Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Liste Alpinet - alpinet2k

Bookmark and Share

De la: HERMANNSTADT <r...@alpinet.org>
Data: Luni, 16 Feb 2004, 12:33
Subiect: @ Pericol de avalansa
Zona Bilea este amenintata, in orice moment, de avalansa
Serviciul Salvamont a luat masuri suplimentare de siguranta, pentru a preveni eventuale catastrofe

Salvamontistii sibieni au intrat in alerta. Datorita vremii capricioase din ultima perioada, stratul vechi de zapada, de pe versantul nordic al muntilor Fagaras, s-a intarit ca o crusta de gheata. Peste aceasta s-a depus, in ultimele zile, un strat de aproape doi metri de zapada, astfel ca, in orice moment, se poate declansa o avalansa. Salvamontistii ii sfatuiesc pe turistii care merg in zona Bilea sa se rezume la a vizita Bilea Cascada si Bilea Lac, fara sa se aventureze pe munte la schiat sau la alte drumetii necugetate. Ei au reusit sa-i determine pe organizatorii Cupei Dinamo la schi sa amine ce-a de-a doua etapa, care trebuia sa se desfasoare, in week-end, la Bilea. Mai ales ca, prima runda, desfasurata in muntii Bucegi, s-a sfirsit tragic, cu moartea a cinci schiori, prinsi intr-o cumplita avalansa.

Zona periculoasa
Intreg versantul de nord al muntilor Fagaras este in pericol de avalansa. Acest versant este extrem de abrupt, astfel incit orice strat instabil de zapada risca sa se porneasca la vale. Pericolul se datoreaza vechiului strat de zapada, care, in cursul zilelor calduroase, a inceput sa se topeasca, iar acum a inghetat din nou. S-a format o crusta foarte tare, dar instabila, pe care s-a depus, zilele trecute, un strat de aproape doi metri de zapada. Aceasta crusta, ingreunata cu zapada, risca in orice moment sa cedeze. O eventuala avalansa poate fi fatala turistilor aflati in zona, pentru o partida de schi sau o simpla drumetie.

Excursii "cuminti"
Salvamontistii sibieni le recomanda amatorilor de munte sa nu caute cu orice pret senzatiile tari. Ei au lansat apelul inca dinainte de Sfintul Valentin, cind se asteptau la un adevarat aflux de turisti. Din fericire, in ultimul week-end, nu s-a petrecut nici un incident cu urmari fatale. Pericolul este insa departe de a fi trecut. Astfel, cei care vor merge la Bilea, trebuie sa se limiteze la excursii "cuminti". "Se poate merge cu masina, fara probleme, pina la Bilea Cascada. Soseaua e curatata de zapada, iar peisajul montan este superb. Pentru cine vrea sa vada ceva si mai frumos, poate sa urce cu telecabina pina la Bilea Lac. Sinteti in siguranta doar pina aici. Nicidecum sa nu va avintati la iesiri pe munte, la schi sau la orice alt fel de excursie pe versanti", recomanda Nicolae Mustea, seful Serviciului Salvamont Sibiu.

Competitie aminata
Datorita pericolului mare de avalansa din Muntii Fagaras, cea de-a doua etapa a Cupei Dinamo de schi a fost aminata. Competitia trebuia sa se desfasoare la Bilea, la sfirsitul saptaminii trecute, dar a fost reprogramata pentru jumatatea lunii martie. Salvamontistii sibieni au reusit astfel sa preintimpine o eventuala noua catastrofa. Prima etapa s-a desfasurat in muntii Bucegi si s-a sfirsit tragic, cu moartea a cinci schiori. Victimele au pierit inchititi de zeci de tone de zapada, intr-o avalansa cumplita.

Masuri de siguranta
Pentru mai multa siguranta, Serviciul Salvamont Sibiu va trimite pe munte in fiecare zi de vineri, simbata si duminica, cite un echipaj format din doi oameni, atit la Paltinis, unde nu exista pericol de avalansa, cit si la Bilea. In cursul zilei de simbata, doua echipe de salvamontisti au vegheat, la Paltinis, la buna desfasurare a Cupei Consulatului, iar o echipa de interventie a stat pregatita pe tot parcursul week-end-ului, pentru a interveni in caz de urgenta.
foto: bilea - expl: Turistii sint sfatuiti sa nu se aventureze pe versanti, in cautare de senzatii tari

Margareta LUPU

Monitorul de Sibiu
http://brasov-monitorul.ro/sibiu/index.php3#0
Mesajele sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii FAGARASULUI - Valea Paltinul  
Muntii FAGARASULUI - Caldarea Paltinu  
Muntii FAGARASULUI - Cabana Bilea Lac  
Muntii FAGARASULUI - Valea Bilea  
Muntii FAGARASULUI - Cabana Bilea Cascada  
Muntii FAGARASULUI - Compl.Turistic Sambata  
Muntii FAGARASULUI - Mt. Paltinu  
Muntii FAGARASULUI - Varful Paltinu  
Muntii FAGARASULUI  
Muntii ANINEI si Munceii DOGNECEI  


Nu există comentarii pentru acest mesaj
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii