Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Liste Alpinet - alpinet2k

Bookmark and Share

De la: Zsolt TOROK <t...@indd.tim.ro>
Data: Sâmbătă, 18 Iun 2005, 13:44
Subiect: [a] uneori legea nu poate fi interpretata altfel decat in spiritul ei
Stimati co-listeni,

Nu am dubii referitor la faptul ca RNP este in cunostinta de cauza in ceea ce priveste diferenta dintre statutul de "zona cu regim de protectie integrala" si cea de "zona de conservare speciala".

Astfel, in ceea ce priveste "zonele cu regim de protectie integrala" este foarte clar ce scrie in Hotararea Guvernului Romaniei nr. 248 din 27 mai 1994 (publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, nr. 168 din 4 iulie 1994). (Obs.: este vorba de HG "pentru adoptarea unor masuri in vederea aplicarii legii nr. 82/1993 privind constituirea Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii). In acest HG gasim urmatoarele precizari:

La capitolul 2, punctul 2.2. este nominalizata Padurea Letea, din care o suprafata de 2.825 ha este declarata "zona cu regim de protectie integrala"; la punctul 2.5 este nominalizata Padurea Caraorman, din care o suprafata de 2.250 ha este declarata "zona cu regim de protectie integrala".

La Capitolul III (Zonarea rezervatiei), Art. 29. stabileste ca: "In cadrul zonelor cu regim de protectie integrala se pot desfasura activitati care au urmatoarele obiective:

a) cercetarea evolutiei zonei, mentinerea si conservarea calitatilor acesteia, monitorizarea principalilor parametri ce ii definesc starea de evolutie;

b) cercetarea biologiei zonei;

c) realizarea actiunilor de paza si control asupra zonei de catre personalul Administratiei rezervatiei."

Deci, in ceea ce priveste suprafetele respective din cele doua paduri, legea este foarte clara. Trei tipuri de activitati se permit (cercetare, monitoring si paza). Turism cu siguranta nu! Daca cititi atent pasajele din HG, atunci veti constata ca inclusiv paza si controlul in aceste zone este o atributie a personalului ARBDD. Deci, conform legii, paza nu este asigurata de personalul RNP (nici al fostei SC SilvoDelta)! Interesant ca totusi, aceste prevederi erau si sunt (probabil vor fi in continuare) trecute cu vederea, din cate se pare de catre ambele autoritati.



Alta este insa situatia asa-numitelor "zone de conservare speciala". (obs.: acele suprafete colorate in rosu pe hartile Parcului National Muntii Macinului)

Ordinul MAPAM nr. 552 / 26 august 2003 (publicat in Monitorul Oficial, partea I, nr. 648 din 11 septembrie 2003) stabileste urmatoarele:

Art. 2. "Zonele de conservare speciala cuprind cele mai valoroase elemente ale patrimoniului natural din interiorul parcurilor nationale si parcurilor naturale si sunt asimilabile integral sau pot include rezervatii stiintifice, rezervatii naturale, inclusiv de tip peisagistic, monumente ale naturii, arii speciale de conservare, arii de protectie speciala avifaunistica, zone protejate pentru monumentele istorice de valoare nationala exceptionala, dupa caz."

Art. 3., aliniatul (2) stabileste faptul ca, "in afara perimetrelor rezervatiilor stiintifice cu regim strict de protectie se pot desfasura urmatoarele activitati:" (le redau pe scurt, pentru ca textul este destul de lung):

a) de natura stiintifica si educativa;

b) turismul controlat;

c) utilizarea rationala a pajistilor pentru cosit si/sau pasunat.;

d) localizarea si stingerea operativa a incendiilor;

e) interventiile pentru mentinerea habitatelor in vederea protejarii anumitor specii, etc.;

f) interventiile in scopul protectiei, mentinerii sau reabilitarii ecosistemelor etc.;

g) actiunile de inlaturare a efectelor unor calamitati etc.;

h) actiunile de prevenire a inmultirii in masa a daunatorilor forestieri etc.

Adica, mai pe intelesul tuturor: in zonele de conservare speciala sunt premise numeroase activitati, spre deosebire de zonele cu regim de protectie integrala. In zonele de conservare speciala este permis inclusiv turismul "controlat" (termenul probabil se refera la organizat, deci nu ar trebui interpretat in sensul ca turistii sunt "controlati" de RNP). Din acest motiv poate fi catalogat chiar o dezinformare opinia ca turismul in parcurile nationala se face numai in asa-numitele zone tampon. Ceea ce este adevarat, si RNP este in cunostinta de cauza, este urmatorul: in zonele de conservare speciala pot fi delimitate zone cu regim de protectie integrala unde pot fi derulate legal numai cele trei tipuri de activitati (cercetare, monitoring si paza). Din acest motiv Administratia Parcului National Muntii Macin si autoritatile de mediu sunt sprijinite in demersurile pe care le fac pentru a identifica si stabili acele suprafete care trebuie sa fie strict protejate. Asemenea zone sunt cele cu asociatii vegetale extrem de rare, vulnerabile sau periclitate la nivel national (si chiar international) si ariile unde mai exista elementele floristice sau faunistice care au statut legal de "specii strict protejate".

Aceste detalii sunt transmise pe alpinet2k pentru a asigura practicantii de alpinism, catarare etc. asupra faptului ca in Parcul National Muntii Macinului nu pot fi restrictii in ceea ce priveste aceste activitati decat pe acele suprafete din cadrul zonei de conservare speciala, unde chiar si prezenta omului poate avea efecte nedorite asupra florei sau faunei locale. Spre exemplu, partea din PNMM a Culmii Pricopan este integral clasificata ca "zona de conservare speciala", insa aceasta nu inseamna ca in Pricopan nu vor fi permise trasee turistice (inclusiv cele de catarare). Legea nu prevede acest lucru. Ceea ce prevede legea este ca asemenea activitati nu vor putea fi desfasurate in cateva zone din Pricopan unde se impune luarea unor masuri stricte in favoarea conservarii florei si faunei salbatice! Aceste zone se stabilesc prin decizii ale autoritatii centrale de mediu, inclusiv pe baza propunerilor facute de Administratia PNMM sau alti factori care activeaza in domeniul portectiei naturii. Pentru acest lucru inclusiv alipnistii ar trebui sa sprijine Administratia Parcului National Muntii Macinului si autoritatile de mediu. Deoarece numai in acest fel vor fi si trasee de catarare, si zone in care sa fie lasata in pace flora si fauna salbatica. Sunt convins ca se poate ajunge la un astfel de consens cu asociatiile de alpinism. Pana la urma trebuie sa vedem ca aceasta este calea de mijloc pe care pot s-o urmeze si cei dedicati mai strict problemelor de protectia naturii, si cei care doresc si trebuie (!) sa beneficieze de potentialul aceastei zone.

Toate cele bune!

18 iunie 2005

Cu stima,

Zsolt Torok
Mesajele sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.

Alte mesaje din aceeaşi discuţie:
SubiectAutorData
 [a] OT: exploatarile miniereCristian Malide18 Iun 2005
   [a] uneori legea nu poate fi interpretata...Zsolt TOROK18 Iun 2005
     Re: [a] uneori legea nu poate fi interpretata...Zsolt TOROK20 Iun 2005
       Re: [a] uneori legea nu poate fi...vmircea20 Iun 2005
         Re: [a] uneori legea nu poate fi...Zsolt TOROK20 Iun 2005
           Re: [a] uneori legea nu poate fi...Zsolt TOROK20 Iun 2005
             Re: [a] uneori legea nu poate fi...vmircea21 Iun 2005
               Re: [a] uneori legea nu poate fi...Zsolt TOROK21 Iun 2005
         Re: [a] uneori legea nu poate fi...CLUBUL DE...20 Iun 2005
           Re: [a] uneori legea nu poate fi...vmircea21 Iun 2005
             Re: [a] uneori legea nu poate fi...Zsolt TOROK21 Iun 2005
               Re: [a] uneori legea nu poate fi...Zsolt TOROK21 Iun 2005
                 [a] echipamentul cu nervi din...Zsolt TOROK21 Iun 2005
 Re: [a] uneori legea nu poate fi interpretata...Zsolt TOROK21 Iun 2005

Legături cu Ghidul Montan:
Muntii MACINULUI - Culmea Pricopanului  
Muntii MACINULUI - Macin  
Muntii MACINULUI  
Muntii SEMENIC si Munceii NEMANULUI  


Nu există comentarii pentru acest mesaj
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii