Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Liste Alpinet - alpinet2k

Bookmark and Share

De la: Teodorescu <g...@pcnet.ro>
Data: Vineri, 27 Sep 2002, 22:33
Subiect: @ Ce vrea muschii ...award, si Mult Dorita
Dragii mosului,

Va rog sa ma scuzati, dar saptamana dura de munca ma face sa ma ocup de posta numai Sambata.


In primul rand calde felicitari lui Dinu Mititeanu pentru premiul castigat.
Dinu Mititeanu este de departe "bijuteria" listelor, din toate punctele de vedere. Fara Dinu si competenta lui, aceste liste ar fi anoste. A avut dreptate Radu Serban cand a facut eforturi deosebite sa il atraga spre noi.
Viata lunga si activitate indelungata pe munte si pe liste, Dinule!

FISURA MULT DORITA

In adevar, este un traseu...mult dorit. Semnul sau distinctiv este un enorm tavan spintecat, foarte bine vizibil de pe terasa refugiului Costila (proprietate CAR). L-am facut de multe ori, atat pe vreme buna dar si pe vreme rea. Nu cred ca o furtuna sau doua care te prind in traseu (v. mesajul Paun de pe lista) sa te duca la niste cotatii lipsite de sens. Iata de ce:

1. Punctul forte si pentru care i s-a acordat 6A traseului FMD, este tavanul. Dupa tavan pasajul este de gradul 2...3;
2. Pe orice cale ai ajunge in tavan, fie din Brana Interzisa, fie din Brana Policandrului, dificultatile intalnite nu depasesc gradul 5;
3. Policandrul, ale carei lungimi preliminare se fac de obicei pentru a intra in Fisura Mult Dorita, are grad de dificultate 5B. Dar punctul forte al Policandrului era un tavanel situat peste Brana Interzisa, cam la aceiasi altitudine cu tavanul din M. D., tavan care acum nu mai exista.
4. Fisura Mult Dorita face parte din categoria TRASEELOR OMOLOGATE din Romania. Ploaia de trasee create in ultimii ani NU SUNT OMOLOGATE. Au niste grade de dificultate declarate de catre autorii lor, pe propria raspundere si constiinta. Aceste grade de dificultate sunt confirmate sau infirmate ulterior de alte echipe. Confirmarea sau infirmarea ulterioara a gradului de dificultate nu inseamna insa ca aceste trasee sunt OMOLOGATE conform unor norme bine stabilite. Sa notam ca omologarea trebuie facuta de catre o echipa de omologare numita de catre un for competent. Abia atunci poti face afirmatia ca traseul X are gradul de dificultate Y in conformitate cu norma...sau cu reglementarea....
Faptul ca diferite pasaje din traseu au diferite grade de dificultate, si ca descrierea traseului trebuie sa cuprinda cam tot ce este mai important pe parcurs, nu modifica esenta problemei.

Fata de cele de mai sus, consider ca discutia cu privire la gradatia Fisurii Mult Dorite este fara rost. Pana in momentul in care va exista o noua lege de omologare clara, si se va trimite o echipa desemnata oficial sa acorde o noua gradatie Fisurii Mult Dorite in baza acestei legi, sa luam de bun gradul 6A pentru traseul parcurs intre Brana Policandrului si Creasta Vaii Albe.

O frumoasa fotografie a traseului a fost publicata exact cu un an in urma de catre Dl. George Bivuac pe "costila". Cred ca o mai puteti gasi in arhiva listei.

Acum 2 saptamani, Emil Coliban imi spunea ca este profund socat de aparitia imposturii printre alpinisti. INTRAREA IN TRASEUL FISURA MULT DORITA PE BRANA INTERZISA, SI RAPORTAREA CA AI FACUT TRASEUL, ESTE O IMPOSTURA.
Poate ca, la premiera, a fost justificata intrarea in traseu prin B. I.
Poate ca cineva grabit sa nu doreasca sa parcurga decat ce i se pare mai deosebit, adica portiunea dintre B. I. si Creasta Vaii Albe. Daca insa acest cineva spune ca facut traseul Fisura Mult Dorita, este un impostor.
Oricum, din generatia mea, nimeni nu a gandit macar sa parcurga F. M. D. altfel decat din Brana Policandrului pana in Creasta Vaii Albe.

Pentru cei care doresc sa parcurga in viitor acest traseu, vreau sa le semnalez ca pe Brana Interzisa, intre Policandru si Fisura Suspendata se afla cel mai frumos pasaj din Ro care poate fi parcurs in opozitie bavareza. Este vorba despre o felie de stanca verticala si inalta de cca 30m, care poate fi parcursa integral in opozitie maini-picioare. Din pacate, dupa bavareza nu mai exista continuare in sus. O jumatate de ora intarziere va va aduce niste satisfactii deosebite.
Deoareece aceasta L. C. mi-a fost aratata de catre Radu Slavoaca, imi permit sa o denumesc "lungimea Slavoaca".

Ca veni vorba, cati dintre D-vs cunoasteti "prelungirea Slavoaca" din Umarul Galbinele?

Vreme buna pe munte!

Gabescu
Mesajele sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.



Nu există comentarii pentru acest mesaj
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii