Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Liste Alpinet - alpinet2k

Bookmark and Share

De la: Thomas <t...@emoka.ro>
Data: Luni, 3 Mai 2004, 9:16
Subiect: Re: @ Accident Bucegi
A mai fost un scandal pe tema cluburilor si apartenentzelor la cluburi, dar acum n-am de gand sa-l mai dezgrop. Am de facut doar cateva precizari
1. In week-end-ul acesta au plecat 38 de membri ai clubului Christian Adventure prin diferite colturi si masive ale tarii: Maramures, Fagaras, Piatra Craiului, Ciucas si Cheile Rasnoavei. Atat. Fetele care s-au dus in Bucegi la Omu erau intradevar cursante de 2(doua) saptamani ale scolii de initiere in montanism, plecate pe propria lor raspundere cu prietenii lor, la munte. Nu pot fi gasiti alti vinovati decat cei care au ales sa coboare pe acolo. Nu cunosc celelalte persoane cu care au fost (prietenii lor), echipamentul detinut si conditiile zapezii.
2. Istoricul accidentelor si "accidentelor" prezentate la TV a mai fost dezbatut anul trecut, dar le trec in revista sumar:
- iulie 2001 - 4 membri urcau pe Valea Seaca dintre Clai, intr-o zi calduroasa. La un moment dat a fost o rupere de nori si s-au produs scurgeri masive si caderi de pietre. In locul in care se aflau s-au asigura cu corzile de peretii laterali ai vaii, insa o piatra a lovit in cadere o fata, provocandu-i o hemoragie faciala si pierderea temporara a cunostintei. A fost anuntat Salvamontul si au intervenit, fata si-a recapatat cunostinta intre timp, dar a fost dusa la spital pt tomografie. Nu a fost nimic grav si a fost externata dupa cateva ore cu 3 suturi la nivelul fetzei.
- iunie 2003 - detaliile asa-zisei operatiuni de salvare a SALVAMONT Busteni am descris-o la vremea aceea pe site-ul www.alpinet.org la urmatoarea adresa: http://eu.alpinet.org/bin/colshow.php? lng=ro&idcol=877&what=articole&id=1121 Ca o concluzie, dupa analiza Jandarmeriei Montane Sinaia si a Primariei Busteni, s-a ajuns la hotararea de a nu fi inregistrata ca o operatiune de salvare ci doar ca o operatiune de patrulare si prevenire a posibilelor accidente. Dezmintzirile au fost prezentate in jurnalele de noapte ale televiziunilor implicate la aproximativ 3 saptamani de la producerea evenimentelor.
- aprilie 2004 - o persoana care nu a fost si nici la ora actuala nu este membra a clubului a alunecat pe un valcel din Bucegi si si-a fracturat piciorul. Eram impreuna cu Andrei Gronski, nici el membru al clubului. Sau daca eram eu se considera ca (,) clubul a fost vinovat??!! Detaliile se gasesc la adresa http://eu.alpinet.org/bin/colshow.php? lng=ro&idcol=877&what=articole&id=1327 iar RT-ul a fost postat aici la vremea respectiva. A fost prezentata la TV ca fiind membra a clubului, fapt total neadevarat. Rectificarea va fi facuta cat de curand.

Ca o concluzie, pana acum (si speram sa nu mai fie trecut nimic de azi inainte) in registrele Salvamont, la rubrica CHRISTIAN ADVENTURE este prezentata o singura actiune de salvare, o singura actiune de "patrulare si prevenire accidente montane" si inca una, tragica intr-adevar, in care au fost implicate 2 cursante. Nu 5, nu 10, nu 100. Cine nu crede sa mearga la Primaria Busteni si sa studieze singur.

Eu ma rog de aseara in continuu, asa cum m-am rugat si in cazul avalansei tragice de pe Valea Morarului, ca fata sa scape cu viata... nu ca este cursanta a scolii noastre ci ca este un biet suflet care se zbate intre viata si moarte, cu sanse minime de supravietuire. D-zeu sa o ajute.

Thomas(Cip)

----- Original Message -----
From: Codruta
To: alpinet2k@yahoogroups.com
Sent: Sunday, May 02, 2004 8: 49 PM
Subject: Re: @ Accident Bucegi


Eu as fi, de asemenea, curioasa CARE e Clubul din ai carui membri au fost
implicati in "5 accidente" (zicea salvamontistul) si daca s-au luat ceva
masuri... cum ar fi o "atentionare" ori ceva de genul asta.
Daca "instruieste" oameni in privinta turismului montan, se pare ca
"instruirea" a fost de toata jalea.... nuuuuuuuuuu....?;)


Codruta


From: bigcyclingfan2001 <bigcyclingfan2001@yahoo.com>


> Am prins la ProTV numai ultimele secvente ale stirii despre un
> accident pe o coborare de pe vf. Omu. Stie cineva detalii? Imaginile
> pareau destul de grave... s-a lasat cu victime?
Mesajele sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii BUCEGI - Coltii Morarului  
Muntii BUCEGI - Valea Seaca dintre Clai  
Muntii BUCEGI - Valea Morarului  
Muntii BUCEGI - Ref. Salvamont  
Muntii BUCEGI - Muchia Pietrei Arse  
Muntii BUCEGI - Sinaia  
Muntii BUCEGI - Varful si Cabana Omu  
Muntii BUCEGI - Busteni  
Muntii BUCEGI  
Muntii ANINEI si Munceii DOGNECEI  


Comentarii
De Iuliana Vîlceanu - publicat Marţi, 4 Mai 2004, 11:33
Cip, acum oricat ai incerca tu sa vorbesti frumos despre club, cei care mergem de obicei din Bucuresti cam avem o parere formata si nu stiu daca niste explicatii schimba faptele pe care noi le-am vazut in tren sau cabane. Fara nici o jignire!
De Ciprian Thomas - publicat Marţi, 4 Mai 2004, 9:02
In momentul in care ai zis "nu cred ca au nimic in cap" deja ai jignit. Iar legat de acea intamplare de acum 4 ani (nu 3), acel grup a fost prins de viscol pe drum intre Furnica si Piatra Arsa si logic ca nu se puteau intoarce in Sinaia ci trebuiau sa ajunga in Piatra Arsa. Uzi nu erau, echipati erau, dar logic ca, de la infernul alb care era afara, unii tremurau. Iar acea fata a avut arsuri de la vant pe fata si si-a revenit foarte repede. Deci nicidecum degeraturi, invinetiri, etc, etc. Iar daca eu ma duc in Piatra Arsa si strig pe holuri: ma duc sa dorm dezbracat in zapada, nu e nimeni obligat sa vina. E treaba mea si numai a mea. Iar legat de cat de "experti" suntem, nu esti in masura sa judeci, nestiind ce experienta au oamenii. Und enu cunosti, nu te baga si nu comenta.

Legat de accidentul de week-end-ul asta, nu poate nimeni raspunde ce face cutarescu sau cutarescu in timpul liber. Tinerii care au fost implicati efectiv s-au dat pe fund pe o fasie de zapada si s-au dat cu capetele de pereti. Punct. Greseala este a lor ca nu aveau ce cauta acolo fara echipament, si nimeni n-a zis altceva. Insa daca doresti sa murdaresti numele unei intregi organizatii, nu ti-ai gasit nici momentul si nici motivele necesare.

Iar ca un exemplu utopic, daca un membru al scolii de initiere in montanism se sinucide din dragoste (Doamne fereste), asta inseamna ca toti din acea organizatie sunt niste sinucigasi? Itzi suna logic? Ca asa reiese din comentariul si rationamentul tau.

Iar situatia nu este asa cum ai prezentat-o tu iar de jignit ai jignit.



P. S. Hingheru nu a fost niciodata conducator in clubul acesta. Nu el era responsabil si nici conducator/shef/etc. intr-o iesire ca-ntre prieteni.
De razvan balan - publicat Luni, 3 Mai 2004, 16:18
Da, din intamplare am trecut exact prin locul accidentului cu 20min dupa ce acesta a avut loc. Treaba este cam asa: oamenii s-au dat pe fund (sau au alunecat) si n-au putut sa mai controleze alunecare si urmarile se vad acum - se vede dupa urmele pe care le-au lasat nurma (pe valcel).

Persoanele accidentate au fost in numar de 3 (un baiat si doua fete).

Referitor la echipament: erau incaltati cu ghete de vara, n-am vazut nici macar un bat de ski (de piolet nu mai zic).

Poate intamplator, dar nu cred, acum vre-o 3 ani, prin februarie, pe la ora 9 seara si pe un viscol groaznic, a sosit la cabana Piatra Arsa un grup de "experti" de la Cristian - majoritatea erau uzi pana la piele, iar o fata tremura si incepuse sa se invineteasca (sa-i zic hipotermie) - chestie care a fost oprita dupa 1 ora cu ajutorul unui salvamontist.

Ce m-a socat cel mai tare a fost sfatul unuia dintre conducatorii acestuia, Hingheru: "toata lumea se spala pe fata si pe maini cu zapada".

In fine, nu ma mira nimic - daca e vorba de Cristian te poti astepta la orice - oamenii astia nu cred ca au nimic in cap.

Imi cer scuze, nu am vrut sa jignesc pe nimeni, dar asta e situatia.
Comentarii pentru acest mesaj
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii