Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Liste Alpinet - alpinet2k

Bookmark and Share

De la: Gabriel Petrica <g...@yahoo.com>
Data: Marţi, 1 Nov 2005, 16:04
Subiect: [a] Proiectul "Brasov - Oras de munte ? Sau munte de gunoi ?" - CARE 2005
In acest weekend a avut loc o prima actiune in cadrul proiectului "Brasov, oras de munte, sau munte de gunoi?"

Detalii, poze si impresii gasiti la linkul de mai jos:

http://www.finity.lx.ro/Jurnal/20051001_Postavaru_ColtiiCorbului/index.htm

Aici veti gasi si raportul oficial spre sfarsitul saptamanii!

Se pare ca lx.ro are ceva probleme asa ca... si pentru cine nu are timp si banda... atasez povestirea...

Toate cele bune!


Gabi Petrica

CPNT Brasov



Numele proiectului: "Brasov - oras de munte, sau munte de gunoi ?" Organizatori: C. A. R. E. [ "Centrul de Activitati si Resurse Ecologice"] Brasov Finantator:
"Fundatia pentru Parteneriat - Miercurea Ciuc" Participanti: Copiii de la Scoala Generala 15 Brasov [clasele a II-a si a III-a]
Desi previziunile meteo lasau de dorit, ne-am echipat cu totate cele si ne-am indreptat spre Livada Postei. Ajung primul si imediat incep sa apara si colegii: Dan si Ruxi, Iulia, Vidut si Oana, Dana, Roxana, Carmen etc.
Dan a cumparat 4 stalpi din lemn de brad, doua panouri frumos facute sunt si ele la noi, restul de scule, apa minerala si ceva mancare pentru copii. Iulia si Oana au facut fluturasi cu numele nostru si al copiiilor, si-au facut un planulet de "bataie" cu jocuri pe teme ecologice... treburi invatate pe afara.
Apare si doamna Diana [din pacate numele de familie nu l-am retinut:(... mii de scuze] de la APM Brasov, cu o masina. Ne bucuram ca scapam de povara de a duce totul in spate si ca ne putem concentra la a avea grija de copii ca sa nu fie incidente pe traseu.
Pe la 09.30 apar si copiii insotiti de doua invatatoare. Incepe dificila actiune de marcare a copilasilor cu fluturasi cu numele lor... sunt atata de neastamparati... cred ca ar trebuii sa fiu ingrijorat: D! Plecam incet incet pe drumul de Poiana... Ne oprim la niste leagane sa manace copii putin [deja]. De aici iesim de pe drumul de Poiana si in cele din urma intram pe traseul marcat cu triunghi galben spre Piatra Corbului prin Stejerisul Mare.
Traseul e unul usor ca dificultate, e practic o plimbare. Desi fiind asa aproape de oras m-as fi asteptat sa fie mult mai curat [Brasov - oameni mai civilizati... asa ma gandeam eu]. Dezamagire... ce gunoaie am vazut pe munti... alea sunt gunoaie light... daca vrea cineva sa faca o incursiune in lumea gunoaieleor heavy sa dea un semn la mine... se rezolva! Aveam la noi un singur sac pt gunoi [restul erau in masina si asteptau sus] asa ca ne-am pus sa strangem cate ceva de pe poteca.... copiii erau entuziasmatii si voiau sa stranga gunoaiele [chiar dezamagiti ca trecem pe langa atatea gunoaie si nu ne punem sa le strangem:)! ]
Mai facem o oprire intr-o poienita apoi ajungem la Troita Junilor, locul in care trebuie sa punem primul panou. Masina este deja aici, descarcam materialele, scoatem izoprenele si impartim mancare si apa minerala la copii.
O data aranjati Oana si Dana incep "lectiile" de ecologie, intrebari, joculete... oricum cireasa de pe tort pentru copii o reprezinta impartirea pe echipe si plecarea prin zona pentru a srange cat de cat gunoaiele. Indraznesc sa cred ca la cate gunoie au vazut acesti copii, nu vor mai fi in stare sa arunce pe jos vre-un gunoi [in prezenta noastra nu am vazut pe nici unul sa faca asta]...
In timp ce echipele formate din astia mai batrani de la CARE si copii strangeau gunoaiele din zona, Dan cu Vidut si cu mine ne-am pus pe sapat gropile pentru panoul informativ, ascutit stalpii etc. Treaba a mers repede, sacii de gunoi s-au terminat in nici o ora [scopul pricipal nu era sa abuzam de ajutorul celor mici, scopul nu a fost sa facem din cei mici gunoierii de serviciu ai comunitatii, ci mai degraba sa le aratam si o alta fata a lucrurilor - nu doar gratarele suculente si gustoase - si sa ii invatam unele notiuni elementare de ecologie, la un nivel pe care sa il poata intelege si ei].
Dupa ce am terminat treaba aici copiii au plecat impreuna cu invatatoarele deoarece se facuse destul de tarziu, vremea dadea ceva semne de instabilitate... Le-am multumit de ajutor si ne-am pus sa legam sacii de gunoi. Doamna Diana de la APM Brasov ne spune ca va trimite masina sa ia sacii. Masina vine si ne spune ca s-a vorbit la primarie si vor trimite masina de gunoi, asa ca trebuie doar sa ducem sacii la marginea soselei ... super si asa!
Nici nu am termint treaba aici, ca exact langa noi [si nu vorbesc metaforic dupa cum se poate vedea si in poze] opreste un jeepan, se dau oamenii jos si in 10 min [iarasi nu vorbesc metaforic] dau drumul la foc si la manele. Nu au fost deloc deranjati de noi si de apropourile noastre subtile [ca nu aveam timp si cred ca nici putere... ] sau de panoul pus acolo cu toate semnele alea ciudate pe el...
Strangem toate cele, ducem sacii de gunoi la marginea soselei si ne continuam drumul spre Piatra Corbului. In drumul nostru, avem norocul sa dam peste ursoaica cu trei pui. Am avut noroc ca totul a decurs cum trebuie, o maraiala din partea ursoaicei, apoi fuga ei cu puii din calea noastra... asa ca totul a trecut doar cu o sperietura pentru cei mai aproape de eveniment. Am avertizat oamenii din zona care faceau pe acolo gratare si alte cele, ca e ursoaica prin zona... acum nu stiu ce sa zic, dar dupa fete nu ii prea interesa. Probabil se vedeau vedete la proTV sau ceva.
Al doilea panou l-am "plantat" la intersectia dintre triunghi galben [care urca Spre Poaiana ] si triunghi rosu [care coboara spre Pietrele lui Solomon pe Valcelul Dracului]. Aici terminam destul de repede si ne mai ducem spre un punct de belvedere... se vede frumos spre Zarnesti, Cristianu, Codlea... privelisti noi pentru mine desi stau in Brasov de cand m-am nascut.
Ne intoarcem de la punctul de belvedere si continuam pe triunghi rosu spre Pietrele lui Solomon! Drumul e de asemenea o premiera pentru mine [rusine mie]. De aici ducem acasa pe unul dintre copiii si ma indrept si eu spre casa.

O actiune reusita, vremea a fost mult mai buna decat ne-am asteptat, copiii au fost receptivi, iar restul lucrurilor orgnizatorice au decurs ca la carte.
Multumim pentru sprijinul acordat "Fundatiei pentru Parteneriat - Miercurea Ciuc", de asemenea doamnei Diana de la Agentia pentru Protectia Mediului Brasov [sper ca ma va scuza fiindca i-am uitat numele intreg] si personal o bulina rosie [sper ca inca bulina rosie e de bine prin gradinite:) ] si pentru domnul primar Scripcaru... pare a fi mult mai receptiv decat predecesorii... hm... e a doua oara in acest an, cand il laud... si clar n-am treaba cu politica! Om fi pe un drum bun...

Toate cele bune!



Gabriel Petrica

Membru C. A. R. E. Brasov / Membru C. P. N. T. Brasov
Mesajele sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii CIUC si NASCALAT - Izvorul Mineral  
Muntii CIUC si NASCALAT - Miercurea Ciuc (Sumuleu)  
Muntii POSTAVARU - Brasov  
Muntii POSTAVARU - Pietrele Lui Solomon  
Muntii POSTAVARU  
Muntii LATORITEI  
Muntii CIUC si NASCALAT  
Muntii ANINEI si Munceii DOGNECEI  


Nu există comentarii pentru acest mesaj
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii