasta afectand nu numai mediul ci si economia locala. Cerem evaluarea acestui aspect in Raportul de Mediu. Cerem precizarea clara si masurabila a impactelor negative asupra factorilor de mediu vegetatie, fauna, aer, apa, sol, subsol, asupra gospodariilor si asupra factorului uman, respectiv precizarea concreta pentru fiecare a limitelor admisibile.


6. Dorim sa atragem atentia asupra faptului ca zona impactata este inclusa intr-un sit Natura2000 (arie protejata de interes european) propus de catre Asociatia pentru Protectia Pasarilor si a Naturii "Grupul Milvus". Includem prezentarea zonei, intocmit de catre "Grupul Milvus":

Depresiunea Giurgeului
Prioritate nr. 3 din cele 68 de situri propuse de Grupul Milvus.

C1 - specii de interes conservativ global - 1 specie: cristelul de camp (Crex crex)

C6 - populatii importante din specii amenintate la nivelul Uniunii Europene - 8 specii:

acvila tipatoare mica (Aquila pomarina), barza alba (Ciconia ciconia), ierunca (Bonasa bonasia), cocos de munte (Tetrao urogallus), cristelul de camp (Crex crex), minunita (Aegolius funereus), ciuvica (Glaucidium passerinum) si ciocanitoare de munte (Picoides tridactylus).

Zona propusa consta din doua parti: pajistile semi-naturale si naturale din depresiune si padurile de molid si in mica parte de fag, din partea adiacenta a Muntilor Gurghiului incluzand si varful Saca. In aceste paduri gasim efective importante din doua specii de bufnite, o ciocanitoare, cocosul de munte si ierunca. Pe pajistile din depresiune cuibareste o populatie semnificativa pe plan global al cristelului de camp, atingand una din cele mai mari densitati din tara. Acest tip de habitat este folosit ca loc de hranire de catre berze si multe specii de pasari rapitoare. Pe langa speciile sus mentionate, mai este important prezenta serparului (Circaetus gallicus), muscarului gulerat (Ficedula albicollis) si sfranciocului rosiatic (Lanius collurio).


Cu respect,
(semnatura)
Data:


====
Green Transylvania Association
Asociatia Transilvania Verde
Z ld Erd ly Egyes let
_______________________________________
400750 Cluj-Napoca O. P.1, C. P.1154, jud. Cluj, ROMANIA
www.greentransylvania.ro
E-mail:
greentransylvania@greentransylvania.ro
greentransylvania@yahoo.com


--
Puteti contribui cu 2% din impozitul pe venitul Dvs. la combaterea defrisarilor abuzive.
Detalii cont la:
www.arin.ro
The messages are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.


Links to the Mountain Guide:
Muntii GURGHIU - Valea Gudea Mica  
Muntii GURGHIU - Comuna Gurghiu  
Muntii GURGHIU - Varful Saca Mare  
Muntii GURGHIU - Valea Creanga Mica  
Muntii GIURGEU - Comuna Bilbor (str. Rachitei)  
Muntii HARGHITA si PLATOUL VULCANIC - Baile Miercurea-Ciuc  
Muntii HARGHITA si PLATOUL VULCANIC - Miercurea Ciuc (sub Padure)  
Muntii HARGHITA si PLATOUL VULCANIC - Satul Racu (scoala Generala)  
Muntii HARGHITA si PLATOUL VULCANIC - Varful Pilisca Mica  
Muntii HARGHITA si PLATOUL VULCANIC - Statiunea Harghita Bai  
Muntii HARGHITA si PLATOUL VULCANIC - Cabana Harghita-Madaras  
Muntii CIUC si NASCALAT - Miercurea Ciuc (Sumuleu)  
Muntii CIUC si NASCALAT - Sos Izvoru Oltului-balan, Km 4,5  
Muntii GURGHIU  
Muntii GIURGEU  
Muntii HARGHITA si PLATOUL VULCANIC  
Muntii CIUC si NASCALAT  
Muntii ANINEI si Munceii DOGNECEI  


There are no comments for this message
Login or register to comment