Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Alpinet lists - alpinet2k

Bookmark and Share

From: Alfasoft <a...@alphanet.ro>
Date: Sat, Nov 10, 2007, 6:30 am
Subject: [a] Re: Piatra Bixadului
Buna ziua,
Am in fata articolul dvs. din IIC 70/dec. 2006 ref. la Piatra Bixadului. Intrucat vreau sa fac o tura anul viitor prin Oas-Gutai (am niste rude la Giulesti, de altfel) as dori sa ma lamuriti in iste aspecte:
1. inteleg ca Piatra Bixadului NU este aceeasi cu Piatra Vascului. PIatra Bixadului este la cca 500 m S-SV de Piatra Vascului (aceasta e chiar pe frontiera romano-ucraineana-atentie mare la zona! Repere derutante, nu e mare lucru sa treci la ucrainieni si ar fi cam nasol!
2. Pe harta, Piatra Vascului e trecuta pe teritoriul Romaniei, iar in text spuneti ca e in Ukraina. Frontiera trece peste vf. Vascului-Piatra Vascului e la V-NV de vf. si cel putin 3/4 e la ei
3. La pag. 67(coloana din stg) spuneti de distanta de 500 metri. E vorba de distanta intre cele doua varfuri ale Pietrei Vascului sau de distanta dintre P. Bixadului -unde erati in acel moment - si Piatra Vascului.500 m aprox sunt de la vf. Vascului la Piatra Bixadului in linie dreapta S-SV. Vf. e doar al Vascului-la S, SE si SV de acesta exista o zona ca un platou punctat da fagi monumentali-rari. Piatra Bixadului e la marginea S-SV a acestui platou si se prezinta ca o zona de fractura spre depresiunea Bixadului, cu 2 abrupturi pitoresti-1 mai modest chiar sub Piatra Bixadului, spre S si altul mai impresionant -inalt-spre SV-V -ocolibil prin dreapta (V-NV)
4. Vaile Corneasca si Racsa reprezinta afluenti ai Frasinului sau Tarsoltului? Fara o harta in fata habar n-am, nu-mi amintesc aceste detalii topo
5. Va mai rog sa-mi spuneti daca traseul pe care l-am punctat cu negru pe harta din attachment corespunde cu traseul descris de dvs. si daca acolo e Piatra Bixadului unde am marcat cu un "X". Nu vad niciun attachament, asadar nu pot raspunde la asta
Nu inteleg de ce informati politia de frontiera cand va deplasati prin apropierea granitei(la fel si cand ati fost pe Pop Ivan). Mie imi vine sa vomit cand aud de incompetentele autoritati romane(in orice domeniu!). Am fost anul asta in Tibau si Obcine, i-am intalnit pe politai (calare pe ATV, cum altfel?), ne-au legitimat si atata tot. Fiindca am patit-o o data intre Paltinu-Pop IVan cu graniceri romani carcotasi (sau ciubucari?) si altadata mergind cu trupa Mititeanu spre ref. Rachita-pichetul Stogu. E mai simplu sa anunti ce vrei sa faci si sa ai un tabel nominal pe care-l xeroxezi si dai sefilor -astia-s punin garda politistii de frontiera si scapi de sicane stresante, pe de alta parte exista o legislatie riguroasa-restrictiva-privind deplasarea in zonele de frontiera iar pe acolo unde se face trafic de bunuri transfrontalier, fiind vazut cu rucvsac in spate e lesne sa fii luuat de borfas, nu turist.
Pt. ca veni vorba de splendida zona a Tibaului, am vazut din articolul dvs. ca ati fost in 20 mai. Cu putina sansa ne-am fi intalnit, caci noi trecuseram in 10 mai. A fost o vreme odioasa dar, in egala masura BESTIALA-FASCINANTA, de n-aveam harta topop + GPS eram cine stie pe unde
In alta ordine de idei, poate ati vazut ca vanatorii au inceput sa se impuste intre ei (am si bagat pe lista un link). Daca dispar tziriacu', forestierii si ATV-istii s-ar putea spune ca am avea ceva sanse sa mai regasim farmecul de odinioara al muntelui. Sa nu ne iluzionam, astia se cloneaza, nu se inmultesc natural!
Serban O., Arad LPGOja-Baia Mare

Merita sa sui pe Piatra Bixadului dinspre Bixad (noi vrem sa incercam un parcurs inedit, din Pasul Huta spre V, in stinga frontierei, spre vf. Vascului-Piatra BIxadului-problema e recuperarea masinii, altfel e f.mult de talpuit prin sate), ataci vf. si Piatra Vascului dupa care cobori la V spre o sa afunda, imediat sui usor pe un virfulet vestic. Repeat, cu mare atentie deoarece fostul gard al fasiei de frontiera nu exista 85 %, cel mult vezi niste stilpi ca spalierii de vie, fara sirme, sau nu-i vezi din cauza holdelor de feriga ce depasesc 1 m inaltime. De pe acel virfulet luind-o direct S-SE, cu mici suisuri/coborisuri si traversarea unui debut de vilcel larg/sec, ajungi pe Piatra Bixadului de unde ai o teribila panorama spre Tara Oasului, cu loc. Bixad la picioare. Toama a fost superb, ar fi si iarna /primavara-totul e sa fie vizibilitate hat departe, altfel....nu e mare lucru (ca in multe alte trasee de fapt)
The messages are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.


Links to the Mountain Guide:
Muntii GUTAI - Compl.Turistic Suior  
Muntii GUTAI - Baia Sprie  
Muntii GUTAI - Varful Gutai (1443)  
Muntii GUTAI - Izvorul De Sub Platoul Ignisului  
Muntii GUTAI - Compl.Turistic Izvoarele  
Muntii GUTAI - Baia Mare  
Muntii OAS - Comuna Huta Certeze  
Muntii OAS - Negresti-Oas  
Muntii OAS - Cabana Sambra Oilor (Huta Certeze)  
Muntii GUTAI  
Muntii OAS  
Muntii ANINEI si Munceii DOGNECEI  


There are no comments for this message
Login or register to comment