Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Liste Alpinet - alpinet2k

Bookmark and Share

De la: Thomas <c...@mymail.ro>
Data: Vineri, 11 Iun 2004, 1:18
Subiect: @Defrisari masive si restrictii in Crai
http://www.alpinet.org/bin/alpinet/forumcomentarii.php? lng=ro&categ=stire&id=1934
......
[11.06] In Piatra Craiului au fost retrocedate paduri. Noii proprietari si-au creat structuri silvice private (OS Papusa, OS Dragoslavele), asupra carora sunt exercitate presiuni foarte mari din partea autoritatilor locale pentru a obtine venituri din vanzarea de lemn. Din cauza suprafetelor mici pe care le detin, aceasta presiune este materializata prin taierile pe care le-ati mentionat, si care nu o sa totalizeze 20000 mc, ci probabil de vreo 3-4 ori mai mult. O sa fie un dezastru. Administratia parcului a intocmit deja un material care a ajuns la Ministerul Agriculturii, si ca urmare saptamana viitoare o sa fie efectuat un control in zona. Rugamintea noastra este ca in asemenea cazuri sa copiati mailul si la office@pcrai.ro, iar sesizarea o puteti trimite in scris, la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Daca primesc 10 pe luna, poate ca si masurile o sa fie mai puternice. Daca doriti sa primiti si raspuns, trebuie sa va semnati.
Referitor la traseele nemarcate, asa este. Sunt usor surprins ca un iubitor al muntelui indeamna pe toata lumea sa le foloseasca. Abruptul vestic al Piatrei Craiului este propus in planul de management al parcului pentru rezervatie stiintifica, fiind cea mai importanta zona din punct de vedere al florei, faunei si geomorfologiei. Din punctul nostru de vedere (al administratiei parcului) exista deja suficiente trasee marcate in zona, ca sa te poti bucura de priveliste. Daca doriti sa devina ca platoul Bucegilor, indemnati in continuare turistii sa foloseasca aceste trasee. Totodata, din datele de la Salvamont Zarnesti, 90% din accidentele mortale din Piatra au loc pe aceste trasee nemarcate. Este forte greu sa faci o diferentiere intre turistii care beau apa si arunca pet-ul si cei care il baga la loc in rucsac, sau intre cei intregi la minte si cei cu tendinte suicide, de aceea cred ca aceste trasee trebuie anti-promovate cat mai mult, lucru pe care dvs. nu il faceti, din pacate.
inscris de VergheletMircea

Si acum intrebarea: mai fratzilor, trebuie sa ne simtzim ilegali si imorali noi cei care iubim muntele? Ca vad ca suntem bagatzi in aceeasi oala cu ''porcus turisticus'', grataragii, mashinishti, mahari ce distrug padurile, etc. Mai sa fiu al naibii, eram in oala cu ei si nu stiam:(
Revin cu cateva puncte succint, cam ce as face eu in Crai, utopic vorbind:
- taxa de acces - 50.000 lei/persoana
- patrulare cu 1/2/3 echipe in zilele de week-end si in perioadele cu aflux turistic crescut pe creasta, 2/4/6 oamenicare sa faca ''circuite"T pe la refugiile ascunse, sa verifice, sa intrebe de sanatate, sa previna, sa amendeze pe cei care rup/distrug/ard, etc., sa stranga eventualele gunoaie (care oricum s-ar diminuea atata timp cat ar exista o patrula cu ochii in patru).
- de asemenea, sa existe posturi mobile dotate cu statii, truse de prim ajutor, binocluri, etc in diverse puncte de unde pot avea o privire de ansamblu asupra unei mai mari suprafetze de teren (ma refer la protejarea turistilor, siguranta lor si interventia rapida in caz de accident, caci dupa cum se stie in partea V a masivului semnalul tel. mobil nu este mai deloc prezent, plus ca nu toata lumea are mobil)
- amenajarea refugiilor principale, mai ales cele "oficiale", intretinerea, vopsirea, izolarea termica
Si ideile pot continua... Astea-s doar ce mi-au trecut acum prin minte si sper ca daca ne vom pune fiecare "bibilica" la contributie vom putea face un proiect pertinent care sa-l inaintam la Administratia Parcului, Ministerul Agriculturii, etc. Fondurile de inceput, pentru demarare, se pot obtzine daca ne agitam mai multi si ne chinuim. Apoi daca faci ceva frumos, vine lumea, banii curg, personalul parcului isi face treaba, ai mai asigurat si ceva locuri de munca, ai si grija de Crai, protejezi si turistii, si exemplele pot continua. Punctul slab este: CINE SA FACA ASTA? CINE E DISPUS CA SA RENUNTE LA VIATA LUI ACTUALA SI SA SE DUCA ACOLO? Sau mai bine zis, ii putem coopta pe cei de la Administratia Parcului la asa ceva? Eu unul n-am incredere in ei si e parerea mea proprie si personala, bazata pe motivele mele, pe ceea ce am vazut si pe ceea ce mi-a ajuns la ureche despre persoanele din conduceera acestei Administratii in cei 10 ani de cand merg in Crai.

Bafta
Thomas(Cip)
Mesajele sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.

Alte mesaje din aceeaşi discuţie:
SubiectAutorData
 @Defrisari masive si restrictii in CraiThomas11 Iun 2004
   Re: @Defrisari masive si restrictii in CraiAdy S.11 Iun 2004
     Re: @Defrisari masive si restrictii in CraiThomas11 Iun 2004
   @ WAR: Defrisari masive si restrictii in CraiHERMANNSTADT11 Iun 2004
   Re: @Defrisari masive si restrictii in CraiRunceanu Andra11 Iun 2004
   Re: @Defrisari masive si restrictii in CraiMihai Cernat11 Iun 2004
   din nou apel: Re: @Defrisari masive si...Ovidiu11 Iun 2004

Legături cu Ghidul Montan:
Muntii PIATRA CRAIULUI - Casa de Vanatoare Piatra Craiului  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Refugiul Zorelelor  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Refugiul Sperantelor (Cioranga Mare)  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Cabana Garofita Pietrei Craiului  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Refugiul Spirla  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Curmatura Pietrei Craiului  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Brina Caprelor (Craiului)  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Refugiul Diana  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Zarnesti  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Refugiul Virful Ascutit (Lehmann)  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Refugiul Grind  
Masivul IEZER-PAPUSA - Stina Plaiul Lui Patru  
Masivul IEZER-PAPUSA - Ref. Salvamont Batrina  
Masivul IEZER-PAPUSA - Refugiul Salvamont Batrina  
Masivul IEZER-PAPUSA - Plaiul Lui Patru  
Masivul IEZER-PAPUSA - Varful Papusa  
Muntii PADUREA CRAIULUI - Platoul Carstic Imasul Batranului  
Muntii HARGHITA si PLATOUL VULCANIC  
Muntii BUCEGI  
Muntii PIATRA CRAIULUI  
Masivul IEZER-PAPUSA  
Muntii PADUREA CRAIULUI  
Muntii ANINEI si Munceii DOGNECEI  


Nu există comentarii pentru acest mesaj
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii