Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Liste Alpinet - alpinet2k

Bookmark and Share

De la: Diana Serban <d...@connex.ro>
Data: Marţi, 14 Sep 2004, 15:42
Subiect: RE: @ Info traseu
Gasesti mai multe detalii in "Monografie, PIATRA CRAIULUI - E. Cristea [1982].doc" pe CD 2

28. A.
Umerii Pietrei CraiuIui (U. P. C.)
Prima escalada: 2 iulie 1939.

GeneralitA ti. FA rA sA se A nscrie A n rA ndul traseelor de mare dificultate, traseul Umerii Pietrei Craiului reprezintA un itinerar A n care cA tA ratorii vor A ntA lni o variatA succesiune de obstacole, a cA ror trecere, A n majoritatea cazurilor, o vor face prin escalada liberA. Traseul are trei portiuni distincte: UmA rul de jos (1820 m alt.), UmA rul de Mijloc (1 920 m alt.) si UmA rul de Sus (2 040 m alt.). Cea mai dificila portiune o A ntA lnim de-a lungul UmA rului de jos. Sinonime: Umerii Pietrei Craiului - Traseul DunA reanu. Grad dc dificultate: 2. B. Materiale: o coardA de 40 m, 3 - 4 pitoane, 5 carabiniere. Traseul este nepitonat. Durata pentru 3 echipieri: 4 ore. De la cabana Plaiul Foii la baza traseului: 4 ore: de la cabana Garofita Pietrei Craiului: 2 ore. Pentru intrarea pe traseu, vezi artera indicc 28.

Descrierea traseului. DupA ce escaladA m unul din hornurA le de la intrare, putem privi A n amonte, identificA nd linia unui vA lcel nA pA dit de vegetatie si A n parte presarat cu pA lcuri de jnepeni. InaintA nd pA nA la capatul de sus al acestuia, A ntA lnim o fa A mai A nclinatA, pe care o escaladA m A n cadrul a patru lungimi de coardA. De retinut cA A n cea de-a patra l.c. traseul trece de pe fa a corespunzatoare vA ii TA mA selului, aflatA A n dreapta noastrA, pe fa a vA ii BA rsa TA masului, aflatA A n stA nga. Regruparea din aceastA ultimA lungime o efectuA m A ntr-o strungA de mici dimensiuni. Din dreptul strungii coborA m A n albia unui vA lcel, pentru ca prin grohotisul lui sA urcA m pA nA a La Pridvor" (1820 m alt.), unde firul se pierde, prelungindu-se cu o fisurA deschisA, conturatA A n peretii umerilor. A n continuare, traseul se desfA soarA A n lungul unui horn situat pe latura nordicA a umA rului. Intervalul ia sfA rsit A ntr-un punct mai deschis, de unde, pe verticala unei fe e ce nu depA seste 20 m A nA ltime, ne cA tarA m pA nA pe esarfa verde a BrA ului de Mijloc (1920 m alt.). Escalada zonei UmA rului de Mijloc A ncepe cu o traversare cA tre stA nga, de-a lungul BrA ului de Mijloc, vizA nd o lespede ce seamA nA cu un acoperis de colibA. Din dreptul acesteia urmA m linia unui horn pA nA la A nA ftimea BrA ului de Sus. UmA rul de Sus prezintA un perete greu de escaladat, ceea ce ne obligA sA -1 ocolim prin stA nga, unde avem posibilitatea de a continua escalada de-a lungul unui horn, prelungit A n final cu o muchie. DupA regrupare escaladA m fe ele usor friabile care sfA rsesc pe Creasta SudicA a Pietrei Craiului, la sud de vA rful Grindului.

-----Original Message-----
From: Claudiu Tugulea [mailto: ctugulea@hotmail.com]
Sent: Tuesday, September 14, 2004 3: 10 PM
To: alpinet2k@yahoogroups.com
Subject: @ Info traseu "La Zaplaz" - Umerii Pietrei Craiului


Salut,



Fascinat de vremea frumoasa din week-end, n-am rezistat tentatiei si am fost la o mica incursiune in Piatra Craiului.

La intoarcerea din traseu, chiar sub locul numit "La Zaplaz", am gasit o
indicatie: "Umerii Pietrei Craiului" - BR - si o sageata la dreapta. Am urmat poteca ce se contura la baza stancilor dar n-am gasit nici urma de marcaj. Poteca se deslusea usor si directia era buna, asa ca ne-am hotarat sa continuam (si pe harta pe care o am eu apare ceva). Numai ca, la un moment dat, dupa vreo 10-15 minute de mers, poteca traversa o vale si din fundul vaii nu se intrezarea continuarea. Erau 3 posibilitati: sa coboram pe vale, dar era un grohotis abrupt care se termina brusc pe o saritoare de cca. 6 metri, sa urcam pe vale - probabil ducea undeva spre Braul de Mijloc, sau sa traversam valea. Am ales aceasta ultima varianta (erau urme de pasi) si dupa ce am urcat vreo suta de metri pe un grohotis instabil m-am trezit intre jnepeni. Mai departe nu se deslusea nici o continuare care sa semene a traseu turistic. Deoarece in curand apunea soarele, nu cunosteam zona, am hotarat sa ne intoarcem pe traseul clasic pe la refugiul Spirla.



Cunoaste cineva detalii despre acest traseu? Mentionez ca exista si o alta bifurcatie, mult mai jos de "Zaplaz", dupa ce coboram grohotisul.



Claudiu
Mesajele sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii PIATRA CRAIULUI - Casa de Vanatoare Piatra Craiului  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Refugiul Zorelelor  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Refugiul Sperantelor (Cioranga Mare)  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Cabana Garofita Pietrei Craiului  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Podul La Riul Mare Spre Magura  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Marele Grohotis  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Refugiul Spirla  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Valea Pietrelor  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Varful Piatra Mica  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Curmatura Pietrei Craiului  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Brina Caprelor (Craiului)  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Refugiul Diana  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Refugiul Virful Ascutit (Lehmann)  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Refugiul Grind  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Saua Grindului  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Sub Zaplaz  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Cabana Plaiul Foii  
Muntii PIATRA CRAIULUI  
Muntii ANINEI si Munceii DOGNECEI  


Nu există comentarii pentru acest mesaj
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii