Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Alpinet lists - alpinet2k

Bookmark and Share

From: Kirandulas <k...@softconsulting.ro>
Date: Wed, Aug 15, 2007, 7:08 pm
Subject: Re: [a] intrebare masivul Cozia
O singura data am fost in Cozia, anul asta in aprilie, dar cu
certitudine nu este (re) marcat traseul, cautam si eu marcajele in stanga
cascadei, degeaba. In Muntii Carpati am vazut ca se poate urca acolo si
ne-ar fi interesat aceasta varianta. Dar parca ar fi fost niste semne
(poate chiar marcaj) sterse de pe copaci. Dar cine stie in continuare?
Am revenit de la cascada si urcat clasic. Am coborat pe muchia Turneanu,
manastirea Turnu si nu am regretat, priveliste splendida asupra vaii
Oltului.
Ce mi se pare ciudat, este faptul ca sunt sute de persoane pe aceasta
lista care cunosc Cozia ca propria palma si nu raspund la mesaj. Am
plasat si eu o intrebare de cazare Crai, fara raspuns. Si mai curios,
daca deschideam un subiect de cearta, as fi gasit raspunsuri gramada.
Oare nu se pot face 2 liste Alpinet, una constructiva despre trasee
montane si una de scandal, revolta, padurari, narcise rupte si alte
informatii de interes general in care sa demonstram in fata natiunii ca
suntem cei mai iubitori ai Muntelui?

Peter

-------- Original Message --------
>
> salutare
> acum vro 5 ani am urcat pe Cozia cu un prieten pe un traseu nemarcat
> (atunci...) care de la cascada de langa stanisoara urca spre varf si
> iesea nu departe de "coltzii foarfecei".
> s-a marcat acel traseu sau nu? ma batea gandul sa urc duminica pe
> varf si sa cobor in aceeashi zi, dar oarecum pe traseu diferit:
> trebuie sa ne intoarcem tot pe unde am urcat (deci varianta aleasa
> atunci spre gara Lotru iese din calcul) pentru ca lasam mashina undeva
> la poale.
>
> ce sfaturi imi datzi?
> multzam mult
> ionut conu
The messages are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.


Links to the Mountain Guide:
Muntii COZIA - Muchia Vladesei  
Muntii COZIA - C.F.R Lotru  
Muntii COZIA - Bivolari (barajul Lacului Turnu)  
Muntii COZIA - Cabana Cozia  
Muntii COZIA - Sub Varful Cozia  
Muntii COZIA - Valea Turneanu  
Muntii COZIA - Manastirea Turnu  
Muntii COZIA - C.F.R. Turnu  
Muntii COZIA  
Muntii ANINEI si Munceii DOGNECEI  


Comments
By Gabriel Buian - submitted on Mon, Aug 20, 2007, 12:40 am
.... si asta pentru ca au "gresit" drumul:D

Ca in orice zona de abrupt, e valabila si in Cozia regula cu nu tot ce zboara... se poate si urca sau cobora (mai ales) in siguranta!

Cu toate ca nu agreez aceste "ghiduri" vis a vis de trasee care inca nu sunt asa batute de mai toti... de data aceasta, fiind date deja multe detalii, voi face doar ceva completari:

- da, de la cascada se urca pe partea dreapta a paraului (dreapta tehnica - deci STANGA conform sensului de inaintare aval - amonte) pana in muchia ce este de altfel vizibila usor de la baza cascadei (grohotis in padure rara, pe la baza peretelui).

- ajungand peste peretele care rupe panta (formand cascada) se continua pe fata opusa firului vaii Gardului (spre valea Oltului ca expunere ca sa nu fie dubii), pe o portiune de perete "dotata" chiar cu cabluri - daca e rost de ploaie si stanca uda mare atentie! (de asemenea mare atentie la zonele de belvedere de pe peretele cascadei - super batatorite insa la fel de super... expuse!)

