Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Liste Alpinet - alpinet2k

Bookmark and Share

De la: HERMANNSTADT <r...@alpinet.org>
Data: Joi, 29 Apr 2004, 17:35
Subiect: @ Jaf la scara nationala
se mai mira atunci cineva cum arata la poale muchiile nordice ale
Fagarasului?...

http://www.expres.ro/topstory/? news_id=153204
In aceasta seara, de la ora 22.00, Prima TV va prezinta prima parte a acestui reportaj, in care veti putea gasi o posibila explicatie a disparitiei bustenilor din padurile Romaniei

_________________________________________________

Jaf la scara nationala
Martorii
Joi, 29 Aprilie 2004

In padurile Bacaului, MARTORII au aflat ca hotii de lemne sint mina in mina cu padurarii si au fost invatati cum sa pacaleasca politia
La Motru, directorul exploatarii miniere, Marian Urucu, si-a sunat omul de incredere pentru a ne servi cu carbune din belsug; La combinatul Nitramonia din Fagaras, MARTORII au luat contact cu mafia fierului vechi. Au primit promisiuni de 50-60 tone pe saptamina
In anii comunismului, multi romani au vazut in hotie singura modalitate de a trai mai bine. Abilitatea de a fura a fost indelung exersata in epoca de aur, cind averea tarii era, pe hirtie, in proprietatea tuturor, dar de ea se foloseau cu precadere activistii de partid. Romanul cinstit, care nu fura, era considerat de cei din jur de-a dreptul prost. Vremurile s-au schimbat, dar destui romani dovedesc aceeasi lipsa de respect pentru proprietate, fie de stat sau privata. MARTORII au batut drumurile Romaniei si, pretinzind ca sint comercianti, au incercat sa cumpere lucruri furate: lemn pentru mobila, carbuni, piese de masina, aluminiu, cupru si fier vechi. Au filmat cu camera ascunsa toate negocierile avute cu oameni simpli, directori de societati de stat sau traficanti de lucruri furate, organizati in stil mafiot. In aceasta seara, de la ora 22.00, Prima TV va prezinta prima parte a acestui reportaj, in care veti putea gasi o posibila explicatie a disparitiei bustenilor din!
padurile Romaniei si veti vedea cit de usor poate un director de mina din Gorj sa vinda un camion de carbuni din proprietatea societatii pe care o conduce. Vreti sa stiti ce s-a intimplat cu intreprinderea chimica Nitramonia Fagaras si cum s-au imbogatit tiganii din zona? Aflati in episodul din aceasta seara al emisiunii Reporter Incognito. (MARTORII)

Cine a inventat zicala romaneasca se fura ca-n codru a prevazut, parca, faptul ca jaful de busteni din padurile Romaniei va ajunge sa fie considerat limita extrema a hotiei. Potrivit unor date ale Ministerului Agriculturii, intre 1997, anul liberalizarii exportului de busteni, si 2001, peste 10 milioane de metri cubi de masa lemnoasa, in mare parte exportata, s-a taiat ilegal. Asa s-au imputinat speciile valoroase, la mare cautare pentru fabricantii de mobila, cum ar fi frasinul, paltinul sau fagul. Romania are acum aproximativ 6.300 milioane hectare de padure, fiind, sub media europeana. Guvernul a interzis in 2001, printr-o ordonanta, exportul de busteni si, pentru a preveni exploatarea fara discernamint a padurilor, a stabilit ca, indiferent de forma de proprietate, taierile de copaci sa se faca doar cu acordul directiilor silvice. Dupa cum aveam sa constatam in documentarea acestui reportaj, taierile abuzive au continuat insa cu salbaticie.
In judetul Bacau, intre Tirgu Ocna si comuna Agas, am fi putut cumpara nu unul-doua camioane, ci vagoane intregi de busteni furati. Taranii cu care am vorbit ne-au asigurat ca ne pot vinde orice cantitate, numai sa le lasam timpul necesar pentru a aduna lemnele. In comuna Dofteana am incercat sa gasim marfa mai usor de procurat, adica lemne de foc. Am intrat in curtea unui satean care tocmai prelucra la gater busteni. I-am spus ca sintem din Oltenia, ca am venit in zona sa vindem cereale si voiam sa ne intoarcem tot cu masina plina, asa ca i-am cerut sa ne puna in legatura cu niste vinzatori de lemne de foc. Barbatul ne-a spus ca stie citiva lucratori de la Ocolul Silvic care pot sa ne ajute. Am mers sa-i cautam la circiuma din sat. Unde in alta parte i-am fi putut gasi in miezul zilei, daca nu in fata unui pahar cu votca? Padurarii ne-au spus, nu fara regrete, ca tocmai le venise seful, motiv pentru care nu puteau sa faca afaceri ilegale cu noi.

Lemn de foc avem cit lumea!

Noi vrem lemn la un pret mai mic, fara acte.
Costa 500.000 metrul cub. Oricum, daca nu era maistrul, o rezolvam noi mult mai usor si mai simplu! Da acuma e....
Si daca-i dam si maistrului ceva... Ii dam sa manince o bucata de piine...
Pai da. Corect! Bineinteles! Asta e!
Dar cu politia nu avem treaba pe drum?
Uite cum faceti: luati 7 metri cubi si treceti in acte 5. Nu va masoara nimeni lemnul pe drum... Asta e cea mai... Lemnul fara acte e periculos acuma!
Nu-mi trebuie actele! Noi vrem doar sa luam lemn la un pret mai mic! Deci o rezolvam?
Ti-am spus, daca nu era maistrul...
Venim in alta zi. Daca nu-i maistrul, putem sa incarcam fara sa ne vada nimeni?
Nu erau probleme nici acum, daca nu era maistrul! O rezolvam, ca doar noi aducem lemnul din padure. Nici nu se cunostea un camion, acolo...

Cu acte nu are nimeni!

Nu l-am mai cautat pe maistru deoarece n-am vrut sa ridicam miza. Am incercat sa cumparam esenta de lemn mai valoroasa. Fag, de pilda. Am intrat mai intii in parcul dendrologic din Dofteana. Administratorul ne-a spus sa mergem mai sus, spre Agas, acolo unde este mafie si putem aranja un transport de busteni furati. Omul a avut dreptate. Ne apropiam de Agas si dadeam numai peste hoti de lemne. Toate carutele intilnite in drum erau adaptate pentru carat busteni. Erau lungi si inguste pentru a se putea strecura mai usor pe drumurile din padure. In apropiere de Comanesti, l-am abordat pe primul carutas intilnit in cale. I-am cerut sa ne faca rost de busteni de fag.
Sa traiesti, unchiule! Un minut te oprim. Vrem si noi niste cherestea. Gasim pe aici, prin zona?
Pai, gasesti cherestea... Are frate-miu vreo 16 metri cubi. Puteti incarca masina direct din ograda.
Puteti sa ne dati oricit de mult avem nevoie? Noi vrem lemn din asta furat, daca ne intelegeti...
Oricit de mult aveti nevoie, uite, noi ne ocupam numai de asta.
Pai, unde va gasim si la ce ora?
La Costel Pitigoi. Pe stinga imediat. Unde sta Bombonel, padurarul, e vecin cu noi.
A, cu el aveti combinatii! Deci sinteti prieten cu padurarul...
Da, da. Nu avem probleme...
Asta e padurar la stat, nu?
Da.
Atunci e OK! Hai, ca poate trecem mai pe seara. Bem un pahar de tuica si mai vorbim!
Intraseram, practic, in tara hotilor de lemne. Vorbeam cu oameni care erau dispusi sa ne faca rost de orice fel de busteni. La Comanesti ne-am oprit in fata unei bodegi si l-am intrebat pe primul individ iesit in cale daca poate sa ne faca rost de busteni de fag.
Cum vreti, cu acte, fara acte, cum?
Fara acte, fara nimic.
Si cit vreti?
Vrem mai mult. Nu-i o problema. Daca merge treaba mai fac un drum!
Bai, baiete, stii care-i problema? Eu, intr-o saptamina, va fac zece metri cubi de fag.
Care e pretul?
Aicea cam in jurul la 1.200.000 de lei! Fara acte, fara nimica!
Si cu acte?
Cu acte... ar fi vreo 2.700.000, pina in 3.000.000.
Treaba mergea ca unsa in zona pentru ca hotii pareau intelesi cu padurarii. Acest lucru l-am aflat de la un pusti care, atunci cind l-am intilnit, transporta lemne pentru un smecher din comuna.
Pai, uite, eu car brad. Acolo, vedeti barul acela? Patronul de acolo trage tot... Este mina in mina cu ocolul (n.r. - Ocolul Silvic). Toata lumea care are nevoie de tras se duce la el. Miine are brigadierul, poimiine are celalalt. Ei se fac ca nu vad. Aici, la noi, asa e....
Noi vrem busteni la pret de furaciune, fara acte...
Acte nu are nimeni!
Mesajele sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii FAGARASULUI - Refugiul Scara  
Muntii CODRU-MOMA - Cantonul Silvic Boroaia  
Muntii CODRU-MOMA - Cantonul Silvic Valea Lunga  
Muntii CODRU-MOMA - Cantonul Silvic Ponoras  
Muntii CODRU-MOMA - Cantonul Silvic Dealul Ursului  
Muntii FAGARASULUI - Valea Paltinul  
Muntii FAGARASULUI - Valea Scara  
Muntii FAGARASULUI - Caldarea Paltinu  
Muntii FAGARASULUI - Mt. Paltinu  
Muntii FAGARASULUI - Varful Paltinu  
Muntii CODRU-MOMA  
Muntii FAGARASULUI  
Muntii SEMENIC si Munceii NEMANULUI  
Muntii ANINEI si Munceii DOGNECEI  


Nu există comentarii pentru acest mesaj
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii