Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Liste Alpinet - alpinet2k

Bookmark and Share

De la: Popa Horatiu <p...@yahoo.com>
Data: Luni, 1 Sep 2008, 10:40
Subiect: Re: [a] Lacul Avrig a devenit un loc de popas placut si curat 01 09 08
Buna ziua

>--- On Mon, 9/1/08, Alfasoft <alfasoft@alphanet.ro> wrote:
>
>Remarcabil! Felicitari tuturor, de la initiatori la infaptuitori!
>Sa dea Domnul ca de-acu incolo la superbul L. Avrig sa nu mai poposeasca-n >veci mirlani poluatori & blasfemiatori ai naturii! Altfel, dupa vreo 2-3 >ani....o puteti lua (cu entuziasm si avint tineresc-patriotic) de la >capat.

Adevarul este ca am plecat la drum in 2005 cu aceasta indoiala in suflet, ca o sa muncim degeaba si la anul urmator sa fie la fel. Insa, spre bucuria noastra, in fostele gropi/gramezi "eliminate" in 2005 si apoi in 2007 nu s-a mai strans nimic. Doar in ceea care a fost inca acolo pana in august 2008.
Mai mult, dupa ce am stans gunoaiele din jurul lacului in 2007, am facut acelasi lucru si in 2008 si nu au fost mai mult de 2 saci de rafie de deseuri, fara sa fie compactate. Ceea ce pentru suprafata respectiva e aproape nimic mai ales ca multe dintre ele au fost imprastiate de vant din gramada ce era acolo.

Noi speram totusi ca daca turistii nu vad acele gramezi, nu mai lasa gunoaiele acolo. In zona ajung, in general, doar montaniarzi sau ciobanii, nu prea vin pantofarii pentru simplu motiv ca nu e usor sa ajungi acolo.

Ce ne face sa credem asta? In 2005 in timp ce caram la sacii grei pe pantele abrupte spre stana din V Avrigului, ne ajung o pereche de scotieni care veneau de la lac, intram in vorba, le spunem ce facem si ei nu mai stiu cum sa isi ceara scuze, inrositi pana in varful urechilor de rusine. Tocmai isi lasasera gunoaiele langa lac, pentru ca au crezul ca asa se face si vine cineva de la primarie sa le ridice:) Un panou cu "Evacuati-va deseurile corespunzator / Litter properly" poate nu ar strica acolo.
De asemenea niste belgieni cautau anul acesta emisarul lacului pentru a nu se spala in lac. Deoarece aceasta era secat era sa se spele in lac, insa cand le-am aratat paraiasul din partea de nord est (nu se varsa in lac) s-au spalat acolo bucurosi si cu sapun biodegradabil. La fel si ceilalti (polonezi, cehi, germani, romani - cei mai putini pe la Avrig in saptamana respectiva) carora le-am aratat paraul respectiv, putin ascuns privirilor, e adevarat. Singurii care au comentat au fost o familie din Tg Jiu, insa nici ei nu s-au spalat cu sapun pana la urma in lac.
Cu siguranta daca oamenii ar fi mai informati s-ar reduce impactul. Asta cere timp si cine sa faca astfel de actiuni (dublate de exemple bune - igienizari). Aici am intervenit noi;)

>Pe cind in Paring, la L. Calcescu (de ex)?
Curios, anul acesta finalizand la Avig, ne tot gandeam care sa fie urmatorul lac, si primul care ne-a venit firesc in minte a fost Calcescu.
Sa vedem cat o sa ne tina entuziasmul, muschii de la picioare si spate si buzunarele!:)

Cu urari de bine,
Horatiu.
Mesajele sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii LATORITEI  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Obirsia Lotrului-Podul Stefanului-Canton Casaria-Saua Stefanu-Piriul lui Tocan-Saua Pietrile-Vidra
Traseu: accesibil, dificil iarna Marcaj: cruce roşie, triunghi roşu, bandă galbenă. Durata: 6-7 ore



Dacă dorim să mergem la Vidra şi avem la dispoziţie o zi, putem parcurge acest traseu, desfăşurat în mare parte pe culmea principală a Munţilor Latoriţei, în sectorul lor vestic. Pornim din faţa cabanei turistice şi ne îndreptăm spre sud şi apoi spre sud-vest urmînd şoseaua care se îndreaptă spre Novaci. După circa 1 km întîlnim galeria care aduce apele Jieţului în Lotru, iar ceva mai departe se desprinde în dreapta şoseaua spre Petroşani. Noi ne vom continua drumul spre sud pe şoseaua ce însoţeşte Lotrul în pitoreştile lunci ale lui Rusalim străjuite de pădurea deasă de molid întunecat. După 4 km ajungem la o nouă intersecţie şi ne vom îndrepta spre ramura din stînga, traversînd Lotrul pe Podul Ştefanului. Un indicator fixat pe un molid în stînga ne ajută în orientare. Şoseaua urcă în serpentine prin pădure, dar drumul se poate scurta pe o potecă largă ciobănească ce ne va scoate în jumătate de oră la ,,Căşărie". Continuăm să mergem tot pe potecă după ce traversăm pîrîul prin faţa cantonului zoopastoral, apoi ne racordăm la şosea mai suss în jurul altitudinii de 1725 m. De aici vom urma şoseaua pînă în Şaua Ştefanu unde se află o nouă intersecţie. Părăsind şoseaua ce se continuă spre sud către Rînca, ne vom îndrepta spre est pe drumul ce se desfăşoară pe curba de nivel pe panta sudică a Vîrfului Ştefanu, marcat cu bandă galbenă. De aici, mergînd spre Coasta Bengîi şi Zănoguţa, vom avea prilejul sa savurăm pitorescul văii Latoriţei de vest. În acelaşi timp, zărim circurile glaciare asimetrice ce se înşiruie pe versanţii nordici ai Culmii Păpuşa-Micaia, respectiv Cioara, Bălescu, Galbenu, Igoiu şi Pristos.

Străbatem apoi şaua întinsă dintre Zănoguţa şi Puru şi ocolim Vf. Puru prin sud. După aceea şoseaua coboară în serpentine în Şaua Pietrile, pe la obîrşia Pîrîului lui Tocan. În timpul coborîşului admirăm relieful calcaros care începe din şaua Pietrile şi care e total diferit de cel întîlnit pînă aici. Din şaua Pietrile ne vom îndrepta spre nord, coborînd spre lacul şi staţiunea Vidra. în acest sector traseul e comun cu traseul nr. 9.


 



Nu există comentarii pentru acest mesaj
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii