Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Liste Alpinet - alpinet2k

Bookmark and Share

De la: Codruta <c...@braila.astral.ro>
Data: Miercuri, 27 Apr 2005, 12:05
Subiect: [a]Distrugerea zonelor naturale
http://www.euractiv.ro/
Distrugerea zonelor protejate, semnalata in nenumarate randuri de presa, a ajuns la Bruxelles. World Wide Fund For Nature (WWF), organizatia globala pentru conservare, atrage atentia, in ceasul al doisprezecelea, ca neprotejarea zonelor naturale face pasibila Romania de amenzi zilnice. In ultimii ani, autoritatile nu au facut decat sa implice Romania in scandaluri internationale privind zonele naturale. Semnalele presei au fost constant ignorate de oficialitatile din tara.

Primim de la colegii nostri din Bruxelles un comunicat al World Wide Fund For Nature (WWF), organizatie partenera a EurActiv.com.

In comunicatul transmis colegilor nostri, WWF cere autoritatilor romane sa faca progrese rapide in implementarea legislatiei UE in materie de protectie a naturii, altfel risca amenzi sau chiar pierderea de fonduri structurale din partea UE.

Prin semnarea Tratatului de aderare la UE pe 25 aprilie, Romania s-a angajat sa indeplineasca cerintele in materie de ecologie, inclusiv trimiterea catre Comisie, pana la data aderarii, a unei liste cu propuneri de locatii pentru a fi incluse in reteaua de locuri protejate "Natura 2000".

In cazul in care aceasta cerinta nu este respectata, Curtea Europeana de Justitie ar putea dispune amendarea zilnica a Romaniei. Daca sunt luate in considerare precedentele in aplicarea de astfel de amenzi, s-ar putea ajunge la o suma de 37 de milioane de euro pe an sau mai mult. Mai mult, s-ar putea ajunge la amanarea platilor si chiar pierderea de fonduri structurale europene, ca si alte moduri de sprijinire a Romaniei.

Problemele semnalate adesea de presa au ajuns la Bruxelles

Dosarul "Protectia Mediului" a fost macinat de scandaluri in ultimii ani

2004 - 2003

Scandalul Rosia Montana intra in vizorul Consiliului Europei, care a trimis o delegatie in zilele de 12 si 13 iulie pentru a evalua patrimoniul cultural al Rosiei Montane. Reamintim ca Ministerul Industriei si Economiei, prin titularul de atunci condus, Dan Ioan Popescu, a autorizat exploatarea cariera aurifere de la Rosia Montana, cu toate ca aceasta este zona naturala protejata. Detalii - Rosia Montana in vizorul Consiliului Europei

O comisie europeana condusa de raportorul general pe probleme de patrimoniu cultural al Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, Edward O'Hara, a venit in Romania pentru a analiza impactul pe care proiectul de la Rosia Montana il are asupra patrimoniului cultural din zona. Raportor european la Rosia Montana (HotNews.ro)
Militantii Greenpeace s-au legat cu lanturi de gardul Guvernului

Delta Dunarii

Canalul Bastroe, o problema de interes european si abia apoi interesanta pentru Bucuresti

Canalul construit de Ucraina in Delta Dunarii, fara consultari cu partea romana, a devenit o problema de interes european inainte ca Romania sa se trezeasca. [ tot articolul de arhiva ] In aceasta criza autoritatile romanesti au reactionat numai dupa ce scandalul a luat amploare pe plan international. In timp ce Comisia Europeana se arata foarte ingrijorata de evolutiile de la Bistroe, autoritatile romane de la acea vreme aveau cu totul alte preocupari - cum ar fi alegerile locale.

In Delta Dunarii problemele sunt vechi, dar niciodata tratate cu atentie. Dimpotriva, Delta a fost interesanta numai in masura in care putea fi exploatata comercial - afacerile piscicole, "inchirierile" luciului apei, vanatoarea sunt doar cateva exemple. Dinspre Bruxelles cursesera luni de avertismente serioase la adresa Ucrainei, insa primele consultari initiate de partea romana au avut loc in iulie - detalii. In 16 septembrie 2004, ambasadorul Romaniei la Haga a dat in judecata Ucraina - detalii. V. si Specialistii in mediu cer interzicerea vanatorii in Delta Dunarii timp de trei ani


2003-2002

Proiectul Dracula Park, pe care fostul ministru Dan Matei Agathon voia sa il faca langa Sighisoara a starnit proteste internationale. UNESCO a reactionat dur. Pozitia UNESCO, reflectata in The Guardian, 25 martie 2002

Lacurile din jurul Bucurestiului: In ciuda semnalelor de presa, autoritatile nu au facut nimic

In toata Europa, Bucurestiul are reputatia celei mai poluate capitale, arata un recent raport international cu privire la protectia mediului. O serie de familii au decis sa abandoneze un oras supra-populat si prefera sa strabata suprafete de cateva zeci de kilometri zilnic numai pentru a respira in voie. Dar unde sa fugi ca sa te simti acasa?

Hotararea 792 din 1990 introduce statutul special de zona protejata in localitatea Scorvistea (Foto: Zona naturala protejata!). In realitate, nimanui nu i-a pasat de lacuri, de paduri, de calitatea aerului sau de insemnele istorice. S-a dorit mai degraba protejarea demnitarilor. Scrovistea pastreaza ruinele domeniilor regale; viile au fost smulse din radacini pe motiv ca nu mai producea. Dar nimeni nu s-a ingrijit de ele.

Lacurile nu mai comunica de mult unele cu altele (foto 4: lacurile), iar administratorul complexului agro-silvic Scrovistea santajeaza oamenii din zona: daca nu cotizeaza, lacurile devina mlastina. Detalii la Anchete.ro: Demnitarii vand zona naturala protejata


Ce recomanda in ceasul al doisprezecelea WWF

Pregatirea unei liste cu situri Natura 2000 presupune cartografierea bogatiei naturale a Romaniei pentru a identifica cele mai importante zone de interes european, iar acest lucru va necesita nu numai colectarea datelor existente, ci si cartografiere pe teren pentru multe zone. Pana in acest moment autoritatile romane nu au facut prea multe dincolo de pregatirea unei baze de date centrale, in care sa fie colectate datele.

"Cu mai putin de doi ani inainte de adereare, Romania se confrunta cu o provocare imensa in pregatirea retelei de zone protejate in mod special, Natura 2000" a spus Erika Stanciu de la WWF Danube-Carpathian si reprezentanta coalitiei de ONG-uri pentru Natura 2000.

"Speram ca noul guvern din Romania va demonstra un angajament mai serios in implementarea legislatiei UE in privinta protectiei naturii, dar va fi nevoie sa se miste foarte repede," a adaugat ea.

"In acest moment guvernul Romaniei nu cheltuie nici macar un cent direct pentru parcurile sale nationale, care adapostesc unele dintre cele mai mari comori ale Europei," a mai spus Erika Stanciu.

Pregatirile pentru programul Natura 2000 in Bulgaria, desi nu sunt ideale, s-au pus in miscare. Guvernul a alocat in jur de 400.000 din bugetul national pe anul acesta pentru cartografiere, bani care urmeaza sa fie administrati de cateva ONG-uri.

Printre zonele care ar urma sa fie inscrise pe lista Natura 2000 se numara Delta Dunarii, care se intinde pe mai mult de 300.000 de hectare. Carpatii sunt ultimul loc din Europa unde pot fi gasite mii de exemplare de ursi, lupi si rasi. Sursa: WWF

============
GUVERNARE EUROPEANA / 14.09.2004
"Ucrainienii nostri autohtoni..."
In amonte de excavarile firmei Mobius Bau, la Tulcea, Alum SA varsa reziduuri in Dunare. [ tot articolul ]

============
GUVERNARE EUROPEANA / 01.09.2004
Solutie pentru salvarea Deltei
Expertii romani au gasit o solutie pentru a minimiza efectele construirii canalului ucrainian / Ucraina si Rusia planuiesc sa isi faca un coridor de transport fluvial / ONU nu se implica in conflictul dintre Ucraina si Romania [ tot articolul ]

Solutie pentru salvarea Deltei
Expertii romani au gasit o solutie pentru a minimiza efectele construirii canalului ucrainian / Ucraina si Rusia planuiesc sa isi faca un coridor de transport fluvial / ONU nu se implica in conflictul dintre Ucraina si Romania [ tot articolul ]

Specialistii in mediu cer interzicerea vanatorii in Delta
Specialistii din cadrul Institutului de Cercetare si Dezvoltare "Delta Dunarii" au cerut Ministerului Mediului si Ministerului Agriculturii interzicerea vanatorii in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii. [ tot articolul ]

EurMonitor Exindere: Oficiali europeni inspecteaza Delta Dunarii si Canalul Bastroe
O misiune europeana a inceput o vizita de documentare pe bratul Chilia / Banca Mondiala ne da 700 de milioane de dolari [ tot articolul ]


--
"Let me know, that at least, she will try
Then she'll be a true love of mine"
www.arin.ro
Mesajele sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.



Nu există comentarii pentru acest mesaj
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii