Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Liste Alpinet - alpinet2k

Bookmark and Share

De la: Alfasoft <a...@alphanet.ro>
Data: Miercuri, 15 Oct 2008, 12:27
Subiect: [a] Inspectoratul de Jandarmi Judetean Maramures - 40 de ani de existentã
Inspectoratul de Jandarmi Judetean Maramures - 40 de ani de existenta
Posturile de Jandarmi Montane

Posturile de Jandarmi Montane au competenta teritoriala de actiune in statiunile montane si pe traseele adiacente acestora. Prezenta jandarmilor in aceste zone asigura, in primul rand, un grad sporit de siguranta turistilor si garantia unei interventii rapide si eficiente pe toate directiile; de la mentinerea ordinii si sigurantei civice, activitate pe care o desfasoara independent de alte forte si structuri cu atributii in domeniu, la actiuni in cooperare cu alte structuri pentru protejarea mediului, salvarea unor persoane aflate in dificultate, de inlaturare sau, dupa caz, de limitare a efectelor cauzate de avalanse, alunecari de teren, inundatii sau alte calamitati naturale.
Un segment deosebit de important il constituie prevenirea si combaterea fenomenului contraventional si infractional in domeniul silvic. Personalul care desfasoara activitati in domeniul montan beneficiaza de o dotare specifica deosebita, la standarde moderne.
Posturile de Jandarmi Montane au urmatoarele misiuni: mentinerea ordinii publice pentru prevenirea, descoperirea si combaterea infractiunilor in statiune si pe traseele turistice din zona acesteia; combaterea fenomenului infractional si contraventional specific zonei de competenta; executarea in cooperare cu formatiunile Salvamont a unor actiuni de cautare, descoperire si salvare sau evacuare a persoanelor aflate in dificultate pe traseele turistice montane; restabilirea ordinii in zona de responsabilitate in situatia producerii unor evenimente de amploare si intensitate mica; mentinerea ordinii publice in zona partiilor de schi si sanie; participarea la prevenirea si combaterea incalcarii prevederilor legale privind protectia mediului; participarea la misiuni comune cu reprezentanti ai Directiei Silvice, Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si Vanatoare, Garzii de Mediu, precum si ai altor institutii abilitate, pentru prevenirea si combaterea infractiunilor si contraventiilor; mentinerea ordinii publice pe timpul desfasurarii unor activitati organizate de grupuri de turisti romani sau straini; orice alte atributii prevazute prin lege.
In cursul acestui an, jandarmii s-au confruntat in principal cu furturi de masa lemnoasa de mica valoare, savarsite sporadic de catre cetatenii din localitatile limitrofe si cu cateva evenimente mai deosebite pe timpul sezonului rece, cand s-a intervenit pentru salvarea a doua persoane care au ramas inzapezite in zona statiunii Izvoare.
Tot in aceeasi statiune, s-a intervenit pentru transportarea a doua persoane accidentate de pe partia de schi la ambulanta. In zona de competenta a jandarmilor de la Mogosa, s-au intreprins o serie de actiuni in cooperare cu Salvamontul, pentru indrumarea si atentionarea turistilor. In luna mai a acestui an, s-a deschis in Cavnic un nou post montan. Principalele probleme din aceasta zona sunt cele pe domeniul silvic, sustragerea de masa lemnoasa din padurile RNP si cele particulare.
Postul de Jandarmi Montan Borsa are un caracter mai deosebit, din cauza problemelor cu care se confrunta si a intinderii zonei de competenta.
Aici se intalneste un fenomen ridicat de fapte contraventionale si penale, cu o paleta larga.
O activitate vasta se desfasoara in cooperare cu Administratia Parcului National Muntii Rodnei, o mare parte din zona de competenta a postului fiind inclusa in aceasta rezervatie. Pe acest segment, jandarmii montani actioneaza pentru protectia si conservarea mediului, fiind de un real sprijin in acest domeniu. Un aport deosebit l-au avut jandarmii de la toate structurile montane din judet pe timpul inundatiilor din luna iulie, cand au fost afectate mai multe localitati din judet. Acestia au actionat in principal pentru salvarea a peste 250 de persoane ramase izolate pe Valea Vaserului. Au avut si o misiune ingrata si trista. Cautarea unui baiat inghitit de ape chiar sub privirile neputincioase ale parintelui sau. I-au gasit trupul neinsufletit si l-au transportat la elicopterul ce urma sa-l duca familiei.
Pe raza lor de competenta, jandarmii montani actioneaza cu raspundere si profesionalism pentru asigurarea unui climat de liniste si siguranta, pentru respectarea legii, pentru apararea si pastrarea frumusetilor naturii. (Mr. Vistian TURCU)
Mesajele sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii RODNEI - C.F.R. Borsa  
Muntii RODNEI - Poiana Borsa  
Muntii RODNEI - Compl.Turistic Borsa  
Muntii RODNEI - Cabana Farmecul Padurii  
Muntii RODNEI - Oras Borsa  
Muntii RODNEI  


Nu există comentarii pentru acest mesaj
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii