Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Liste Alpinet - alpinet2k

Bookmark and Share

De la: Petru K <p...@yahoo.com>
Data: Sâmbătă, 14 Mai 2005, 3:48
Subiect: [a] La Cluj s-a stabilit strategia miniera pentru Europa de Sud-Est (din Evenimantul Zilei)
Madalina Prundea
Sambata, 14 Mai 2005

12 tari au cazut de comun acord asupra unor politici comune in acest domeniu
Inalti reprezentanti ai guvernelor din 12 tari din Sud-Estul Europei, printre care ministrii mediului din Romania, Ungaria si Muntenegru au recunoscut, ieri, la Cluj-Napoca, ca o treime din siturile miniere sint periculoase pentru mediu si comunitate si au hotarit implementarea, in regiune, a cinci proiecte-pilot privind ecologizarea vechilor exploatari miniere.
Ministrii mediului din Romania, Ungaria si Muntenegru si reprezentanti la nivel inalt din alte noua state din regiune au adoptat ieri, la Cluj-Napoca, in cadrul Conferintei subregionale cu tema Reducerea riscurilor de mediu si securitatea activitatilor de minerit din Sud-Estul Europei, o declaratie strategica pentru reducerea riscurilor de impact asupra mediului, ca urmare a exploatarii necontrolate a minelor din zona.
Acesta declaratie contine liniile pe care trebuie sa le urmam in industria miniera, atit Romania, cit si celelalte state din regiune, pentru indeplinirea conditiilor Uniunii Europeme, a declarat ieri ministrul mediului, Sulfina Barbu.
Cel mai important este faptul ca, in declaratie, ministrii si reprezentantii guvernelor din regiune au acceptat studiul nostru, conform caruia, o treime din cele 150 de situri miniere sint riscante, a afirmat directorul executiv al Programului pentru mediu al Natiunilor Unite (UNEP), Klaus Topfer.
In urma semnarii acestui protocol, care include masurile ce trebuie respectate de tarile din regiune, reprezentantii statelor participante vor analiza care vor fi cele cinci zone miniere care vor fi incluse in proiectele-pilot de ecologizare.
Potrivit oficialului, criteriile care vor sta la baza alegerii celor cinci proiecte-pilot sint consecintele acestei activitati asupra sanatatii populatiei, stabilitatii sociale si a mediului.
Ungaria impotriva Rosiei Montane, Romania in expectativa
Prezent la lucrarile conferintei, ministrul mediului din Ungaria, Miklos Persanyi, si-a exprimat ferm pozitia impotriva investitiei in zona miniera de la Rosia Montana. Este un proiect foarte periculos, care va impune cele mai multe probleme tehnice, de mediu si sociale Romaniei, de aceea consider ca in faza initiala, din ceea ce cunoastem acum, acest proiect nu este fezabil, a afirmat Persanyi.
De partea cealalta, Sulfina Barbu s-a abtinut sa faca declaratii despre investitia de la Rosia Montana. Acum nu ne putem pronunta nici pentru, nici impotriva, pentru ca nu avem datele necesare, a explicat ministrul mediului. Potrivit oficialului roman, in prezent, guvernul se afla in etapa de intocmire a ghidului pentru elaborarea studiului de impact asupra mediului, etapa la care a fost invitata sa contribuie si partea ungara.
Flash mob ecologist
Circa treizeci de ecologisti l-au intimpinat ieri, intr-o actiune tip flash mob pe ministrul roman, la iesirea din hotelul clujean in care s-au tinut lucrarile conferintei, pentru a protesta fata de atitudinea ministerului cu privire la Rosia Montana.
Tinerii, majoritatea maghiari, activisti in Asociatia Green Transylvania i-au oferit Sulfinei Barbu o barba din vata. Ministrul a refuzat barba si i-a indemnat, pe un ton politicos, sa o pastreze si sa faca astfel de actiuni, atunci cind Ministerul Mediului se face intr-adevar vinovat de ceva. (Mihai Soica)


http://www.expres.ro/transilvania/? news_id=186287
Mesajele sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.


Legături cu Ghidul Montan:
Magura CODLEI si Muntii PERSANI - Piscu Inalt (941m)  
Magura CODLEI si Muntii PERSANI  
Muntii ANINEI si Munceii DOGNECEI  


Nu există comentarii pentru acest mesaj
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii