Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Alpinet lists - alpinet2k

Bookmark and Share

From: chiriac toader <v...@yahoo.com>
Date: Thu, Apr 10, 2003, 2:40 am
Subject: @ Peretele nordic al Caltunului, martie2002
Despre Peretele Caltunului Iarna

Mai intereseaza pe cineva de pe aceasta lista, catararea de iarna, mixta sau turele de iarna pe creste si jgheaburi. Nu... Nu in afara tarii, ci aici in muntii nostri.

Citesc de mult timp lista dar fara sa scriu vreo replica pentru ca sunt destul de lenes la capitolul asta. O observatie ar fi ca se pune mult accent, dupa parerea mea, pe catararea de dificultate. Foarte bine. In Iasi curentul este asemanator cu cel din tara: "alpinistii" se antreneaza la panou pentru grad.

Nu vreau sa fac pledoarie pentru alpinism pentru ca sigur nu aveti timp sa cititi asa ceva, dar totusi, stati putin si nu va-ncordati. Citesc articolul lui Bulinel din Alpin Info si omul nu bate campii deloc. Tineretul de azi care practica sportul asta (si aici ma includ si pe mine), calca pe etica de acum 20 de ani. Parerea mea este ca avem echipament de cateva ori mai bun decat acum multi ani dar ne lipseste bulanul (branca), coeziunea echipelor, motivatia, aspiratia catre mai inalt care au avut-o inaintasii nostri. Si pe aceasta tema sper sa mai revin. Inchid acolada.

Acum vreau sa va scriu despre Peretele Caltunului din Fagaras. Pentru mine a fost o tura complexa, frumoasa, mai ales ca am prins o vreme insorita, inghetata si linistita.

Scuze pentru faptul ca tura am facut-o anul trecut si informatia poate fi pentru unii dintre voi, invechita.

Multumiri lui Cornel Sain, care, intr-o convorbire de 5 minute la telefon, mi-a explicat cam tot ceea ce trebuia sa stiu: rutele din perete sunt constituite din succesiuni de cascade de gheata si pasaje de stanca, ca nu-mi trebuie 30 de pitoane, cate vroiam noi sa luam, ci numai vreo 10 de stanca si 5 de gheata si, neaparat, doi pioleti din care unul cu ciocan. Zis si facut.

Dupa alpiniada din Retezat a clubului din Timisoara, am mers direct in Fagaras in echipa de 3: Tudorache Radu (Misu) capul echipei de perete, Chiriac Toader (Masina) secund-eu, Platon Doru-sustinator de pe varful Negoiu, al echipei.

Am urcat pe la Balea; telescaunul costa 300.000 pe urcare pentru 10 persoane. Noi eram 3, deci am urcat pe jos. La Balea am dormit in cabana neterminata si parasita de langa lac, apoi refugiul Caltun a fost mai mult decat primitor.

Peretele Caltun ni se arata oarecum altfel fata de cum

mi-l inchipuiam iarna (adica ceva mai usor). Are cel putin 5 rute clare pe care se poate ajunge sus; pana la baza peretelui, de la refugiu, se urca la liber o panta de zapada destul de lunga si nu foarte inclinata; rutele sunt formate din cascade de gheata succesive, intrerupte de diedre stancoase verticale sau brane mai largi sau inguste acoperite sau nu cu zapada.

Am pornit spre perete destul de tarziu (tipic alpinistilor de generatie capitalista), pe la 8.30. Ne hotaram spre ruta ce pleaca din dreapta refugiului si ajunge chiar putin sub varful Lespezi.

Ascensiunea a durat mult mai putin decat ne-am inchipuit, am iesit din perete cu soarele sus, dupa 7 lungimi. Pe fiecare lungime am folosit cam 3 pitoane de gheata si 3-4 pitoane de stanca (noi ne asteptam la pasaje artificial sau dormit in perete- nici gand!). Oricum pasajele expuse nu lipsesc. Regruparile si lungimile le-am montat integral noi si am scos toate pitoanele folosite. Pe tot traseul am mers exclusiv la coltari si pioleti, chiar daca disparea complet gheata pentru 10 metri. Gheata a fost foarte dura, casanta si... albastra: buna pentru asigurare, dar nu prea buna pentru inaintare. Ne-am obisnuit sa facem regruparile putin deviat (2-3 metri) fata de linia traseului, din cauza caderilor de gheata. In perete e umbra tot timpul, temperatura fiind acum cam de

-10 C.

Ultima lungime a traseului a fost usor surplombata in unele pasaje, sub lespezile de sub varf, cu atat mai nasol din cauza chiciurii groase asezata pe stanca. Pe varf, poze si coboram. Am coborat pe valcelul dintre vf Lespezi si vf Caltun la cramponaj si un rapel facut pe dupa un picior stancos. Apoi din nou pe grohotisul acoperit de zapada, spre refugiul Caltun.

Cred ca peretele Caltunului ramane unul dintre destinatiile foarte bune pentru catararea mixta. Din ce am intrebat si mi s-a raspuns, peretele Caltunului nu a fost omologat ca traseu de mixt. Propunerea noastra pentru ruta parcursa este de M5 in 7 lungimi de 50 m. In perete se pot parcurge mai multe rute, toate cu acelasi specific. Mai astept pareri.

Pentru o mai buna popularitate a catararii mixte, eu as propune jalonarea traseelor din zona prin baterea macar a regruparilor (ar fi de-ajuns) si omologarea lor.

Si dupa vorba unui iesean: Continuati sa catarati la inaltime!

Valy masina Iasi
The messages are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.


Links to the Mountain Guide:
Muntii RETEZAT - Saua Retezatului  
Muntii RETEZAT - Varful Retezat  
Muntii RETEZAT  
Muntii ALMAJULUI si LOCVEI  


There are no comments for this message
Login or register to comment