Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Alpinet lists - alpinet2k

Bookmark and Share

From: Barbuceanu, Alexandru <a...@rompetrol.com>
Date: Wed, Jul 14, 2010, 5:56 pm
Subject: [a] RT: Mehedinti si Cernei
Am reusit sa ajung prin Baile Herculane de unde am facut cateva trasee:
1. Cheile Corcoaia - foarte scurte si spectaculoase
2. Cheile Tasnei - Moara Dracilor - Stana din Bechet (cred). Intrarea in chei se face exact pe langa Pensiunea Dumbrava. Cheile sunt foarte frumoase. Moara este inca folosita/functionala. Nu porniti moara sa rasneasca in gol ca se strica/sparge piatra. La stana se intampla pe langa cele obisnuite si o mica afacere:) adica este 15RON portia de mamaliga cu trei feluri de branza. Nu poti manca toata portia - mai bine o portia la doi oameni. Am stat la povesti cu bacita Maria. I-am lasat niste fructe ce aveam pe la mine. Mai sus de stana am dibuit un marcaj BandaRosie am trecut de "scarita" (parca asa ii spune treptei stancoase ce trebuie catarata). Marcajul este vizibil si se continua pana intr-o poiana mare (poate ma ajuta cineva cu numele ei ca nu-l stiu) unde se termina brusc. Tendinta este sa o iei la vale prin fagete ceea ce inseamna ca ajungi dupa ceva ore bune in Isverna. Totusi exista posibilitatea de a continua spre Vf. Pietrele Albe urmand marcajul de limita de rezervatie (patrat rosu in chenar alb) dar este destul de sporadic si sters. Se pierde mult timp cu inaintarea prin padurea de fag, neaparat cu busola si harta. Am decis intoarcerea pe acelasi traseu pe la stana ca sa nu ne prinda noaptea bajbaind prin paduri. Mi-a placut foarte mult traseul dar am luat decizia inteleapta pentru grup si mi-am infranat dorinta de explorare. La stana am intrebat si am aflat ca ar fi trebuit sa dibuim o alta poteca dupa "scarita" la stanga ca sa ajungem mai usor pe Vf. Pietrele Albe. Marcajul BulinaGalbena (trecut pe toate hartile cu Mehedinti) nu mai exista in teren. Poate doar cei experimentati si dornici de balaureala sa dibuiasca poteca ce trece pe sub creasta prin poieni minunate. Marcajul de la stana pana in Balta Cerbului este refacut (nu imi aduc minte exact, parca e TriunghiAlbastru). Nu mai poti pierde poteca (cum am inteles ca se intampla des).
3. Cascada Vanturatoare - urcus abrupt sustinut de aproximativ 1h din drum de la podul peste Cerna aflat la cca 2km in aval de Pensiunea Dumbrava. Cascada este superba. Traseul trece pe sub cascada si se continua spre Vf. Cicilovete. Trebuie atentie la cel putin doua schimbari de directie ale traseului care nu sunt semnalizate. Cautati cu atentie urmatorul semn (Cruce Rosie) pentru ca exista dar este foarte rar si poteca nu este asa evidenta in anumite locuri. Timpul prost cu ceata si ploaie ne-a intors din traseu pana sa ajungem in varf. Ramane pe alta data. Am mancat cate o supa de pui la Dumbrava - 8RON portia. Am vazut si fotografiat o vipera cu corn chiar in traseu sub cascada.
http://www.youtube.com/watch? v=CEVJUhcVBgA
4. Urmatoarea tinta - Vf. Domogledul Mare. Timpul se anuta frumos si alegem o varianta lunga de traseu. Urcam pe valea Feregari (cea care se vede in dreptul Liceului) ajungem in Poiana lui Mos Brozba unde ne alimentam cu cirese. Mult timp il pomenim in gand pe Mos Brozba ca tare bune au fost ciresele. Cativa pruni sunt prabusiti sub greutatea rodului din acest an. Coliba este ruine. Traseul mai pune ceva probleme prin cazaturile masive de arbori ce sunt pana in saua care face trecere spre Poiana Musuroane (sau Musuroaie). Doamne, ce frumoasa e si poiana asta. Apoi in sus pe varf urcus sustinut, poteca destul de clara (TriunghiRosu). Coborarea am facut-o spre Baile Herculane pe Cararea Pisicii - Crucea Alba. Am intrat si in Pestera Sub Sarban - frumoasa (ici colo se vad urmele vandalismului - ce-or fi avand cu formatiunile din pestera???). Varianta mai scurta de coborare din Musuroane in Baile Herculane era chiar pe firul vaii Jelarau. Am preferat incantatoarea Carare a Pisicii:).
5. Vf Arjana. Am parasit cu masina Baile Herculane si prin Plugova - Globurau - Bogaltin am reusit sa ajung pana in Valea Lunga. De la Bogaltin la Valea Lunga drumul are portiuni foarte rele. Numai tractoare, carute, calare sau pe jos si probabil cu ceva curaj cu batrana Dacia Berlina se ajunge pe acolo. Sau cu 4x4. Atentie ca in Atlasul Rutier e figurat drum pana in Poiana Lunga prin Cornereva - Dolina ceea ce nu mai e de actualitate aceasta varianta fiind cea mai rea. Am inteles ca mai e una mai scurta prin Valea Bolvasnita. Am ajuns pe seara langa o casa locuita (multe sunt nelocuite) unde un caine narodos (sau javros - dupa spusele stapanei casei care de-abea il putea strunii) ne-a tinut la respect minute in sir pana am reusit sa-l mai domolesc cu bucatele de paine de am putut sa ne miscam un pic sa punem cortul. Am primit lapte si branza la schimb cu pepene si dulciuri. Arjana avea caciulita de seara (a se citi de nori) si nu-I putea ghicii formele. A fost cea mai frumoasa/linistita noapte la cort din aceasta iesire. Dimineata (senin) atacam varful cu inima batand de emotiile peisajor ireale parca. Dam si de marcajul de creasta (BandaRosie). Portiunea finala de creasta e chiar spectaculaosa cu hau in stanga si in dreapta. Ajungem pe varf si suntem mai aproape de cerul pe care incep sa se stranga ceva norisori. Godeanu e incruntat deja. Bate un vant rece dinspre el care ne goneste de pe varf undeva mai jos la loc mai ferit unde mancam cu pofta. Continuam creasta inierbata si pe alocuri cu lespezi. Aici am vazut pentru prima oara intr-o poiana multe ciuperci dispuse in linie pe vreo 20m. Unele erau mari de nu le puteai cuprinde cu palma. Nu am vazut nici o vipera, dar am vazut o vulpe ce s-a ascuns repede in cotloane numai de ea stiute. Si acum dupa atatea zile mi-a ramas pe retina frumoasa Arjana!
http://www.youtube.com/watch? v=xCjqszyQ_Oc

PS1: Ca bonus la intoarcere am trecut pe la Manastirea Prislop (la 13 km de Hateg) unde este inmormantat Arsenie Boca si trecerea muntilor din Transilvania in Tara Romaneasca pe Transfagarasan. La Balea Lac am ajuns pe la 21: 00 numai bine sa prind ultimele sclipiri rosiatice ale asfintitului. Erau ceva corturi si ceva petice de zapada. Portiunea de coborare din Arges a mai fost peticita dar tot "rea" este.
PS2: La Baile Herculane, in pensiunea unde ne-am cazat am vazut un scorpion care nu prea avea chef de sesiuni foto si in pozitia de aparare pe care o avea ar fi incaput intr-o cutie de chibrituri
The messages are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.


Links to the Mountain Guide:
Muntii MEHEDINTI - Satul Godeanu  
Muntii MEHEDINTI - Satul Godeanu  
Muntii MEHEDINTI - Cheile Tasnei  
Muntii MEHEDINTI - Varful Domogled  
Muntii MEHEDINTI - Crucea Ghizelei (dn 67d)  
Muntii MEHEDINTI - Varful Poiana Balta Cerbului  
Muntii MEHEDINTI - Valea Tasnei  
Muntii MEHEDINTI - Poienile Porcului  
Muntii MEHEDINTI - Podul Natural Ponoarele  
Muntii MEHEDINTI - Comuna Balta  
Muntii MEHEDINTI - Valea Feregari  
Muntii MEHEDINTI - Balta Cerbului  
Muntii MEHEDINTI - Valea Cernei  
Muntii MEHEDINTI - Baile Herculane (Piata Hercules)  
Muntii MEHEDINTI - Varful Pietrele Albe  
Muntii MEHEDINTI - Varful Poiana Mica  
Muntii CERNEI - Cascada Vanturatoarea  
Muntii CERNEI - Satul Bolvasnita  
Muntii CERNEI - Valea Bolvasnita  
Muntii CERNEI - Gura Vaii Vanturatoarea (DN 67D)  
Muntii CERNEI - Podul Tasnei (DN 67D)  
Muntii CERNEI - Cerna Sat  
Muntii CERNEI - Baile Herculane (CFR)  
Muntii CERNEI - Varful Cicilovete  
Muntii CERNEI - Varful Arjana  
Muntii CERNEI - Mt. Pietrele Albe  
Muntii GODEANU - Stana Borascu  
Muntii GODEANU - Lacul Godeanu  
Muntii GODEANU - Ciucevele Cernei  
Muntii GODEANU - Varful Godeanu  
Muntii GODEANU - Izvoarele Cernei  
Muntii GODEANU - Stana Bulzu  
Muntii GODEANU - Stana lui Iancu  
Muntii GODEANU - Sub Varful Godeanu  
Muntii MEHEDINTI  
Muntii CERNEI  
Muntii GODEANU  
Muntii ALMAJULUI si LOCVEI  


There are no comments for this message
Login or register to comment