Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Alpinet lists - alpinet2k

Bookmark and Share

From: Alfasoft <a...@alphanet.ro>
Date: Thu, Jul 31, 2008, 3:37 pm
Subject: Re: [a] paza buna fereste primejdia rea-fulgerul
Concret SINGURA sugestie fezabila (nu se stie cit!) si practic-eficienta: iesi din creasta principala & de pe versanti golasi, adapostestete pina ce trece razvratirea naturii, daca exista, in steiuri de piatra/mini grote sub borduri sau lespezi stabile! Niciodata pe linga/sub arbori solitari! Miceste-te cit poti de mult pt. a nu deveni paratrasnet! Incearca sa ai ceva deasupra ta mai inalt/mai expus! Daca sunteti un grup., nu sttai f.grupati/gramada, dispersati-va la minim 10-15 m unul de celalalt. Cica nu e bine sa alergi pe vreme cu desc.electrice in dorinta de-a evada cit mai rapid din zona afectata de fenomene electrice. Daca e vreo ravena/viroaga pe-aproape...atentie insa, asa ceva poate fi maturat pe neprevazute de torenti/scurgeri dementiale de pe versanti!
Nu stiu cum ar fi recomandat sa procedezi cu betele de trekking, tinind cont de patul ca chiar daca tijele sunt din carbon/mat plastic, virfurile-s metalice.
Dupa unii, pusul rapid al cortului izoterm si adapostirea in el ar fi o solutie, acesta functionind electric izolator ca un autoturism; acea fata de vreo 24 de ani + fratele ei de vreo 19, trazniti in cortul plasat intr-o caldare alpina fagarasana nordica in urma cu 2, cel mult 3 ani, ar contrazice aceasta teorie. Iata ca nici de 6 sapt. intr-o coliba pastorala dobrogeana, acoperita cu prelata vagon auto, au fost trazniti 2 ciobani ce au murit pe loc.
Desc.electrice ale fulgerelor sunt la niste tensiuni/puteri atit de mari iar directia de propagare-impact atit de imprevizibile incit.... Doamne fereste!
Am trecut prin citeva urgii alpine cu tunete-fulgere-furtuna/grindina (solo, pe Brina Caprelor suind de La Prepeleac spre Bucsoiu Mare, apoi cu trupa de amici linga L. Calcescu-Mtii Paring, aproape de vf. Arcer in Mtii Tibles, sub Zurzugau-Mtii Caliman, in Saua Laptelui-calkdarea uzdre PNMTii Rodnei, sub Taurile Buhaiescu spre Piatra Alba PNMTii Rodnei, etc.) si NU-I DORESC NIMANUI vreodata asa ceva! E sinistru-terifiant-umilitor-inspaimintator iar dupa....te intrebi cum Doamne, sau cum dracu, de-ai scapat?! Raspunsul "plauzibil" ar fi doar unul: ca (vorba maramuresanului, deocamdata) asa o vrut bunul Dumniezo si Maica Sfinta, in rest...?!

----- Original Message -----
From: adrian puiulet
To: Alpinet Grup
Sent: Thursday, July 31, 2008 3: 06 PM
Subject: [a] paza buna fereste primejdia rea-fulgerul


Buna,

De curand in Fagaras, aproape de saua Podragu, am avut o experienta in felul urmator: Ne intorceam de pe Moldoveanu, pe traseul de creasta catre Podu Giurgiului, unde aveam corturile. La un moment dat, prin negura care oricum acoperea totul, a incepu sa ploua, la inceput incet, apoi tot mai tare pret de 5 min. Dupa 5 minute, a inceput sa dea cu grindina. Dupa inca cinci minute a fulgerat, urmat de o bubaitura puternica. Am continuat pe traseu inca circa 50 metri fiindca era o panta descendenta. Dupa acesti 50 de metrii a fulgerat -traznit in spatele meu, si suflul??? sau as ceva l-am simtit in rucsacul de tura, suflu care m-a si trantit la pamant. Pentru cunoscatori: tb. sa procedez altcumva? Imediat dupa intamplare, am coborat circa 100 de metrii din creasta si m-am adapostit langa un bolovan mai mare.
Stiti cumva unde gasesc niste "instructiuni" anti fulger-traznet?

Ma intereseaza pentru ca in ultima vreme au tot fost oameni trazniti pe dealuri-munti. Marti la Zlatna a traznit mortal o femeie, era la fan, pe un deal la 900 m altitudine. Vorbea la mobil.

Va multumesc!

Adi








------------------------------------------------------------------------------


No virus found in this incoming message.
Checked by AVG.
Version: 7.5.524 / Virus Database: 270.5.7/1580 - Release Date: 29.07.2008 17: 26
The messages are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.

Other messages in the same thread:
SubiectAutorData
 [a] paza buna fereste primejdia rea-fulgeruladrian puiuletJul 31, 2008
   Re: [a] paza buna fereste primejdia rea-fulgerulAlfasoftJul 31, 2008
   Re: [a] paza buna fereste primejdia rea-fulgerulmihai tanaseJul 31, 2008
     Re: [a] paza buna fereste primejdia...RazvanAug 1, 2008
   Re: [a] Re: paza buna fereste primejdia...Marian RADUAug 1, 2008


There are no comments for this message
Login or register to comment