Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Alpinet lists - alpinet2k

Bookmark and Share

From: ARIN <a...@gmail.com>
Date: Mon, Sep 24, 2007, 7:27 pm
Subject: [a] Adevarul - "România se poate salva de inundatii prin plantarea de copaci"
La drept vorbind, pana sa se treaca la plantari, eu as prefera sa-i vad LA ZDUP pe infractori! Ca degeaba planteaza unii, ca sa-si bata joc altii de munca lor si sa-i ia de fraieri!

Codruta


http://www.adevarul.ro/articole/1/326829

Rupert Wolfe Murray este un englez care ii invata pe romani ca mediul in care traiesc e foarte important. Prima data a venit in Romania in 1990, ca jurnalist corespondent de politica si calatorii. Atunci editorii lui ii cereau sa scrie de rau despre copiii handicapati.

Pentru ca nu voia sa faca asta, a renuntat sa mai scrie si a infiintat o organizatie neguvernamentala la Botosani, care se ocupa de copiii din institutiile de stat. Apoi a plecat in Bosnia, unde a facut reportaje despre soldatii americani.
In 2000 s-a intors in Romania si a fost consultant proiecte PHARE. Atunci a vazut ca principala problema a romanilor e ca nu stiu sa comunice cu mijloacele mass-media. In ultimul an a devenit foarte interesat de problemele ecologice, nu pentru ca e la moda, ci pentru ca e convins ca oamenii pot face mai mult. Rupert foloseste tot timpul bicicleta pe care si-a adus-o din Anglia.

Adevarul: Toata lumea e interesata de protectia mediului. E numai o campanie de comunicare sau avem o problema la nivel mondial?
Rupert Wolfe Murray: Eu cred ca resursele pamantului nu sunt folosite cum trebuie. Apa e folosita ineficient, iar pamantul e mult prea cultivat pentru hrana animalelor. Specialistii au prevazut deja o criza mondiala a petrolului in 2012. Economia va fi data peste cap in cel mult zece ani, cand nu va mai fi petrol. Niciun guvern din Uniunea Europeana nu se intreaba ce vom face fara petrol. O solutie ar fi investitiile in trenurile care folosesc curentul electric alternativ.
O alta solutie ar fi sa colaboram cu tarile arabe. Putem pune panouri solare pe 1% din teritoriul Saharei, atunci vom avea curent electric pentru toata planeta. Un studiu german privind curentul electric arata ca sistemele electrice europene ar trebui legate intre ele si extinse catre tarile calde si tarile reci. O alta sursa de producere a curentului electric e cea eoliana. Toate lucrurile astea trebuie gandite acum, nu peste zece ani, cand vor exista probleme. Acum sunt bani pe care ii vom investi in solutiile alternative de producere a energiei.

- Cum vezi tu problemele de protectia mediului din Romania?
- Romanii sunt un popor foarte dinamic si muncitor si ar putea sa faca mult mai mult pentru mediu, mai ales ca Romania e foarte frumoasa. Clima se schimba in Romania. In anumite zone, pamantul e foarte uscat in timpul verii, iar cresterea rapida a economiei incepe sa afecteze mediul.
Am observat ca multe parti din estul Romaniei au devenit atat de aride incat e imposibil sa practici agricultura. In alte parti, pascutul excesiv ameninta existenta plantelor. Daca nu plantati acum arbori, atunci in viitorul apropiat vor fi inundatii mai mari.

- Cum trebuie sa comunici informatiile de mediu astfel incat mesajul sa ajunga la oameni?
- Poti incepe cu predarea unor lectii simple elevilor. Educatia ecologica ar trebui facuta inca din clasele mici, asa cum se intampla in Occident. Daca ii inveti pe copii ca nu e bine sa folosesti masina sau ca nu e bine sa arunce gunoiul pe strada nu numai ca ei vor invata asta, dar vor merge si acasa si le vor spune parintilor. Se pot face campanii in presa pe anumite probleme si astfel mesajul va ajunge la oameni.

- Ca specialist in comunicare si programe de mediu, ce solutii propui pentru Romania?
- Cred ca plantarea masiva de copaci va rezolva multe dintre probleme de mediu existente. Padurile pot fi un mod bun de protectie pentru caldura excesiva, pentru pamanturile vulnerabile. Ele pot, de asemenea, sa fie o bariera in calea ploilor torentiale care duc la inundatii.
Romanii ar trebui sa treaca la economii de energie. Sa nu foloseasca atat de mult curent. Sa scoata televizoarele din priza atunci cand nu le folosesc. Centralele termice si aparatele de aer conditionat ar trebui sa fie folosite la capacitate minima. Sunt lucruri care se fac in Occident.

- Din cate ai vazut, au romanii educatie de mediu? Unde ar trebui sa lucram?
- Resursele de apa ale Romaniei sunt din ce in ce mai poluate. In prezent, trasatura comuna a oraselor din Romania e gunoiul excesiv. Multe dintre gramezile de gunoi sunt pe malurile raurilor, ceea ce poate duce la poluarea acestora.
Toate astea sunt facute de catre oameni care nu inteleg ca poluarea ii afecteaza tot pe ei.
O alta problema sunt gunoaiele si gestionarea lor de catre autoritati. Langa Bucuresti, satul Glina are o groapa de gunoi de dimensiunile unui orasel mai mic. De fapt, numai cateva dintre orasele romanesti au sis teme de reciclare a gunoaielor. Iar din cate am vazut eu, problema gunoaielor nu e o problema de interes public.

- Ai facut multe cursuri de comunicare cu oamenii care lucreaza in institutiile de protectie a mediului. Reusesc ei sa transmita mesajul catre oameni?
- Cursurile le-am facut cu silvicultorii, care sunt foarte harnici si sunt oameni buni, in general. Ei au multa experienta, dar ca toti oamenii care lucreaza in sectorul public sunt defensivi. Ei nu fac numai relatii publice, mai au si alte sarcini si e mai dificil ca mesajul lor sa ajunga la oameni.
Regia Nationala a Padurilor are o parte din solutia pentru problemele climatice cu care se confrunta Romania acum. De aceea, ei trebuie sa aiba o campanie de comunicare foarte buna. Trebuie sa le explice oamenilor ca nu e importanta plantarea copacilor numai la munte, ci si la campie.
Andreea OFITERU

--
Puteti contribui cu 2% din impozitul pe venitul Dvs. la combaterea defrisarilor abuzive.
Detalii cont la:
www.arin.ro
The messages are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.


Links to the Mountain Guide:
Munceii INTORSURII - Intorsura Buzaului  
Munceii INTORSURII - Satul Mestecanisul Reci  
Munceii INTORSURII  
Muntii ANINEI si Munceii DOGNECEI  


There are no comments for this message
Login or register to comment