- finalul acestui sector de perete cu cabluri inseamna revenirea in muchie

- mai departe, per ansamblu, poteca continua pe muchie si coboara apoi din nou spre valea Gardului (un fir in fapt) - mea culpa - lapsus, nu stiu daca mai ajunge chiar in patul vaii mai sus sau doar merge de'a "coasta" prin padure:(

-... cert este ca se inainteaza o vreme castigand altitudine, prin padure, pe versantul drept tehnic al vaii Gardului - oricum in zona asta cararea e ultra vizibila

- mai sus se continua cu un urcus mai accentuat parca, in cateva serpentine chiar, iesind in final in poteca marcata ce leaga Cabana Cozia de Coltii Foarfecilor

- de aici (dupa inevitabila vizitare a Foarfecilor - puteti lasa bagajul in mica sa din culme) se merge pe aceasta poteca marcata spre cabana prin padure, ulterior prin gol alpin pana in drum



Si acum, ca o usoara urma de linistire a propriei constiinte, mai adaug:

- NU incercati alta abordare la peretele cascadei (mai exista o varianta de ocolire insa nici pe departe nu incepe la piciorul cascadei ci undeva din Poiana Stanisoarei si e cu totul alt traseu)

- NU traversati sub nici o forma valea Urzicii in amonte de cascada - o sa va pierdeti intr-un noian de fire cu saritori, vegetatie abundenta, in general intrati in zona de abrupt a Gardului sau de sub Durduc etc inacesibile fara echipament, ghid si alte asemenea

- aveti in gand mereu ca directie de orientare faptul ca trebuie sa iesiti undeva sub Foarfeci dar inspre obarsia vaii Gardului (NU incercati abordarea directa a Foarfecilor din zona de versant - branele de acolo sunt inselatoare si fara echipament de catarare riscati!)

- si ultima, daca cuvantul "Foarfeci" nu va spune nimic... mergeti pe traseul clasic:P



Singura ratiune pentru care am incercat aceasta detaliere este ca traseul - atata timp cat se respecta - chiar nu pune probleme de dificultate (propriu-zis singura zona relativ expusa este sectorul de deasupra cascadei unde sunt cabluri).

Riscul mare este ca - repet, ca in orice zona de abrupt - daca se pierde traseul se poate ajunge usor in zone de blocaj, saritori inselatoare etc.

Am utilizat denumirea de valea Gardului pentru ca asa apare pe majoritatea hartilor desi uzual se cheama "Urzicii" - a nu se lega de muchia Urzicii care coboara spre valea Oltului, fiind amplasata undeva la nord-vest de zona discutata aici.



Cat despre "frustrarea" legata de lipsa unor informatii concrete de la cei care cunosc multe zone.... discutii au fost si vor mai fi. Aceste descrieri pot fi citite de oricine, indiferent de experienta sau echipare, multi plecand in zone riscante cu informatie vaga, in baza unui post (ca al meu... grrr) pe un forum. De multe ori aceste ingrediente sunt mai mult decat suficiente pentru producerea unui "tragic":(

Asta ca sa ramanem doar la aspectul sigurantei turistilor... ca daca ar fi sa mentionam si siguranta... naturii... zau ca imi vine sa sterg postul.

De bine voua.

ps: Da, e marcat traseul partial, asa cum s-a spus mai sus. Si legat de acei tineri care au "iesit" in drumul "clasic" - exista trasee asa cum ziceam in abruptul peretilor Gardului insa fie stiau ce fac si pe unde fac, fie au avut bafta mare... nu va incercati norocul...
By Corneliu Negulescu - submitted on Fri, Aug 17, 2007, 9:51 pm
Prin stanga cascadei Urzica exista un drum, marcat de un pasionat trecut de prima tinerete, pe care l-am intalnit chiar acolo, la cascada. La momentul la care am vorbit eu cu el (vara lui 2004) mi-a spus ca traseul nu e in totalitate marcat si ca si zonele marcate mai au niste probleme. Omul avea de primit niste bani de la consiliul judetean parca, si era dezamagit de faptul ca nu-i mai primea si ca atare nu mai avea tragere de inima sa finalizeze priectul. El bantuie acei munti si face traseul asta dus intors(cabana Cozia-cascada Urzica). Cand eu am mers pe drumul clasic, de la manasatirea Stanisoara inainte, la un moment dat, destul de aproape de cabana, dintr-o rapa din stanga au tasnit niste tineri pe care ii-am intrebat de unde vin. Mi-au spus ca vin de la cascada, pe drumul asta de care vorbim si ca este foarte greu ba chiar pe alocuri periculos.
Comments for this message
Login or register to comment