Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Liste Alpinet - alpinet2k

Bookmark and Share

De la: Dinu Mititeanu <d...@cluj.astral.ro>
Data: Miercuri, 21 Ian 2004, 22:56
Subiect: @ Serial despre AVALANSE
In baza unor carti si reviste straine, stiind ca in tara noastra s-a scris rar si sumar despre avalanse, in 1998 am publicat un serial in 8 episoade in revista Romania Pitoreasca, care de fapt din 1992 apare ca ziar (le promisesem lor mai inainte de a fi aparut revista "Muntii Carpati";).
In primul episod am amintit si comentat unele avalanse din Carpati pe care le cunoscusem direct sau de la confrati salvamontisti. Am sapat dupa si am scos morti din avalanse, am fost si eu o data luat de o avalansa (mica, cu cateva fracturi costale pentru unul din cei patru). Episoadele urmatoare sunt bazate pe literatura straina.
Nu am aflat, nu ni s-a semnalat pana atunci si nici de atunci un material similar ca amploare despre avalanse. La o scoala de Salvamont s-a difuzat un material tradus, destul de bun, dar cu unele stangacii de traducere si care nu preciza autorul si titlul cartii in original, asa cum e corect.
Nici noi nu am indicat bibliografia utilizata in acele articole pentru ziar, mai ales din motive de spatiu tipografic; nici nu era o lucrare stiintifica. Nu am copiat pagini sau capitole cuvant cu cuvant. Totul e o sinteza din mai multe surse.
Recent am aflat de la Dan Vasilescu ca o anumita doamna- isi face teza de doctorat despre avalanse; nu stim cu ce se ocupa, cine e conducatorul stiintific al tezei. Ne-ar interesa sa vedem acea teza. La Sambata am aflat ca o fata isi face teza de licenta cu "Avalanse in Valea Sambetei". Sa dea Domnul sa iasa ceva serios, caci stim de teze de licenta despre zone (Ex. Cheile Nerei) in care respectiva studenta nu a calcat nici macar o data. Si Nera nu e in Patagonia!
Din 1998 primim cu regularitate revista lunara "Neige et Avalanches" a Centrului National de studiere a zapezii si avalanselor de la Grenoble (ANENA). O primin gratuit, caci s-au convins ca stim ceva despre avalanse si ca ne preocupa mult problema. Am mai dat pe liste unele spicuiri, statistici din acele reviste si chiar unele capitole din serialul nostru. Daca sesizam un interes mai mare, dadeam mai mult. Dupa tragedia din Capra de anul trecut, am fost invitati la un club de tineri speologi-montaniarzi din Cluj (condus de neobositul Pepi Viehmann, devenit azi "Cetatean de Onoare al Clujului!) sa le vorbim despre avalanse (in timp ce proiectam imagini de iarna). Ne-am oferit sa mergem si la alte cluburi, dar... nu s-a materializat pana la urma si nu din vina noastra. Fiind iarna, chiar ne gandeam in zilele acestea, inca inainte de tragedia din Bucegi, sa facem un rezumat din ultimul numar al revistei "N & A", asupra unui articol al lui Francois Sivardiere, director al ANENA despre principalele sisteme de cautare/depistare a victimelor din avalanse: avantaje, dezavantaje, eficienta, costuri etc. O vom face. Despre unele deja s-a discutat pe liste. Noi insa si aici suntem foarte departe de vestici ca dotare, perfectionare, mentalitate, simt de raspundere, legi, reguli corecte si respectate. Dar poate ca tragedia recenta, va misca ceva si la B, acolo sus,. caci asa e la noi; asa s-a infiintat in 1969 Salvamontul, dupa o mare tragedie montana.
Tot de la Grenoble am reusit- si cu ajutorul prietenului Andrei Varlan din Franta- sa-mi procur o carte excelenta: "GUIDE DE NEGE ET AVALANCHES" (o stiam din cataloagele venite cu revista). E tiparita in 1998, 339 de pagini A 4. Ceva de exceptie, teorie si practica, cu fotografii, scheme, bibliografie. Numai Cuprinsul se intinde pe 8 pagini, scrise marunt, autori 17 dintre cei mai buni specialisti in domeniul respectiv.!
La cap. "Aspecte juridice", sunt date in final si rezumatele a 13 procese declansate dupa avalanse cu victime umane sau materiale (case distruse). In aproappe fiecare numar al revistei este analizata o avalansa: tip, declansare, consecinte, aspecte juridice, procese, recursuri.

Ne-am gandit sa dam pe liste serialul nostru aparut in RP, caci nu toti pot/nu tuturor le convine sa acceseze un site. Caci el e pus pe site-ul www.alpinet.org si va fi pus si pe un site personal aflat in lucru, alaturi de alte materiale scrise pe liste si in reviste. Retineti ca serialul pe care il vom da pe liste incepand poate de maine, e scris in 1998. Vom mai face poate mici adaugiri la unele episoade, cu mentiunea NR = nota recenta. Dupa ultimul episod, vom mai da periodic ce gasim nou in cartea si revistele amintite mai sus, caci sunt desigur si noutati, propuneri de alta clasificare/ caracterizare a avalanselor, aparatura noua, etc.
Desigur ca ne-am bucura ca de obicei de completari, corecturi, cum a facut recent prietenul Mihai Pupeza privitor la "Cort-iarna, schi-alpinism, bete". Apropo de zapada care uneori se prinde enervant de "foci": am cumparat azi de la ATTA solutie speciala SKI SKIN waterproofing a firmei Nikwax, pe care poate o vom experimenta in tura de vineri-duminica.
Stim ca fiecare Salvamont are oameni priceputi in avalanse.(nu toti la fel de priceputi). Stim ca unii salvamontisi si alpinisti au fost in tabere internationale unde credem ca au invatat si au facut si aplicatii practice privind studiul zapezii: sondaje stratigrafice, scizometrie (conul elvetian, blocul norvegian). Unii colegi de pe listele de munte, sunt acolo, in Alpi sau nu departe de ei, au pregatirea teoretica si practica. Necesar ar fi ca macar in materie de prevenire a unor tragedii sa lasam orgoliile si resentimentele si sa colaboram toti, indiferent la ce club, federatie, asociatie apartinem sau nu. Sa relevam ce a facut un om bine si/ sau sa-l criticam pentru ce nu a facut si trebuia sa faca, nu sa ne legam de greseli gramaticale, viata familiala, etc.
Cat despre avalansa din Bucegi - poate deduceti din serial ce am avea de spus sau poate vom spune ceva dupa ce - incet-incet- mai aflam ce inca nu s-a spus. De ex. daca a fost avalansa autodeclansata (asa se pare, dar nu s-a spus clar asta de catre cei competenti, nu ne luam dupa ziaristi) sau a fost provocata. Stim insa ca unele aspecte nu le vom sti niciodata.
Daca acest serial a salvat sau va salva macar o viata, ne e suficient. Cu acest gand l-am scris.

Dinu si Radu Mititeanu
Mesajele sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii BUCEGI - Ref. Salvamont  
Muntii BUCEGI  
Muntii ANINEI si Munceii DOGNECEI  


O poză:
Brana Caraimanului, înscrisă de Bogdan Cârstina
11.9.2005. Refacuta; avea erori de imbinare.

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu: [N-am găsit]



Nu există comentarii pentru acest mesaj
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii