Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Liste Alpinet - alpinet2k

Bookmark and Share

De la: HIKER <h...@home.ro>
Data: Miercuri, 14 Apr 2004, 1:16
Subiect: @ RT-Fagarash de Pasti
,, Nu poti reda viata muntilor, ca si a valurilor, decit daca traiesti in mijlocul lor mai indelung, iarna si vara. Sint si ei, ca si valurile, cind linistiti de le poti numara viroagele in bataia piezisa a soarelui, cind pare ca iau parte la furia naturii miniate...'' Ion Simionescu (Prin muntii nostri)

JOI, 8 APRILIE 2004
Plec iar singur la drum (of...pt a nu stiu cita oara mai ales in Alpii Transilvaneni). Pt ca s-a desfiintat,, mocanita'' Bucuresti-Sibiu sint nevoit sa merg din 2 bucati. Schimb in BV la ora 20.20 iar la 23.20 sosesc in Sebes Olt. Sint singura persoana care coboara aici. Bezna. Urmez drumul(4-5Km) pina in sat, dar de la bif cu drumul de pamint dinspre Mirsa(cladire cu o icoana) sint luat de o caruta pina la podul Moasei (aflu de la carutasi ca au mai urcat 2 baieti joi, cu rachete).cer instelat. Pe la ora 2 sint trezit de o lumina puternica si, curios, ies afara. E Selena, satelitul Terrei.
VINERI, 9 APRILIE 2004
Ora 7: trezirea. String cortul si halesc o mina de musli cu ciocolata iar la 7.50 pornesc pe Dealul Plaietului. Urmez unul din jgheaburile ce brazdeaza botul dealului si dupa 35 min ajung la Izvorul cu Arini. Bazinul deversor este plin cu aluviuni. Vizibilitate mare, disting: zona crestei, Preajba, Cindrel si ce-o mai fi fost. E soare. Dupa 10 min pornesc iar, marcaj bine aplicat. La 10.15 sosesc la cota 1150m (bif cu Izvorul Florii). Zapada inca lipseste dar este bruma peste frunzele cazute de asta toamna. Incepind cu Balustradele apare zapada mare dar tasata, deci nu e nevoie de parazapezi. Prin binoclu zaresc urme pe vilcelul ce iese la Monument. Din cele 4 izvoare pina la cabana au mai ramas doar 3 (cel de pe un mic jgheab de lemn din stinga potecii este stricat).
11.25 Ref Suru (1450m), soare, presiune la robinet si..pustiu. Fac o pauza de 1 ora pt un dejun si apoi urc pe urmele de rachete. Imi spun ca zapada e marfa si voi inainta rapid. Pe vilcel fac mici trepte cu rama plasticilor. Incepe vintul. Dupa 50 min sosesc la Mon de sub Gorganu si imi pun manusile. Vizibilitatea se mentine dar cerul s-a piclat prevestind o inrautatire a vremii(vint din S-SV). Apar semnele de oboseala. Prin Caldarea Gavanu nu sint urme si deci urmez culmea stincoasa. Avansez repede si pe la ora 15 ies in marcajul crestei linga Vf. Moasa. Trebuie sa ajung cit mai departe dar vint e aspru, Ma mentin pe urme si trec greu de vf aparute in creasta pina in saua Suru. Aici nu bate vintul, totusi nu ramin aici. Urcus epuizant pe Suru(cornisa pe poteca de vara). Observ ca a disparut baliza de pe virf. Merg pe creasta si intr-un mic gavan, ceva mai ferit de vint, pe la 2250m si~100m distanta de Capul Surului, instalez tabara. Amenajez o mica platforma si apoi incep sa ridic noua mea achizitie de cort de,, iarna'' Nordisk cu 4 rinduri de bete de fibra. Imi dau seama ca e prost conceput. Ceva capse sar cind il ancorez. La 18.30 intru in cort. Sint prea obosit sa mai maninc, asa ca ma culc. Peste noapte ma trezesc cu cortul pe mine, probabil ca au iesit ancorele, au zburat betele de ski... Nu pot iesi afara in lapovita si furtuna. Stau in sac si...astept. Fara a exagera relatarea, am simtit cu sint saltat si smucit odata cu fundul de rafie al cortului. Ah!! Trebuie sa-mi fac nevoiele mici. Gasesc in rucsac o cutie goala de conserva pe care o folosesc. Pina dimineata, aproape tot cortul e pe mine dar nu din cauza zapezii ci a vintului. Dimineata vintul se domoleste. Simt o durere in inima si in capul pieptului, probabil de la cerealele uscate. Semnal Connex: 1bat din 4(degeaba)
SIMBATA, 10APRILIE 2004
Ora 7 trezirea. Ma surprinde ca mai gasesc supratenda. Paguba: chingi rupte, fermoare rupte, ~4 segmente de bat rupte(nu mufele de imbinare!), fish sfisiat pe o lungime de 50 cm. Of! sper sa intre totul in rucsac si sa fac retragerea. La 8.30 incep sa urc spre vf Suru. Semnalul de telefon creste dar n-am noroc sa sun acasa. Abia pe vf Gavanu reusesc sa sun la prieteni. Ceata ma impiedica sa gasesc repede drumul de coborire spre refugiu. Zapada s-a inmuiat si stinjeneste la mers. Ce liniste in Saua Suru!!!
MORALA: ascultati sfaturile autorilor de ghiduri alpine care spun sa faci cortul in sa. Budislavu si alte creste sint in ceata.
11.30 ref Suru, pustiu, vint, nori. Scot cortul la uscat si pregatesc masa calda mult asteptata de ~24 ore. Pe la ora 1 vine un baiat(Karl Guist) din Cisnadie. Stam la povesti, seara admiram valea si depr Sibiu. Noaptea sintem siciiti de soareci.
DUMINICA, 11 APRILIE 2004
Ora 9 trezirea, bate vintul dar se vede creasta. La ora 11, Karl pleaca singur spre Puha. Zapada nasoala, uda. Eu ma gospodaresc linga refugiu. La ora 6 seara sosesc 2 fete(~liceu) cu sckiuri de tura ce vor sa ajunga la Bircaciu-Bilea. Ma conving sa le conduc spre Bilea si apoi punem telefoanele sa sune. Zarim o stea dar dupa ora 23 se strica iar vremea(burnita, ceata..)
LUNI, 12 APRILIE 2004
Ora 5.30 ies afara sa iau pulsul dar intru dezamagit iar in sac. Nu e de mers sau de scos nasul din sac. La 7 fetele se pregatesc de plecare. Burniteaza dar la 9.30 se iveste putin soare.
Ora 10 hotarasc sa cobor spre Avrig. Picura din copaci. Dupa 30 min trec de izvor, cabluri, o veche bancuta si sosesc la bif cu Izv Florii(1150 m). Urmez marcajul triunghi albastru(initial) care se mai face si rosu. Serpentine, frunze ude. Parca pe directia de urcus, semnele sint mai rare. La 10.50 sosesc la drumul forestier(930 m), linga o platforma a unei foste cabane. Traversez apa Moasei Avrigului pe un podet si zaresc un indicator: Suru=1, 5 ore, CFR Avrig=5-6 ore. Deci trebuie sa-i dau bice. Semnal slab pe telefon. Dupa ~45 min sosesc la o casa parasita, imediat un drum forestier pe dreapta, pod, curba si apoi o cladire locuibila pe stinga. Confluenta cu V Jibrii. Apar vile si...petrecareti. Ce e si cu Pastele: s-a transformat intr-o mare dezlegare la betii si rele. Dupa ~8 Km de la intrarea pe drumul forestier ajung la indicatorul,, 4Km Poiana Neamtului''(ora ~12.30). Inca 10 Km pina la gara Avrig: drum prin cimpie, crestele nu se vad deloc. Cita lipsa de educatie din partea taranilor din Avrig. Nu le sufar privirile si birfele; de asta prefer sa circul mai mult noaptea prin satele de sub munte.
La bif spre strada Garii am vazut un afis: autobuz spre BV la ora 9 si spre Rimnicu VL la 15.30
14.45: Gara Avrig. Imediat este un accelerat spre Bucuresti sau un personal de BV la 16.40. Telefon public in gara. Aici ii vad pe cei 2 baieti care au urcat cu rachetele dar n-am timp sa discut pina unde au fost.

