Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Liste Alpinet - alpinet2k

Bookmark and Share

De la: Alfasoft <a...@alphanet.ro>
Data: Marţi, 22 Nov 2005, 7:47
Subiect: [a] Polemica ref. la drum acces Borsa Pietroasa-Statia Meteo Iezer intre APNMR si meteorologi
Am aflat ieri de la un alpinist, fost recent in Mtii Rodnei -Zanoaga Iezerului-Pietrosul- ca dupa ce am sesizat org. de mediu, inclusiv cele ministeriale, COMN, APNMR etc. ref. la reamenajarea drumului din Borsa prin cartier Borsa Pietroasa via Piciorul Mosului spre Zanoaga Iezerului cu scopul (diversionist) de facilitare a accesului meteorologilor /aprovizionarii lor, de fapt de aberanta permisivitate pentru burjuii dotati cu 4 x 4, mafiotii locali si nu numai, distrugatori de monumente ale naturii, de acces la picnicuri estivale in perimetrul Statiei Meteo, acolo unde unii erau chiar cazati, altii limitindu-se la a taia jnepenisul pt. a frige friptane pe malul lacului glaciar Iezer, s-a iscat o stupida polemica in meteorologi si ing. Ioan Muntean, reprezentantul APNMR pentru zona nordica a PNMRodnei.
Meteorologii afirma, hilar, ca drumul le-ar apartine in timp ce ing. Ioan Muntean spune ca acesta e inclus PNMR deci apartine APNMR, ceea ce mi se pare logic si de elementar bun simt.
Mentionez ca de la limita nordica a PNMR, pe Piciorul Mosului, la fostul Fortul lui Traian in sus vorbim de o arie protejata, marcata adecvat cu patrat rosu/alb, inclusa Rezervatiei Stiintifice Pietrosul Rodnei, inclusa alaturi de Retezat si Delta Dunarii patrimoniului UNESCO.

Meteorologii sunt practic gazduiti/admisi, in virtutea specificului activitatii lor, in aceasta rezervatie, personal nu inteleg de unde si pina unde pretentia lor asupra drumului, evident necesar pt. aprovizionare/accesul lor, nu si al turbulentilor -delicventilor distrugatori de arii protejate, agresori de fauna/flora etc.

Discutia aprinsa a fost generata de inteleapta si smoral sustenabila intentie a celor de la APNMR, nu o data sugerata de mine, de-a bloca accesul auto-hipo in Rezervatia Stiintifica Pietrosul Rodnei cu o bariera lacatuita, punct.control cu paznici rotiti din 2 in 2 sapt. * (pt. a nu devenii complicii jafului silvic/braconierilor) ca si accea de impune anumite reguli elementare meteorologilor, in speta sefului acestora, Vasile Hantig (de la managementul gunoiului menajer de la statie la gunoiul de la grajd si rahatul WC-ului deversat in versantul stg. al vaii Pietroasa, sursa de apa in aval, sursa de adapare pt. vitele/turmele celor din Borsa Pietroasa etc., limitarea taierii aberante a jnepenisului -a se vedea concret ce zone au fost agresate in ultimii 15 ani, in primul rind in jurul amplasamentelor meteo si mai putin linga Iezerul Pietrosului, de catre picnicari).

Este idiot sa le ceri activitate/rezultate celor de la APNMR in limitarea distrugerilor /braconajului in Rezervatia Stintifica, si prin extensie in tot PNMR, facilitind inexplicabil accesul AUTO pina in inima muntelui.

Cine/ce poate impiedica ridicarea barierei/permiterea accesului in Rezervatie cu mijloace adecvate de transport STRICT atunci cind este cazul: pt. transport materiale constructie/reparatie destinate statiei meteo, respectiv aprovizionarea cu lemne foc, acumulatori/carburanti etc. NU PT. AUTOTURISTI extrem(isti)?

Personal consider ca in logica elementara calea de acces este inclusa APNMR si revine administrarii de catre aceasta (in colaborare cu factorii decidenti ai ANM), in stricta conformitate cu legislatia specifica/in vigoare a Parcurilor Nationale /Rezervatiilor Stiintifice.

Este aberant sa cerem rezultate vizibile si mai ales extrem de repede fara a le acorda pirghii/mijloace legale & eficiente de lupta impotriva ticalosiilor agresive de mediu.

Se pare ca toata tarasenia a fost declansata printr-o misterioasa avizare de catre COMN, in acest an, a reamenajarii drumului spre Statia Meteo Iezer. Mi se pare cel putin foarte dubios. Dar nu ma mai mira!

Lucian Petru Goja-Baia Mare

Nu-i exclus ca Grec Gavrila, ex primarul Borsei, buldozeristul de tauri alpine, sa fi avut in neavizatu-i proiect vandalizant si un boutique, motel, servicii de masaj erotic etc. in mirificul peisaj al Zanoagei Iezerului. De vazut cine e pitit in umbra misculatiei bizare!
Mesajele sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii RODNEI - Oras Borsa  
Muntii RODNEI - Lacul Iezerul  
Muntii RODNEI - Statia Meteo  
Muntii RODNEI - Sub Varful Pietrosu  
Muntii RODNEI  


Nu există comentarii pentru acest mesaj
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii