Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Alpinet lists - alpinet2k

Bookmark and Share

From: Adrian Badea <a...@yahoo.com>
Date: Fri, Jan 29, 2010, 12:24 pm
Subject: [a] [OT]Ciucas si Rhododendron
Buna ziua!

In timpul pregatirilor pentru un weekend de iarna in muntii Ciucas, citesc in ghidul din colectia Muntii Nostri, scris de Maria Rodica Niculescu: "Zona cu Rhododendron din Muntii Ciucas, situata in zona de intalnire a potecii ce urca pe Muntele Rosu cu cea care vine de pe Culmea Gropsoarele, pune sub ocrotire o suprafata de 2 ha cu smirdar (Rhododendron kotschyi), planta ocrotita, declarata monument al naturii."

Pana in anul 2009 nu am reusit sa ajung pe potecile din Ciucas in timpul infloririi acestei plante. Acum regret experienta. De ce? Turisti si localnici munceau cot la cot la defrisarea tufelor. Zeci de oameni cu sacosa, cu rucsacul, cu coronite si buchetele impanzeau zona.

Sa ne documentam un pic. Deschid cartea excelenta a lui Vasile Ciocarlan: Flora ilustrata a Romaniei. Ce aflam de aici? Rhododendron myrtifolium (sinonim al lui R. kotschyi) este un arbust ce are o inaltime de 10 - 50 cm, inflorire in lunile iunie-iulie, intalnit in etajul subalpin si alpin; pajisti pe soluri scheletice, specie oligotrofa, mezofita, moderat-puternic acidofila. Raspandire: Muntii Carpati, Balcani. Toate bune si frumoase, dar de ce este exploatata asa de brutal? De ce este rupta? Raspunsurile celor in cauza au variat de la: "Ete, asa, ca e frumoasa!" pana la "Nu am rupt-o eu, asa am gasit-o!". Ciudat, dar sa gasesti un rucsac plin ochi cu ramuri de rododendron?

In cautarile mele deschid cartea "Universul plantelor" scrisa de Constantin Parvu. Ni se descrie planta (vezi mai sus), dar si utilizarile terapeutice. In primul rand, "Planta este toxica. [...] greata, colici abdominale, afectiuni ale sistemului nervos central, stop respirator". Atunci de ce este culeasa (revin obsesiv la intrebare)? Pentru ca: "Frunzele contin principii active cu actiune narcotica, diaforetica, afrodisiaca. [...] actionand ca un somnifer, amplifica erotismul si trairile lui. Florile contin principii active care actioneaza antitusiv si antihemoragic. [...] Florile sunt culese de sateni si utilizate la prepararea dulcetii." Aha, acum am ajuns undeva. In carte ni se mai spune si ca "radacinile intretesute puternic impiedica erodarea solului", irelevant aspect pentru hoardele salbatice de smulgatori/culegatori.

M-am lungit la vorba, dar lipsa oricarei informatii la fata locului despre aceasta planta ocrotita este in defavoarea ei. Cati dintre cei care o smulg din radacina stiu ca nu e o tufa oarecare anuala, ci un arbust care creste destul de incet? Pe cati i-ar interesa? Cati dintre sateni mai recolteaza acest "minunat component al peisajului alpin" cu simtul raspunderii si rup doar florile? Chiar si asa, o planta care se inmulteste mai ales prin seminte (dar si, adevarat, prin marcotaj) sufera enorm in urma abuzului. Ce s-ar putea face ca sa mai avem un Munte cu adevarat Rosu si in anii care vin? Si mai ales cine ar putea sa opreasca aceste hoarde culegatoare? Educatia, simtul civic educat de amenzi usturatoare?


Adrian Badea
The messages are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.


Links to the Mountain Guide:
Muntii CIUCAS - Saua Gropsoarele  
Muntii CIUCAS - Valea Gropsoara  
Muntii CIUCAS - Cabana Ciucas  
Muntii CIUCAS - Saua Ciucas  
Muntii CIUCAS - Varful Gropsoarele  
Muntii CIUCAS - Varful Ciucas  
Muntii CIUCAS  
Muntii ANINEI si Munceii DOGNECEI  


There are no comments for this message
Login or register to comment