Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Alpinet lists - alpinet2k

Bookmark and Share

From: partheniu cezar <c...@yahoo.com>
Date: Tue, Apr 1, 2014, 3:47 pm
Subject: [a] Gropsoarele si Zaganu cu ale lor chei 29-30.03.2014
M-am hotarat foarte tarziu vineri seara sa mai incerc zapada din Ciucas. Se lupta cu brandusele la temperaturi aproape de zero (noaptea putine sub, ziua putine peste)!

Sambata dimineata ajung singur (nu am mai anuntat ca plec) la 9.00 in Cheia. Pasii ma poarta mai intai pe valea Gropsoarelor (PA) si ajung apoi prin padure (marcaje bune pe care nu mai mersesem pana acum) la Muntele Rosu. Is doar in trecere si cobor pe PR pe un fir de parau pe care nu il mai tineam minte (o singura data am mai fost pe aici) spre Valea Berii. Aici nu e nici un indicator sa stii pe unde merge PR! La DN ma intalnesc cu Ioana si Mihai (sacelenii cu care ma intalnisem la inceput de noiembrie la Pestera de Gheata). Dupa un dus-intors pana la Drumul Babesului (pe unde merge BA dintre Cheia si pasul Bratocea prin padure pe langa sosea) ii ghidez sa intre pe PR. Eu urc pe drumul de pe valea Berii timp de o ora si jumatate pana la cabana Ciucas. Cartofi prajiti, ceai cu ghimbir si lamaie, apa, pauza relaxanta si mai departe! Intr-o ora sunt la Muntele Rosu (BG) si printre branduse urce pe TR pe Muntele Rosu pana la Rascruce (maine pe GPS voi vedea ca potecile formeaza aici o cruce perfecta!) Mi-am depasit planul gandit pentru doua zile! E tarziu si imi grabesc putin pasul pana pe Gropsoare (CR). Vad zapada pe pantele vestice ale Zaganului. De n-oi putea trece, fac cale-ntoarsa! Cu grija trec fiecare panta pe pasi semi-inghetati (cablul e descoperit!) si la 17.00 incep coborarea pe TA (pana la 1400m pe limba de zapada de pe fir) pana la Poiana Stanii (doua ore de coborare).

Vad fum (nu iese fum fara foc) la o casa si voi avea parte de povesti, apa si montare de cort langa casa cu pricina. Oameni faini (Nicu, sotia lui si Alma, catelusa jucausa si rontaitoare de un an si ceva)! Dimineata (a fost minima de -4.5 grade peste noapte) nu am graba, povestim, imi pregatesc masa, ma mai joc cu Alma si abia la 12.00 (pe ora noua!) pornesc la drum fiind nevoit: D sa primesc un borcan de dulceata de capsuni. Oameni foarte faini! Multumiri!

Urc in 20 de minute pe TA pana la intersectia Paraului Sterp cu Paraul Alb si fac dreapta prin Cheile Paraului Alb. Pe harti apare marcaj TA, de fapt nu au fost niciodata marcate si sus la Rascruce apare un indicator cu TG! Cheile sunt salbatice si scurte, au ceva zapada si sunt intrerupte pe alocuri de valea larga uscata. Continui pe firul ingust de zapada (dau chiote din cand in cand fiindca mi s-a tot spus ca e ursarie aici), ocolesc singura saritoare de circa 2 metri inaltime, urc prin alte zone inguste su apoi pe fir pana pe la 1650 m. Prin pajisti cu branduse, arbusti pitici, limbi de zapada semi-inghetate, vant rece si mini-cornise ajung la 14.20 sus la Rascruce. Fac dreapta (nord) spre saua Gropsoare si apoi pe CR/BR ajung la 15.00 in saua Chirusca. Unire cu traseele de saptamana trecuta! Revin inapoi la Rascruce in 40 de minute si in 15 minute sunt pe Gropsoare (15.55). La drum pe unde am fost ieri pe sub Zaganu (merg relaxat fiindca stiu ca
trec fara probleme pe zonele cu gheata) pana la intrarea in Paraul Sterp. Exact cand imi pleaca ultimul microbuz spre Bucuresti (16.45)! Mananc o banana, beau cam 600 ml de apa si rontai un baton de susan si mai departe. Pe sub ultimii parapeti ai Zaganului ajung intr-o sa unde cotesc 90 de grade la dreapta si apoi in spatele unor bucuresteni cobor pana la stana Zaganu (ei raman aici si cauta izvorul dep e harta). Eu continui pe CR (primesc si marcajul BA dinspre Poiana Stanii) pana la DN1A (18.30) cu o singura pauza de alimentare cu apa cu 270 de metri inainte de sosea. Putin stau la ocazie si 4 montagnarzi saceleni ma duc cu masina pana la ei in oras. Faine povestiri cu fostul profesor Gheorghita! 20.00 autobuz pana in Bv (la steaguri), taxi la gara, masa de seara la Pipiron pana sa vina IC 532 cu intarziere de la Cluj (45 de minute) si dupa miezul noptii ajung in Bucuresti.

Cu iertare pentru povestea lunguta, uite si cateva cadre din aceasta plimba=
re (multi kilometri intr-un spatiu restrans!)

https://plus.google.com/photos/107164948831748142683/albums/59972875727560

Cu drag,
Cezar Partheniu
-
The messages are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.


Links to the Mountain Guide:
Muntii CIUCAS - Paraul Sterp  
Muntii CIUCAS - Valea Berii  
Muntii CIUCAS - Varful Zaganul  
Muntii CIUCAS - Varful Gropsoarele  
Muntii CIUCAS  
Muntii ANINEI si Munceii DOGNECEI  


There are no comments for this message
Login or register to comment