Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Liste Alpinet - alpinet2k

Bookmark and Share

De la: Daniel Paraschiv <v...@yahoo.com>
Data: Duminică, 15 Iul 2007, 23:17
Subiect: Re: [a] pentru medici
In primul rand: o tensiune arteriala cu valorile 140/90 (140= presiunea sistolica respectiv 90= presiunea diastolica) sunt mai nou acceptate de majoritatea tratatelor medicale ca fiind valorile maxime ale unei tensiuni normale.
Sau daca vrei cu alte cuvinte: este considerata "ideala" o tensiune cu valorile situate cat mai aproape de valorile 120/80 sau dupa altii 110/70; si este considerata o tensiune "normala" o tensiune situata intre valorile 100-140/70-90.
Hipertensiunea arteriala este "definita" dupa tratate, intr-adevar, ca fiind orice valoare peste 140 (presiunea sistolica) si respectiv peste 90 (presiunea diastolica).
INSA ceea ce uita multi (sau poate pur si simplu nu stiu - nu din vina lor) este faptul ca aceasta tensiune variaza foarte mult in funstie de f multi factori. De ex: tensiunea de obicei creste: dupa efort, dupa mancare, in stress-uri emotionale si de orice fel, unele medicamente, etc. si respectiv poate sa scada: dupa odihna, relaxare fizica si psihica, bai fierbinti, medicatie, etc). In ambele situatii de crestere sau de scadere tineti cont ca am pus cuvantul "POATE". Cu alte cuvinte nu este obligatoriu intotdeauna sa fie asa.
In fine, am facut toata aceasta lunga introducere ca sa intelegi ca daca unuei persoane i s-a luat o singura data in viata tensiunea, in cazul de fata unui tanar de 17 ani ziceai, la scoala, intr-o pauza, este foarte probabil ca aceasta masuratoare sa nu aiba nici o relevanta diagnostica. Explic imediat. Unu la mana este vb de un tanar (tinerii sunt f reactivi emotional, psihic si prin urmare pot sa prezinte "variatii" bruste sau "abateri" daca vrei bruste de la "normal" fara ca ele sa aiba vreo semnificatie patologica), apoi momentul in care s-a luat tensiunea este unul nepotrivit (momentele ideale pt a se lua tensiunea unui individ sunt dimineata la trezire, pe nemancate si seara inainte de culcare), in plus se prea poate ca inainte de a i se fi luat tensiunea sa fi mancat ceva (toti am fost elevi si stim ca de asta sunt facute pauzele ca sa mai si mananci ceva).
In fine sper ca te-am facut sa intelegi ca faptul ca respectivul tanar are doar cu 5 mmHg peste valoarea normala maxima admisa nu are in aceste circumstante nici o relevanta patologica, ci din contra, releva un aspect mai degraba "cvasinormal".
Iar in ceea ce priveste efectele cresterii altitudinii asupra tensiunii: este adevarat ca tensiunea arteriala tinde sa creasca o data cu cresterea altitudinii (este un efect logic: scade presiunea mediului ambiant - aerul si atunci creste presiunea/presiunile de la nivelul corpului supus unei astfel de schimbari). De asta apar la unele persoane care urca rpd in inaltime distante mari sangerari la nivelul capilarelor din mucoasa nazala sau din ureche sau de la nivelul ochilor. Depinde insa si de "materialul clientului". Adica de ex cat de fragile sunt vasele respectivului, daca a mai facut asa ceva vreodata (sa urce la inaltime) cat de brusca e schimbarea, etc, etc. Conteaza de exemplu si in ziua in care se urca cum este vremea, care e diferenta de presioune dintre vale si piscuri, schimbari bruste ale vremii etc.
Cu toate astea (simt deja ca am spus prea multe si nu am tras inca o concluzie) mai vrea sa spun ca din cate stiu eu o diferenta de 2000-2500 de metrii, pe care o intalnesti in Romania nu are efecte prea puternice (doar daca, repet, se face brusc in cateva minute sau secunde- nu e cazul, si daca persoana e f "fragila"- din nou nu e cazul pt ca e vb de un tanar care spui ca are si o conditie fizica buna).
Parerea mea este ca poate sa mearga linistit pe munte, pt ca riscul in ceea ce-l priveste pe el este f mic, aproape nul. In plus persoanele tinere au prin natura lor o foarte mare adaptabilitate la schimbarea conditiilor de mediu.
Mai multe informatii despre tensiunea arteriala poti sa gasesti si aici, in cazul in care ceea ce ti-am spus eu crezi ca nu e suficient:
http://www.sfatulmedicului.ro/articole/Cardiologie/Hipertensiunea_arteriala_-_generalitati_343.htm
Mai vreau doar sa spun ca: o cifra poate sa insemne totul sau poate sa nu insemne nimic, totul e sa privesti problema in "contextul" ei si nu independent!
Tura placuta!

Daniel Paraschiv, Absolvent al Facultatii de Medicina din Cluj-Napoca (2005) actualmente Medic Rezident de Medicina de Familie

Buzgau Dorin Dumitru <dorinp2001@yahoo.co.uk> wrote: daca cineva stie sa imi spuna in ce fel afecteaza tensiunea arteriala faptul ca urci la inaltime. (ceea ce implica scaderea presiunii atmosferice)? Unul din baieti care vor sa vina cu mine in Fagaras, a avut la un control efectuat la scoala intr-o pauza 145/90. El nu a mai fost la un alt control, la medic, dar parintii au gasit acest argument ca sa nu il lase, baiatul are 17 ani, si o conditie fizica f buna!

__
Yahoo! Answers - Got a question? Someone out there knows the answer. Try it
now.
http://uk.answers.yahoo.com/
Mesajele sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.

Alte mesaje din aceeaşi discuţie:
SubiectAutorData
 [a] pentru mediciBuzgau Dorin Dumitru15 Iul 2007
   Re: [a] pentru mediciDaniel Paraschiv15 Iul 2007


Nu există comentarii pentru acest mesaj
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii