Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Alpinet lists - alpinet2k

Bookmark and Share

From: leslie fucsko <l...@yahoo.fr>
Date: Sat, Feb 25, 2012, 1:09 am
Subject: [a] BICAZ 2012
Dupa o tentativa pe 4/5ianuarie 2012, un traseu nou a fost deschis intre 15 si 21 februarie 2012 in cheile Bicazului pe peretele Bardosului. Traseul reia o linie inceputa in anii 1983/84 de catre Viorel Boboc, Mircea Opris si altii(din cate am aflat eu). Premiera a fost abandonata din motive tehnice si politice... V. Boboc a fugit din Romania iar ceilalti nu au mai dorit sa continua linia inceputa. Partea deschisa de ei care s-a oprit sub un enorm tavan in dreapta traseului Surplomba de la Gatul Iadului nu a fost vizitata de nimeni de atunci. 80 de pitoane au fost lasate de echipa lor in a treia lungime si o carabiniera de titan pt rapel...pitoanele sunt depozitate la Salvamont Gheorgheni, in cazul in care proprietarii au dorinta de a le recupera....iar carabiniera ruseasca face parte din arsenalul meu de material si nu este recuperabila...

Traseul a fost deschis in 7 zile cu 6 nopti in perete in stil big wall capsula (fara legatura cu solul sau cu o oarecare echipa de sustinere). Un minimum de material a fost lasat in perete, 1 sau 2 gujoane in regrupari (fara urechi) si un gujon de 8mm(singurul in tot traseul!) in a sasea lungime + un piton universal tot in a sasea lungime. Materialul necesar: 1 set de friends(1 buc nr 4!), 1 set de offset, 1 set metolius rocks, 1 set de totem cam, 2 seturi de aliens, 20 de sky hooks, 37 pitoane variate(16 lame, 4 micro lame, 10 pitoane U, 5 lost arrows, 2 bird beaks), urechi de 8 si 10mm pt regrupari, 2 corzi si portaledge obligatoriu, traseul fiind suprplombant pe aproape toata lungimea ei si nu exista nici un fel de brana pt bivuacuri. Traseul comporta pasaje de escalada libera 6a/6a+ si lungimi de A1/A2/A3 si doua lungimi cu pasaje de artificial de A4/A4+. Ultimele 2 lungimi in condiitile actuale de iarna au fost acoperite de zapada si gheata si au
fost catarate la mixt M4/M5.
Cotatile asteapta confirmatile repetitorilor bineinteles si sunt date numai ca idee informativa si subiectiva!
ZEITGEIST(Spiritul timpului / L'esprit du temps / Korszellem) este un traseu de 11 lungimi de coarda si aproximativ 420m de lungime de escalada care taie peretele surplombant de la dreapta la stanga, incepand langa Finala 67 si iese pe ultimele metri al traseului Armata. Urmarand o linie de fisuri, placi si gauri improbabile traseul trece printr-un tavan in a cincea lungime si pe urma inca doua tavane succesive in a opta lungime. Retrageara este problematica dar nu imposibila... Unele pasaje sunt foarte angajate cu potential de cadere importanta. Roca este de calitate variabila dar in general fragila si foarte murdara/prafoasa. Dealungul traseului am gasit in mai multe locuri urme de tentative(din rapel???) diverse in toate directile unde se gasea o fisura demn de acest nume.

Un mare si calduros mersi echipei Salvamont din Gheorgheni care ne-au gazduit dealungul timpului petrecut in zona Bicazului si care ne-au scutit de o zi de portaj suplimentar de material dupa ce am iesit din traseu in mijlocul noptii de 21 februarie.

Cheile Bicazului a fost foarte calm tot timpul in care am stat in zona...nici o echipa pt o hivernala demn de acest nume... Localnicii ne-au asigurat ca iarna asta a fost exceptionala si pt ei...dar si pt noi!

Emil Camerzan & Leslie Fucsko
The messages are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.


Links to the Mountain Guide:
Muntii GURGHIU  
Muntii HASMAS  
Muntii HASMAS - Piatra Bardosului  
Muntii HASMAS - Cheile Bicazului  
Muntii HASMAS - Cabana Cheile Bicazului  


Comments
By Leslie Fucsko - submitted on Fri, Aug 3, 2012, 12:29 pm
Salutari,



Multumesc pt felicitari. Din pacate numai acuma am gasit articolul preluat de Alpinet.

Zeitgeist a fost o aventura faina care mi-a lasat impresii si amintiri profunde. In afara de partea tehnica al traseului, pt mine aceasta ascensiune a avut si un "gust" de retur in anii 80 cand a fost inceputa linia si cand eu veneam sa fug din tara...amintiri din copilarie...

Apropo de materialul utilizat: arsenalul de material necesar pt Zeitgeist nu are nimic special si se gaseste in orice magazin specializat serios din Europa. Multi "alpinisti simpli" din romania au masini mult mai scumpe ca masina mea... Totul depinde de investitie si de motivatia personala.

leslie
By Ciprian Constantineanu - submitted on Fri, Mar 2, 2012, 11:35 am
salutare...

aici gasiti o fotografie surprinsa cu cei doi temerari in perete:



http://www.facebook.com/photo.php?fbid=274031269333116&set=a.274018902667686.58882.100001787342640&type=3&theater



felicitari!
By cătălin pobega - submitted on Wed, Feb 29, 2012, 5:58 pm
Subscriu intru totul la comentariul lui Sorin N.

Chiar ma uitam pe net la cum arata pitoanele alea folosite de voi. M-am poticnit la "bird beaks", imi da imagini cu papagali...:)



A nu se interpreta ca doar echipamentul asta SF e ceea ce lipseste. Mai trebe sa stii sa il si folosesti in echipa si sa ai curajul necesar, roca fiind friabila, asa cum ati spus.



Voi ati dovedit insa ca se poate. Si totul facut cu etica inalta. Sincere Felicitari!



Cata Pobega
By sorin nichiforiuc - submitted on Wed, Feb 29, 2012, 9:41 am
Salutare,

Stiu ca ati cotat bine traseul vostru avand in vedere ca si urechile de la gujoane le-ati recuperat(ati uitat de precizat la capitolul material necesar:cheie de 13 si de 17 pentru gujoane:). Si un asa arsenal de echipament cum e enumerat in articol nici pe internet nu se gasesc poze cu asa ceva, apoi un simplu alpinist din romania sa-si permita....:-((sper sa fie repetat in urmatorii 15 ani)



In orice caz felicitari pentru traseu.

Sorin Nichiforiuc
Comments for this message
Login or register to comment