,, Ai reusit, continua; n-ai reusit continua'' Fridjof Nansen
Ehei, Maria Ta Fagarash, m-ai dat gata si acum, dar ma plec inaintea ta si-ti promit ca la vara voi veni pe Arpasel..

VREMURI BUNE!
Dan Alexe
0244/536915
0724/878714
http://hikerph.eu.alpinet.org
http://www.hiker.home.ro
e-mail: hiker@home.ro
Mesajele sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.

Alte mesaje din aceeaşi discuţie:
SubiectAutorData
 @ RT-Fagarash de PastiHIKER14 Apr 2004
   Re: @ RT-Fagarash de PastiDinu Mititeanu14 Apr 2004

Legături cu Ghidul Montan:
Muntii FAGARASULUI - Refugiul Vistea  
Muntii FAGARASULUI - Refugiul Fereastra Zmeilor  
Muntii FAGARASULUI - Refugiul Scara  
Muntii FAGARASULUI - Transfagarasan  
Muntii FAGARASULUI - Valea Caprei  
Muntii FAGARASULUI - Varful Scarisoara Mica  
Muntii FAGARASULUI - Saua Gavanu  
Muntii FAGARASULUI - C.F.R. Sebes Olt  
Muntii FAGARASULUI - Cascada Moasei  
Muntii FAGARASULUI - Valea Moasa Sebesului  
Muntii FAGARASULUI - Cabana Suru  
Muntii FAGARASULUI - Culmea Moasa  
Muntii FAGARASULUI - Valea Moasa Avrigului  
Muntii FAGARASULUI - Podul Jibrii  
Muntii FAGARASULUI - Valea Avrigului  
Muntii FAGARASULUI - Cabana Poiana Neamtului  
Muntii FAGARASULUI - Comuna Avrig  
Muntii FAGARASULUI - Cabana Bircaciu  
Muntii FAGARASULUI - Saua Puha  
Muntii FAGARASULUI - Cabana Bilea Lac  
Muntii FAGARASULUI - Valea Bilea  
Muntii FAGARASULUI - Cabana Bilea Cascada  
Muntii FAGARASULUI - Izvorul Podul Giurgiului  
Muntii FAGARASULUI - Satul Sebes  
Muntii FAGARASULUI - Saua Suru  
Muntii FAGARASULUI - Sub Varful Suru  
Muntii FAGARASULUI - Lacul Avrig  
Muntii FAGARASULUI - Refugiul si Lacul Caltun  
Muntii FAGARASULUI - Monumentul Nerlinger  
Muntii FAGARASULUI  
Muntii ANINEI si Munceii DOGNECEI  


Nu există comentarii pentru acest mesaj
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii