Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Liste Alpinet - alpinet2k

Bookmark and Share

De la: Marian Anghel <m...@yahoo.com>
Data: Joi, 8 Mar 2007, 15:28
Subiect: [a] taberele de instruire... in Ro
Buna ziua,

----- Original Message ----
From: "vlad_cozma"

>... E trist ca nu se poate lua nici o masura legala de protejare a cursantilor...

Ba se pot lua masuri de protectie a cursantilor/stagiarilor, fiind chiar obligatoriu prin lege!
Legea de baza este legea Securitatii Muncii (SSM), intrata in vigoare in toamna trecuta, care este adaptata la normele europene. Acolo se spune clar ce si cum trebuie facut (si sunt o gramada de facut!!). Dar putini din cei care fac astfel de tabere se obosesc s-o citeasca... iar participantii deloc!

From: "Mr Constantin Ceapchi"
>... In mod normal acest "Curs de alpinism" nu trebuia sa aiba loc fara aprobarea FRAE...

Fals total!
Federatia nu are cum sa interzica organizarea de astfel de "cursuri", pentru ca nu are monopol pe activitatea de instruire, asa cum au spus de altfel si Cosmin Andron cu Bogdan Dudau, in numele FRAE.
Federatia poate insa, "sa informeze" publicul larg daca acea tabara de initiere are sau nu instructori brevetati de ea. Asta doar cand si daca afla de organizarea ei!!

Acest lucru nu e valabil daca o tabara este organizata de un ghid montan.

Tabere de tot felul, poate sa faca oricine, oricum, oriunde... legale sau nu... fiind o piatza libera. Dar este de datoria fiecarui participant la astfel de tabare sa se informeze cat de legala este acea activitate, sa caute "recomandari" pozitive sau negative (de la alti participanti, de regula) si despre organizatori (cv-ul montan al acestuia... un search pe Google poate spune multe!)...

Eu daca iti vand un produs ("instruire" in cazul de fata), nu trebuie sa te interesezi ce-i cu el?
Poate fi expirat, ilegal... sau nu.

>FRAE trebuia sa se sesizeze din oficiu si sa actioneze prin toate parghiile impotriva unei astfel de activitati ilegale, prost organizate si in total dezinteres fata de securitatea participantilor.

FRAE ar putea sa monitorizeze eventual, aceste tabere (anunturile publice) si sa informeze comunitatea alpina privind statului ei. Dar asta presupune ca cel putin un voluntar (99% din munca federatiei este voluntara!), sa faca acest lucru in numele FRAE. Si nu prea este in Ro, ingramadeala la acest gen de munca...

From: "mihai tanase"

... Altfel spus, dar poate ma insel, rolul Federatiei este de a organiza competitii. Ce am mai inteles din lectura acestui scurt articol este ca Federatia NU se ocupa de educatia maselor (viitorii competitori).

Nu cunosc situatia din acest moment in cadrul FRAE, dar asta cam asa a fost pana acum... FRAE cu competitiile, alte cluburi (multi se gandesc aici, in primul rand la CAR!) cu masa de amatori. Din ceea ce am vazut insa, lucrurile nu prea merg...

Pe de o parte, in ultimul timp se poate vedea o deplasare a strategiei CAR spre zona competitionala (campionate de catarare pe gheatza!)... poate pentru ca nu stie ce activitati sa faca pentru amatorii non competitie... sau poate din alte cauze, nu cunosc.
Pe de alta parte, majoritatea cluburilor alpine raspandite prin tara sunt anemice, fara vlaga, lipsite de vreo strategie in domeniul instruirii si mai ales, fara profesionisti - instructori sau ghizi - care sa le coordoneze activitatea!

In aceste conditii, care cluburi sa formeze/pregateasca masa iubitorilor de munte?

Daaa... exista si a treia oferta, pe langa federatie si cluburi alpine... segmentul ghizilor montani privati, de care amintea si Mihai Tanase. Insa acestia sunt relativ putini in Ro si doar cativa romani i-au in calcul aceasta varianta... care tine mult si de mentalitatea turistului de munte de la noi.

>Exista o cerere din partea celor care vor sa invete sau se perfectioneze.... Dar nu exista o oferta cu adevarat profesionala, fie ea individuala sau colectiva.

Ba eu zic ca aici te inseli... exista o oferta, chiar daca nu atat de evidenta pe listele publice de discutie... Insa cine cauta, gaseste!

Ceea ce lasa o portita pentru acesti oportunisti care mai apuca sa treaca printre urechile acului. Cata vreme inca? Sa fie acest incident mai mult decat un semnal de alarma?

Eu mi-as dori ca acest incident sa fie un semnal de alarma privind aceste servicii de instruire si sa se inceapa, macar la nivel de strategie FRAE, sa se puna lucrurile cap la cap... Si din cate stiu, cam asta este si una din directiile de mers vizate...

Am scris randurile de mai sus, in calitate de ghid montan specializat in Securitatea Muncii, implicat de vreo 10 ani in organizarea de diverse tabere si ture de instruire (catarare, alpinism vara/iarna).

toate bune,
Marian Anghel
Mesajele sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.


Legături cu Ghidul Montan:
Zona CHEILOR TURZII  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Satul Cornesti-Valea Hasdate-Dealul Sardau-Lacul Ciucas-Cabana Cheile Turzii

 



Nu există comentarii pentru acest mesaj
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii