Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Alpinet lists - alpinet2k

Bookmark and Share

From: Cristiana Dumitru <d...@yahoo.co.uk>
Date: Tue, Sep 15, 2009, 11:54 am
Subject: Re: [a] Buila - Vanturarita
Buna ziua! Intai de toate, salutari celor din lista pe care i-am cunoscut si intalnit cu ocazia taberelor de constructie a refugiului din Curmatura Builei!

Referitor la portiunea de creasta dintre varful de 1885 m si Oale, in cele mai multe raspunsuri pe care le-a trimis Florin aici si pe site-ul parcului scrie clar: cine vrea sa intre in aceasta zona anunta pe cei de la parc si vor fi insotiti de un om care cunoaste zona. Nu neaparat cineva din administratie, ci poate fi un om de la Kogayon sau din voluntarii parcului. Ce va retine, oameni, sa anuntati? Numarul de telefon al lui Florin apare si pe site. E la indemana oricui.

Cat priveste Albu', vor fi montati stalpi. Din cate stiu chiar de la Florin, asa a ramas stabilit in urma unei discutii cu baietii de la Salvamont.
Culoarea marcajului e un deficit, intr-adevar, dar asta era marcajul vechi, care aparea pe hartile vechi (vezi Nae Popescu, Muntii Capatanii din 198...) si trebuia respectat ca sa fie evitate confuziile.

P. S. Nu am raspuns ca sa justific ceva din ce e in teren in Buila, ci doar sa aduc sau sa readuc in atentie informatii pe care cei care vin in Buila, mai ales pentru prima data, le ignora. Dati un semn doar, si noi vom incerca sa fim acolo.

Cristina Dumitru, Clubul de Turism Alpin Vanturarita (www.vanturarita.ro, vanturarita@yahoo.com)

http://pentruprieteniimei.blogspot.com/

--- On Tue, 15/9/09, andrei larisa <> wrote:


From: andrei larisa <>
Subject: [a] Buila - Vanturarita
To: alpinet2k@yahoogroups.com
Date: Tuesday, 15 September, 2009, 10: 32 AM






Buna ziua,

Citesc mai tirziu mesajul de mai jos, numai bine dupa ce m-am intors dintr-o tura stina Oale - Curmatura Oale - Vf. Vanturarita - Curmatura Builei - schitul Patrunsa. Daca-mi permiteti o parere personala, argumentul conservarii biodiversitatii nu trebuie extins pina la a neglija complet siguranta turistilor care doresc totusi sa viziteze aceasta zona, contribuind, cumva cu sila, la dezvoltarea ei economica. Inteleg si impartasesc dorinta administratorilor parcului de a nu transforma acest munte curat intr-un alt Bucegi, dar nu inteleg, de pilda, urmatoarele lucruri:

- de ce pe traseul Curmatura Builei - schitul Patrunsa, pe pantele inierbate ale muntelui Albu - traseu marcat cu punct galben aplicat pe pietre albe de calcar, acoperite de vegetatie si avind oricum pete galbene de licheni pe ele - nu exista macar UN marcaj pe stilp (macar in punctul in care traseul paraseste curba de nivel si coboara spre padure), si de ce marcajul existent, cum spuneam... de o culoare destul de nefericit aleasa, nu a mai fost improspatat de zeci de ani;

- de ce la refugiul din Curmatura Builei nu exista un indicator "spre izvor: x minute", astfel incit sa stie si turistii nerezidenti ca izvorul cel mai apropiat se afla la 5 minute pe traseul CA spre stinga, cum veneam de pe Vanturarita (obositi si fara apa, ultima sursa de apa fiind tocmai la stina Oale), si nu la o jumatate de ora coborire spre dreapta, la stinele parasite, cum ne-a spus cineva de la administratia parcului, contactat telefonic;

- de ce stilpii indicatori, cei foarte putini, am numarat doi-trei... sint din lemn nevopsit, asa incit se confunda cu peisajul, neindicind practic nimic;

- de ce pe traseul Curmatura Oale - Vf. Vanturarita exista in poiana de dinaintea schimbarii de directie prin jnepeni spre stinca, un marcaj aplicat pe piatra in directia OPUSA deplasarii si indicind cu sageata in jos si la dreapta... fiind pus acolo parca inadins ca sa-i incurce pe turistii incapatinati sa ajunga totusi undeva, odata plecati pe acest traseu, nu atit greu cit neglijat...

... Si exemplele ar putea continua.

Ca sa sintetizez, eu cred ca daca intrarea pe un traseu nu este explicit interzisa, atunci trebuie facut un minim de efort ca sa se asigure totusi iesirea din traseu a celor care il abordeaza. Altfel... va creste numarul crucilor pe acest munte, si nu stiu daca asta inseamna "conservarea biodiversitatii".

... Si o rugaminte personala pt. dl. Stoican: am putea primi prin posta, cu plata ramburs, ghidul editat de dvs., pe care nu l-am putut gasi la magazinele Sport Virus?

Multumiri anticipate,
Larisa Andrei, Brasov
The messages are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.

Other messages in the same thread:
SubiectAutorData
 [a] Buila - Vanturaritaandrei larisaSep 15, 2009
   Re: [a] Buila - Vanturaritageorge secareanuSep 15, 2009
   Re: [a] Buila - VanturaritaCristiana DumitruSep 15, 2009
   Re: [a] Buila - VanturaritaFlorin StoicanSep 15, 2009
   Re: [a] Buila - VanturaritaTeodorescu MihailSep 15, 2009
     Re: [a] Buila - Vanturarita (fost)...Alin Ciprian CiulaSep 17, 2009
       RE: [a] Buila - Vanturarita (fost)...Adrian GlavanSep 22, 2009
     Re: [a] Buila - Vanturarita -> LatoritaRazvan VMSep 17, 2009


There are no comments for this message
Login or register to comment