Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Alpinet lists - alpinet2k

Bookmark and Share

From: somogyi dia <d...@yahoo.com>
Date: Mon, Nov 16, 2009, 5:14 pm
Subject: Re: [a] Coco Popescu -fascinatie sau compatimire
In urma cu o buna perioada de timp faceam si eu parte categoria celor fascinati de performantele si realizarile lui Coco. Am intalnit-o pe pustoaica in Bucegi, o priveam cu admiratie cat era de sprintena si agila, apoi la popasul cu belvedere asupra Peretelui Vaii Albe, i-am zarit ochii, scrutatori, curajosi, dar tristi!
Am inceput sa citesc articolele in care ii erau descrise reusitele (aparente, nu si consecintele pe termen lung), eram uimita cum un trup feminin aparent puternic si totusi fragil este capabil de asemenea eforturi sustinute! Apoi, fiidca desi eram fascinata totusi ceva mi se parea ca scartaie, am inceput sa ma interesez despre evolutia ei, sa cer parerile unor persoane care cunosc cazul ei, care au cunoscut-o pe Coco eventual. Persoane care -parinti sau nu, pe langa experienta unor montaniarzi cu experienta sunt prin natura statutului socio-profesional, doctori, psihologi, avocati, juristi, antrenori sportivi, etc.
Am citit si reanalizat situatia ei...si-am inceput sa simt tot mai puternic sentimentul de mila! Mila si frica pentru ce s-ar putea sa devina sau nu... acest COPIL!

Domnule Popescu, am crescut si eu intr-o familie cu parinti care iubeau muntele, nu stiam sa umblu iar ei, in ranite modificate/ajustate in casa...ma carau in spate pe mine si fratele meu pe poteci de munte...la aer curat! Mi-a fost insuflata de micuta dragostea si mai ales respectul fata de Munte, si pe parcursul intregii copilarii si adolescente am inbinat activitatile specifice varstei (cred eu intr-un mod extraordinar de placut) cu mersul pe Munte, alaturi de profesori geografi, cluburi de munte, salvamontisti. Studentia mi-a fost de asemenea binecuvantata de existenta unui Club de munte clujean, in care am avut oportunitatea sa-mi hranesc pasiunea, insa nu fortat!!! Am fost incurajata, eventual indrumata, am reusit sa cunosc Muntele si sa dezvolt apoi prietenii si relatii puternice cu oameni care impartasesc aceasta pasiune, si-am gasit in acest grup o adevarata familie!
Stati linistit, nu intentionez etalarea talentului literar, asa cum subtil ati atacat-o pe Dna Claudia Szabo, nici ca pregatire nu sunt orientata in aceasta directie!

Ideea de baza e urmatoare: intamplator impartasesc cateva puncte comune cu micuta COCO: sunt fata si fiica, am fost crescuta in spiritul muntelui, cand am crescut am fost indrumata si incurajata de oameni calificati si cu o experienta imensa pe munte...
Am urcat si eu, desi incomparabil cu ea... munti din tara si din Alpi,(si incerc sa fiu pe munte cat mai mult posibil) stiu cum e sa depui efort si la 40 grade si la -20! Dar NU la 12-14 ani! Eu nu am nici o secunda pretentia ca ma compar cu experienat ei montana, dar credeti-ma dle Popescu, NICI NU VREAU!
Din fericire nu am si alte puncte comune ca de exemplu calvarul si tensiunile fizice + psihice la care e expusa si supusa (traume la nivel cognitiv comportamnetal, traume fizice pe termen lung, traume emotionale, care probabil ca habar nu aveti in ce pot sa degenereze ulterior!)
Da, e o simpla perspectiva subiectiva...probabil zambiti scarbit in fata unui email care nu va satisface orgoliul de cuceritor! Dar e o perspectiva din prisma unei femei care incerca- prin natura catorva asemanari bazice cu Coco sa empatieze cu situatia ei... Si sunt din ce in ce mai stupefiata si ingrozita!
Individual vad ca va pricepeti sa contracarati cu argumente fiecare email pe aceasta lista (ati devenit activ de curand si constat ca singurul obiectiv e acela de a-i face fiicei dumneavoastra propaganda). Poate ar fi bine totusi sa va uitati putin la varietatea raspunsurilor care solidarizeaza cu ideea ca soarta lui Coco este ingrijoratoate, si chiar daca aici isi poate da cu parerea oricine, dumneavoastra ati beneficiat de timpul si bunavointa unor persoane ocupate, primind raspunsuri si din partea unor persoane care au experienta Muntelui pe care il venereaza, nu neaparat cuceresc!
De exemplu unul din cei care au binevoit sa va ridice semne de intrebare, este culmea, o persoana care imparte de asemenea cateva similaritati cu Coco! De copil a fost dus pe munte, a iubit de mic branele din Bucegi si tainele Pietrei Craiului, a fost crescut intr-o familie in care i s-a insuflat extrem de puternicul sentiment de respect si dragoste pentru munte! A fost sustinut de catre un parinte care va asigur ca are experienta unui montaniard roman care ne face pe multi de pe aceasta lista (si nu numai) sa plecam palaria in fata sa si sa ne simtim privilegianti cand il avem alaturi! Dar din cate stiu eu niciodata ca si copil nu a experientiat riscurile si tensiunea pe care le traieste Coco. Copilul de atunci, azi adultul care v-a raspuns judecand situatia prin prisma doctorului, al experintei de salvamontist, al presendintelui unui club de munte, al avocatului, al OMULUI...care este astazi si parinte! E doar un exemplu, si altii (pe care n-am avut
placerea sa-i cunosc inca) au ridicat niste semnale de alarma!
Coco nu are acces la aceste raspunsuri, fiindca invata...mai face si asta! Regret! Daca pretindeti ca ceea ce faceti e cu adevarat spre binele si viitorul ei, v-as sugera cu respect sa: adunati TOATE mailurile cu acest topic intr-o dupa-amiaza, sa i le prezentati si fiicei dumneavoastra (care pretindeti ca isi doreste tot ceea ce face), sa va uitati mult mai atent in ochii copilei, sa lasati medaliile din jur si sa incercati sa ii ajungeti la suflet! Asigurati-va ca va cunoasteti copilul...ca nu tanjeste copilaria de care ati privat-o, asigurati-va ca ea cunoaste toate riscurile efective la care ati supus-o si consecintele de care se va izbi pe viitor! Asigurati-va discutant extrem de serios cu ea, ca cu toate acestea, EA si nu dumneavoastra isi doreste sa continue in acest ritm!
Apoi...indiferent de rezultat, analizati-va inca o data pe dumeavostra ca parinte... ca om!

Fara sa urmaresc sa va jignesc macar o clipa...ci doar sa va ridic cateva semne de intrebare grave... alaturi de profunda mila si ingrijorare fata de Coco,
Dia Somogyi.
The messages are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.


Links to the Mountain Guide:
Muntii PIATRA CRAIULUI - Casa de Vanatoare Piatra Craiului  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Cabana Garofita Pietrei Craiului  
Muntii BUCEGI - Ref. Salvamont  
Muntii BUCEGI - Muchia Pietrei Arse  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Podul La Riul Mare Spre Magura  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Valea Pietrelor  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Curmatura Pietrei Craiului  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Brina Caprelor (Craiului)  
Muntii BUCEGI  
Muntii PIATRA CRAIULUI  
Muntii ANINEI si Munceii DOGNECEI  


There are no comments for this message
Login or register to comment