Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Alpinet lists - alpinet2k

Bookmark and Share

From: Alfasoft <a...@alphanet.ro>
Date: Tue, Jan 8, 2008, 6:14 am
Subject: [a] Info sugestii & hart turistice pt. MM -LPGoja
De prin vara lui 2005 autorii Dumitru Istvan si Ioan Pop au lucrat/elaborat 5 harti, 1 buc. 1: 100.000 + 4 sectiuni detaliate 1: 25.000, pt. traseele aferente zonelor vizate din Mtii Lapusului, Gutai, Ignis, de la Poiana Botizei-vf. Secu -Varatec, pe culmea Mtilor Lapusului pina-n Pasul Neteda, in continuare Mt-tii Gutai si apoi, din Pasul Gutai spre Ignis-ajungind pina in vest, zona Seini, la limita cu Tara & Mtii Oasului.

Hartile mi s-au parut din start f.bine venite, ca si proiectul ambitios Gutinul turistic din care hartiule in cauza fac parte. Cei *(putini fericiti) care au intrat in posesia lor si-au putut dintr-o data largi bugetul tintelor /proiectelor turistice spre o suita de obiective altfel nestiute/greu de atins datorita pozitiei lor. Ma refer la martori de eroziune interesanti/obiective peisagistice/geologice ori lacustre inedite, la toate acestea adaugindu-li-se o vegetatie teribil de variata/fascinanta, inclusiv orhidee.

Din nefericire multe trasee nu s-au finalizat ca marcare turistica (datorita funciarei incoscevente mioritice ori financiarelor miticisme specifice boborului) si habar nu am daca cineva o va mai face vreodata, tinind cont de gustul tot mai diabolic al tinerilor pt. sporturi moto extreme...galagioase/agresive nu doar fonic sau/si-n egala masura pt. "turismul comod/picnicaresc-manelist".

Cunosc insa faptul +++ ca dupa finalizarea acelor harti/marcaje s-au mai marcat citeva altele noi, de ex. in zona de NE/N /NV a Masivului Ignis, din Iapa/V. Hotarului/Sarasau ca si in zona Cavnic care, multumita unui primar de certa exceptie, pasionat montaniard/schior *(dl prof. N. Bindiu) dar si a ONG Ecologic (ing. Edith & ing. Emil Pop) au sporit nr. traselor marcate * (responsabil, profesionist, ceea ce e de-a dreptul laudabil).

Problema turismului zonal/national, cred personal, poate fi solutionata eficient NUMAI in clipa in care administratiile publice locale/regionale se vor implica serios/responsabil si PASIONAT cu adevarat de asta, asa cum se intimpla in tot Occidentul turistic civilizat.

Deocamdata multi "edili & prestatori de *(de) servicii turistice"isi imagineaza ca turism montan=horinca, papa, caca, eludind la greu tot ceea ce le-a dat in zona mama Natura & zeii.

Nu stiu de unde se pot procura cele 5 harti ale proiectului Gutinul turistic, capacitarea celor care detin copyright de-a le actualiza perpetuu apoi tipari/difuza si, eventual, de-a le publica pe (alpi) net, mi se pare a constitui un perfect motivat demers pro natura/pro turism, nu neaparat doar un altul in + pro Maramures.

Iata unde s-ar putea afla cite ceva despre aceste harti.

montanabm@yahoo.com
ioan.pop@muntiimaramuresului.ro

Dl Florin Matei, jurnalist la graiul@graiul.ro ar mai putea fi in masura sa dea relatii privind modul de procurare a hartilor respective.

Deocamdata agentiile turistice nu se ocupa de ""cacatzisuri de acest gen", preferind exoticele proiecte prin Mauritania...unde contra 350 Euro poti reveni...impuscat mortal, Egipt, unde poti naviga pe Nil in yaht-uri de 0-1 stele, la pret de 5 etc.

Bafta si cit mai multe zile faine * (cu bocancul, rucsacul si ap.foto) pe munte! Pt. asta trebuie doar sa scapati de...lene si, mult mai greu, sa aveti o trupa pasionata de asa ceva.
Succes! Deocamdata, mergind pe traseele montane, in 85 % din situatii poti da cu tunul si...nu intilnesti vreun "turist talpar". Poate-i mai bine asa?! Cu siguranta pt. natura!

LPGoja
The messages are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.


Links to the Mountain Guide:
Muntii GUTAI - Compl.Turistic Suior  
Muntii GUTAI - Pasul Neteda  
Muntii GUTAI - Varful Gutai (1443)  
Muntii GUTAI - Terasa Gutinului  
Muntii GUTAI - Saua Ignis  
Muntii GUTAI - Comuna Iapa  
Muntii GUTAI - Varful Ignis (1307)  
Muntii GUTAI - Compl.Turistic Izvoarele  
Muntii GUTAI  
Muntii ANINEI si Munceii DOGNECEI  


There are no comments for this message
Login or register to comment