Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Alpinet lists - alpinet2k

Bookmark and Share

From: Marian Anghel <m...@yahoo.com>
Date: Sat, Aug 3, 2013, 1:30 pm
Subject: [a] Re: poteci betonate - avize Salvamont si altele asemenea...
In costila@yahoogroups.com, Cornel Sain <sain_cornel@...> wrote:
>
> ca sa-k citez pe Bogdan Dudau, spunea la un moment dat intr-un cadru oarecare despre care nu vreau sa vorbesc maimulte, federatia romana este interesata exclusiv si promoveaza exclusiv actiuni si persoane care au legatura cu performanta.restul nu comporta interes. Mai departe No Comment.


Salutare,

FRAE este o federatie sportiva, organizata conform legii sportului.

Este normal sa se ocupe de activitatile sportive-competionale.
De aceea este afiliata la Federatia de Catarare Competionala (IFSC) si nu mai este la UIAA (unde in mare parte este vorba doar de alpinism, drumetie si catarare non competitie).

Anormal este existenta in continuare a cuvantului "alpinism" in denumirea FRAE (anormal din momentul in care alpinismul a incetat sa mai fie competional in Romania, adica din 1996 parca).

Este clar ca daca FRAE se ocupa doar de competitii, trebuie sa existe altceva care sa se ocupe de activitatile montane non competitie.

Aceasta munca revine obligatoriu asociatiei care este afiliata UIAA, respectiv CAR-ul.

Insa, CAR-ul nu a avut niciodata in gestiune vreo activitate nationala, nici in perioada interbelica (cand era doar un mic club bucurestean) si cu atat mai putin dupa 89. Nu stie ce sa faca, cum sa faca, nu are nici o strategie si nici experienta.
Prin afilierea la UIAA, CAR-ul s-a inhamat la o munca pentru care nu a fost pregatit deloc.

Un club cu caracter mult mai national a fost SKV-ul interbelic (peste 6.000 de membri si aprox. 50 de cabane in gestiune), care a capatat o mare experienta organizatorica in cei aproape 70 de ani de functionare.
Dar acesta a refuzat sa reprezinte Romania la UIAA in 1934 (cand a participat la infiintarea uniunii), deoarece se considera doar un club regional (transilvanean). Desi, cand a fost desfiintat in 1948, avea multe sectiuni si in afara Ardealului.


SKV-ul actual, din cate stiu, nu depaseste statutul de club local (Sibiu, Brasov).

CAR-ul in forma actuala de organizare (pe care o consider arhaica si non-productiva), este total depasit de propriile probleme interne. Nici vorba sa mai fie capabil sa organizeze ceva la nivel national.

Campionatul de gheata de la Busteni, realizat cu mari sacrificii umane, financiare si mult orgoliu, este exceptia care confirma regula!

Cat timp nimeni nu reprezinta/apara interesele alpinistilor/cataratorilor/ drumetilor/schiorilor de tura romani, in fata autoritatilor, noi toti vom fi calcati in picioare si desconsiderati de cei care toarna asfalt pe platoul Bucegilor si prin Baiului, de cei cu 4x4, enduro, ATV si gratare... de primari nesimtiti etc.

In rest, doar vorbarie virtuala pe internet.

Marian ANGHEL
=====================================
ghid montan/mountain guide
www.rucksack.ro
0745.33.50.25
The messages are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.


Links to the Mountain Guide:
Muntii MUNTELE MARE  


There are no comments for this message
Login or register to comment