Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Alpinet lists - alpinet2k

Bookmark and Share

From: ARIN <a...@gmail.com>
Date: Mon, Jan 28, 2008, 7:24 pm
Subject: [a] Fw: Comunicat ACiD in leg cu intalnirea dintre ministrul Korod isi patriarhul Daniel
Uitati si komunikatul (NU e al ARIN, e de la Actiunea Civica Directa;)

Codruta
---

Salutam initiativa dlui Korodi Attila, Ministru al Mediului si Dezvoltarii Durabile de a-l invita pe Inalt Prea Ferictul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane (BOR), la o evaluare a situatiei si consecintelor ridicarii constructiei ilegale din zona de protectie stricta a Parcului National Ceahlau.

Consideram insa ca, desi absolut necesara pentru prevenirea unor abuzuri asemanatoare in alte arii protejate, aceasta inititativa este tardiva pentru cazul concret al PN Ceahlau. Deasemenea, apreciem ca demersul dlui Ministru Korodi Attila are sanse minime sa produca efecte pozitive cata vreme Patriarhul Daniel a fost, in calitate de Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, initiatorul si sustinatorul principal al acestui proiect.

Cazul constructiei ilegale de pe Ceahlau este ilustrativ pentru politica faptului implinit adoptata de exponenti ai ierarhiei superioare a BOR in domeniu. Succesul acestei strategii este inlesnit atat de politicienii sensibili la capacitatea BOR de a influenta optiunile populatiei in campaniile electorale cat si de atitudinea de neimplicare sau chiar de cooperare servila adoptata de reprezentanti ai diverselor autoritati ale statului care isi abandoneaza atributiile si responsabilitatile ce le revin in apararea cu onestitate, profesionalism si promptitudine a principiilor statului de drept. Intre acestia se numara inclusiv predecesori ai dlui Ministru al Mediului si Dezvoltarii Durabile, precum si angajati ai institutiilor din subordinea acestui minister. Il incurajam pe dl Ministru sa faca o ancheta temeinica in aria de competenta a ministerului pe care il conduce si sa dea publicitatii concluziile acesteia.

Totodata, in calitate de membri ai comunitatii organizatiilor neguvernamentale de mediu respingem ferm aluziile si acuzele la adresa acestei comunitati inserate in comunicatul Centrului Eparhial Iasi emis in 18.01.2008. Acestea sunt descalificante in primul rand pentru autori. Nu consideram ca stabilirea adevarului in acest caz concret si eforturile noastre constante in favoarea respectarea legii in Romania pot fi catalogate drept "interese obscure", "acte de barbarie" sau "cinice". Dealtfel, in textul comunicatului mentionat revine obsesiv sintagma "bordeie insalubre de sub pamant". Opinia publica are dreptul nu doar la dezinformari si manipulari cu adevaruri trunchiate ci si de imagini concrete. Pe care le oferim in anexa.

Este cel putin ciudat ca niste exponenti ai BOR incearca sa demonstreze ca "a te nevoi intr-o sihastrie" - act presupus a fi liber asumat de catre monahi pentru a le inlesni comuniunea cu Dumnezeu - este echivalent cu ridicarea de constructii ultramoderne dotate cu termopane, veluxuri, gresie, faianta, instalatii de apa curenta si electricitate, centrale termice etc. Ele exprima mai degraba tendinta actuala din sanul inaltei ierarhii a BOR de a-si "aduna comori pe pamant, unde molia si rugina le strica" (Matei 6: 19).

O serie intreaga de reprezentanti ai clerului, prin modul in care isi cultiva si afiseaza opulenta, si-au pierdut demult autoritatea morala de a face elogiul unor calitati crestine ca smerenia, cumpatarea sau dragostea de aproape. Numeroase din asezamintele candva monahale au inceput sa semene astazi tot mai mult cu societatile comerciale si cu incubatoarele de afaceri. In acest scop reprezentanti ai clerului au inceput sa recurga in ultima perioada inclusiv la metode eminamente profane de a-si apara "pe drept sau nedrept" interesul si investitiile, cum ar fi fortarea si ocuparea de sedii ale unor institutii ale statului, blocarea cailor rutiere, agresiuni fizice s.a.

In atari conditii solicitam Patriarhului Daniel sa vegheze mai indeaproape nu atat la motivatiile "obscure", "barbare" si "cinice" ale organizatiilor de mediu cat la modul in care cinul preotesc si monahicesc va intelege sa ofere exemple pozitive de conduita, demne de urmat pentru comunitatile locale. Din pacate multe dintre acestea, orientandu-se dupa zicala populara "fa ce face popa, nu ce zice popa", au ajuns in stadiul de comunitati infractionale. Cat despre "grija pentru natura" a BOR, pentru o exemplificare concreta a neadevarului acestei afirmatii, il invitam pe Patriarh sa ne insoteasca in cateva din padurile cu care au fost improprietarite manastirile, schiturile si bisericile din aceasta tara.

Speram ca actuala dezbatere sa nu fie mutata din planul juridico-administrativ in cel al polemicii confesionale si sectare, asa cum sugereaza mesajul din subtext al comunicatului Eparhiei Iasi.

Dealtfel ne exprimam totala deschidere fata de o cooperare activa, energica, lipsita de prejudecati si resentimente cu BOR, din momentul in care vom sesiza vointa acestei importante institutii de a reveni la menirea sa primordiala, aceea de a sluji "Calea, Adevarul si Viata". Ne rezervam insa pana in acel moment dreptul de a actiona prin mijloacele pe care le consideram cele mai adecvate pentru contracarea oricarei initiative sau actiuni ce aduc atingere tocmai "creatiei lui Dumnezeu".

Cristian Grecu

Presedinte Actiunea Civica Directa

Data: 20.01.2008
The messages are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.


Links to the Mountain Guide:
Muntii CEAHLAU - Schitul Dochia  
Muntii CEAHLAU - Valea Schitului  
Muntii CEAHLAU  
Muntii LATORITEI  
Muntii ANINEI si Munceii DOGNECEI  


There are no comments for this message
Login or register to comment