Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Alpinet lists - alpinet2k

Bookmark and Share

From: Popa Horatiu <p...@yahoo.com>
Date: Mon, Sep 1, 2008, 10:40 am
Subject: Re: [a] Lacul Avrig a devenit un loc de popas placut si curat 01 09 08
Buna ziua

>--- On Mon, 9/1/08, Alfasoft <alfasoft@alphanet.ro> wrote:
>
>Remarcabil! Felicitari tuturor, de la initiatori la infaptuitori!
>Sa dea Domnul ca de-acu incolo la superbul L. Avrig sa nu mai poposeasca-n >veci mirlani poluatori & blasfemiatori ai naturii! Altfel, dupa vreo 2-3 >ani....o puteti lua (cu entuziasm si avint tineresc-patriotic) de la >capat.

Adevarul este ca am plecat la drum in 2005 cu aceasta indoiala in suflet, ca o sa muncim degeaba si la anul urmator sa fie la fel. Insa, spre bucuria noastra, in fostele gropi/gramezi "eliminate" in 2005 si apoi in 2007 nu s-a mai strans nimic. Doar in ceea care a fost inca acolo pana in august 2008.
Mai mult, dupa ce am stans gunoaiele din jurul lacului in 2007, am facut acelasi lucru si in 2008 si nu au fost mai mult de 2 saci de rafie de deseuri, fara sa fie compactate. Ceea ce pentru suprafata respectiva e aproape nimic mai ales ca multe dintre ele au fost imprastiate de vant din gramada ce era acolo.

Noi speram totusi ca daca turistii nu vad acele gramezi, nu mai lasa gunoaiele acolo. In zona ajung, in general, doar montaniarzi sau ciobanii, nu prea vin pantofarii pentru simplu motiv ca nu e usor sa ajungi acolo.

Ce ne face sa credem asta? In 2005 in timp ce caram la sacii grei pe pantele abrupte spre stana din V Avrigului, ne ajung o pereche de scotieni care veneau de la lac, intram in vorba, le spunem ce facem si ei nu mai stiu cum sa isi ceara scuze, inrositi pana in varful urechilor de rusine. Tocmai isi lasasera gunoaiele langa lac, pentru ca au crezul ca asa se face si vine cineva de la primarie sa le ridice:) Un panou cu "Evacuati-va deseurile corespunzator / Litter properly" poate nu ar strica acolo.
De asemenea niste belgieni cautau anul acesta emisarul lacului pentru a nu se spala in lac. Deoarece aceasta era secat era sa se spele in lac, insa cand le-am aratat paraiasul din partea de nord est (nu se varsa in lac) s-au spalat acolo bucurosi si cu sapun biodegradabil. La fel si ceilalti (polonezi, cehi, germani, romani - cei mai putini pe la Avrig in saptamana respectiva) carora le-am aratat paraul respectiv, putin ascuns privirilor, e adevarat. Singurii care au comentat au fost o familie din Tg Jiu, insa nici ei nu s-au spalat cu sapun pana la urma in lac.
Cu siguranta daca oamenii ar fi mai informati s-ar reduce impactul. Asta cere timp si cine sa faca astfel de actiuni (dublate de exemple bune - igienizari). Aici am intervenit noi;)

>Pe cind in Paring, la L. Calcescu (de ex)?
Curios, anul acesta finalizand la Avig, ne tot gandeam care sa fie urmatorul lac, si primul care ne-a venit firesc in minte a fost Calcescu.
Sa vedem cat o sa ne tina entuziasmul, muschii de la picioare si spate si buzunarele!:)

Cu urari de bine,
Horatiu.
The messages are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.


Links to the Mountain Guide:
Muntii LATORITEI  


A photo [Not found]

An article [Not found]

A trail
Complexul Turistic Tudor Petrimanu-Stina Petrimanu-Saua Pietrile-Virful Puru-Cotu Zanogutei-Saua Stefanu-Canton Casaria-Podul Stefanului-Obirsia Lotrului
Traseu: accesibil, dificil iarna (nerecomandat) Marcaj: bandă galbenă, triunghi roşu Durata: 6-8 ore



De la Petrimanu se poate ajunge la Obîrşia Lotrului pe mai multe trasee. Traseul pe care îl descriem în continuare parcurge în parte culmea principală a Munţilor Latoriţei oferind privelişti deosebite spre Munţii Lotrului, cît şi spre crestele Parîngului. Pînă în Şaua Pietrile traseul este comun cu cel precedent. Din Şaua Pietrile ne îndreptăm pe drumul carosabil de culme, Valea Măceşului - Ştefanu, marcat de asemenea cu bandă galbenă (marcaj efectuat rnai tîrziu, cînd s-a deschis traseul Petrimanu-Vidra, marcat cu cruce roşie), spre vest atacînd serpentinele de pe versantul estic al Vîrfului Puru. Şoseaua înconjoară vîrful pe la sud străbătînd pajişti de Rhododendron şi juniperus apoi străbate o întinsă platformă de eroziune de tip Borăscu situată la altitudinea de 2000 m, după care face o buclă spre sud ocolind Vîrful Zănoguţa, ce străjuieşte bazinul văii Zănoguţa, afluent al Latoriţei.

Sîntem la Cotu Zănoguţei (1844 m) şi de aici se deschide o largă panoramă asupra izvoarelor Latoriţei de vest şi Muntinului. In continuare, drumul se menţine pe curba de nivel la altitudinea de 1850 m pînă în Şaua Ştefanu. Depăşim bazinul pîrîului Coasta Bengîi şi la drum se racordează poteca ce urcă de la lacul Galbenu peste muchia Borcei (traseul nr. 13).

Admirînd peisajul blînd şi lunca largă a Laloriţei de vest, ajungem în curînd în Şaua Ştefanu (1915 m), importantă intersecţie de drumuri alpine. Aici şoseaua de culme pe care am venit se racordează la DN 67 C Novaci-Sebeş. Precizăm că ramificaţia drumurilor de munte se situează la cota de 1915 m, în timp ce şaua propriu-zisă se întîlneşte ceva mai la nord şi este mai joasă (1874 m alt.). Deoarece turiştii urmează de regulă şoselele de culme în acest sector, în lucrare vom folosi curent termenul de Şaua Ştefanu pentru intersecţia celor două drumuri de culme. Ne vom îndrepta mai întîi spre vest, apoi spre nord, coborînd treptat pe şoseaua ce se îndreaptă spre Obîrşia Lotrului. În acest sector ne vom opri îndelung privirea asupra căldărilor glaciare de la izvoarele Lotrului, îmbogăţindu-ne sufletul cu neasemuite frumuseţi.

Ajungînd în bazinul pîrîului Cărbunele, şoseaua face cîteva serpentine ce se pot scurta pe o poteca apoi trece prin faţa cantonului zoopastoral ,,Căşăria" şi pătrunde în pădurea de molid. Putem scurta serpentinele şoselei pe o potecă ce coboară direct pînă la podul Ştefanului. Traversăm Lotrul pe podul de lemn, apoi la prima intersecţie ne îndreptăm spre nord pe şosea urmărind cursul Lotrului prin luncile lui Rusalim pînă la Obîrşia Lotrului, cale de 4 km. Aproape de Obîrşia Lotrului putem admira sus pe culmea Mirăuţu o interesantă stîncă cu o formă ce aduce a chip uman profilat din stîncile muntelui, cu privirea îndreptată spre nord, rezultat în urma eroziunii diferenţiale.


 



There are no comments for this message
Login or register to comment