Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Liste Alpinet - alpinet2k

Bookmark and Share

De la: Florin Stoican <f...@yahoo.com>
Data: Luni, 8 Sep 2008, 17:14
Subiect: [a] Comunicat de prresa: Miting impotriva vanatorii in parcurile nationale
Comunicat de presa
NU VANATORII in parcurile nationale!
MITING DE PROTEST

Luni, 6 septembrie, intre orele 12.00 si 14.00, organizatiile de mediu: Asociatia Kogayon, EcoAssist, Salvati Dunarea si Delta si Asociatia pentru Conservarea Ariilor Protejate Bio-Cultural "Salvati Vama Veche" au initiat si desfasurat un miting de protest impotriva initiativei legislative prin care parlamentarii doresc permiterea vanatorii in parcurile nationale.
La miting, aproximativ 50 de persoane au reprezentat 10 organizatii non-guvernamentale semnatare a petitiei prin care se solicita parlamentului sa revina la forma legii prin care vanatoarea nu este permisa in parcurile nationale. Protestul a fost sustinut de pancarte cu lozinci: Vrem parcuri nationale, nu abatoare!, Stop vanatorii in parcurile nationale!, De ce vreti vanatoare SI in parcurile nationale?, Vanatoare in parcurile nationale = Braconaj si altele.
Celor prezenti li s-a oferit prilejul de a participa la un exercitiu de vanatoare: s-a tras cu arcul in imaginea unui parlamentar vanator. Printre cei care au tras la tinta s-a numarat si un cerb, simbolizand animalele afectate de initiativa legislativa.
Attila Korodi, Ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, prezent la eveniment, a declarat ca institutia pe care o conduce nu este de acord cu formula proiectului de lege propusa pana acum de parlamentari. Ministerul a conceput o serie de amendamente care vor fi transmise comisiilor de specialitate din Camera Deputatilor. Pe scurt, solicitam ca vanatorii sa poata intra intr-un parc national intr-o singura situatie: atunci cand exista o aprobare clara din partea Consiliului Stiintific al Administratiei parcului respectiv. Dar acest lucru nu trebuie generalizat in cadrul unui text de lege, a declarat Korodi.
Protestul exprimat astazi este sustinut, pe langa Ministerul Mediului, de 85 organizatii si institutii, administratori si custozi de arii protejate, peste 12.000 persoane care au semnat petitiile initiate de organizatii impotriva proiectului de lege.
Scopul urmarit prin mitingul de astazi a fost acela de a atrage atentia opiniei publice asupra pericolului in care se vor afla parcurile nationale si biodiversitatea acestora daca legea va fi adoptata in forma dorita de catre parlamentari.
Senatorii si deputatii, dintre care cel putin 34, respectiv 105 sunt vanatori (conform unei cercetari partiale realizata de Asociatia Kogayon) au votat in doua randuri (26 februarie 2008 si 6 mai 2008) o lege privind modificarea si completarea Legii vanatorii si a protectiei fondului cinegetic nr. 407/2006, conform careia vanatoarea in parcurile nationale este permisa. Ambele au fost respinse si retrimise spre reexaminare de catre Presedintia Romaniei, ca urmare si a petitiei semnate de societatea civila si de Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile. Discutiile in cadrul comisiilor de specialitate ale celor doua camere au fost facute fara dezbatere publica, desi acest lucru a fost solicitat in mod repetat secretariatelor si comisiilor de specialitate (agricultura si mediu) ale celor doua camere, si fara consultarea specialistilor in domeniu.
In prezent, Senatul a votat in unanimitate modificarea legii respective, prin care au fost pastrate aceleasi prevederi aberante, urmand ca aceasta sa fie supusa si votului Camerei Deputatilor.
Ulterior acestui miting, va fi depusa o noua petitie la Camera Deputatilor, alaturi de listele cu semnaturi de sustinere a acesteia.

Persoana de contact: Drd. Florin Stoican
Presedinte ASOCIATIA KOGAYON
Tel: 0723/071648
Email: florinstoican@yahoo.com, office@kogayon.ro
Mesajele sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.



Nu există comentarii pentru acest mesaj
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii